Dei Energy News

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

«Ζεστοί» και οι 4 μνηστήρες για ΑΔΜΗΕ


“Ζεστοί” δηλώνουν και οι τέσσερις μνηστήρες για την αγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ, γι’ αυτό και εφόσον ζητήσουν παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που κανονικά εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου, το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να τους τη δώσει.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις μνηστήρες έπειτα από την πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room), θα λάβουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα σχέδια τόσο της συμφωνίας μετόχων που θα συναφθεί μεταξύ Δημοσίου και..
προτιμητέου επενδυτή, όσο και τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών που θα συναφθεί μεταξύ πωλητή και προτιμητέου επενδυτή.
Αμέσως μετά θα κληθούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, και εφόσον ζητήσουν παράταση προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, θα τους δοθεί περιθώριο μέχρι και το Νοέμβριο.
Κίνδυνος καθυστέρησης δεν διαφαίνεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφού ακόμη και αν υπάρξει παράταση, η αξιολόγηση των προσφορών και των συνοδευτικών εγγράφων θα μπορούσε να γίνει άμεσα, ούτως ώστε ακόμη και πριν το τέλος του έτους να έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.
Μεγάλο φαβορί είναι η Ιταλική ΤΕΡΝΑ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που έχει τον έλεγχό της εισήλθε τον Αύγουστο η κινεζική State Crid of China Corporation (SCCG), η οποία επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ.
Οι Κινέζοι έναντι 2,1 δισ. ευρώ είναι πλέον μέτοχοι στο 35% της CDP Reti, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 30% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της TERNA.
Μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είτε το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας θα αποσυρθεί υπέρ της TERNA, είτε οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν κοινή προσφορά.
Πιθανότερο σενάριο θεωρείται το πρώτο, χωρίς πάντως να αποκλείεται και το δεύτερο, καθώς η ιταλική εταιρεία δείχνει μέχρι στιγμής ότι επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει πρόσβαση στο ελληνικό δίκτυο, ως μέρος του στρατηγικού της σχεδιασμού για την επέκτασή της στα δίκτυα ηλεκτρισμού της περιοχής (ΝΑ Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια).
To δεύτερο φαβορί είναι η βελγική ELIA, ο διαχειριστής του δικτύου υψηλής τάσης του Βελγίου. “Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσω αυτού να ενισχύσουμε τη θέση μας ως leader, σε ό,τι έχει να κάνει με την επίγεια και την υποθαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει τον Αύγουστο η εκπρόσωπος της εταιρείας Barbara Verhaegen στην εφημερίδα L’ Echo.
Ισχυρό ωστόσο παραμένει και το ενδιαφέρον του καναδικού fund PSP Investments (σσ: κατέχει το 40% στο Ελευθέριος Βενιζέλος). H τελευταία φαίνεται διατεθειμένη να παραμείνει στο παιχνίδι ως το τέλος, κάτι που είχε επισημάνει και τον Αύγουστο κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Patrick Charbonneau.
 
ΔΕΣΦΑ: Κλείνει το deal εντός έτους
Σε καλό δρόμο για να κλείσει εντός του έτους βρίσκεται και η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, που θα φέρει περί τα 212 εκατ. ευρώ στα ταμεία των ΕΛΠΕ και 188 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.
Προ ημερών σε τροπολογία που προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, διευθετήθηκε μια ακόμη κρίσιμη εκκρεμότητα, που αφορά την έγκριση από την ελληνική ρυθμιστική αρχή αλλά και την Κομισιόν, του καθεστώτος που θα διέπει το ΔΕΣΦΑ με μεγαλομέτοχο τη Socar. Στην τροπολογία ρυθμίζεται και η δυνατότητα των Αζέρων να μην περιορίζονται μόνο στη διαχείριση του δικτύου αλλά να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και στην προμήθεια του αερίου.
Βάσει της φόρμουλας που επελέγη, ο νέος μέτοχος του ΔΕΣΦΑ θα μπορεί να είναι καθετοποιημένη επιχείρηση, η οποία ωστόσο θα συμμορφώνεται πλήρως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας και της ΕΕ για τον τομέα της ενέργειας.
Η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου της καθετοποιημένης επιχείρησης μετόχου, εάν αυτή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας ή της ΕΕ (πχ δεν χρηματοδοτεί έργα υποδομών εγκεκριμένα και απαραίτητα για την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας), εάν δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ και τις αρμοδιότητες ελέγχου της ΡΑΕ και εάν διαπιστωθεί ότι συναρτά τις αποφάσεις του με την προμήθεια φυσικού αερίου είτε από την Ελλάδα ή από την Ε.Ε.
Τι απομένει επομένως για να κλείσει η περιπετειώδης συμφωνία; Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, αμλεσως μόλις η ΡΑΕ ενσωματώσει στη δική της πιστοποίηση τις προβλέψεις της τροπολογίας, το μόνο που θα απομένει θα είναι η υπογραφή της τελικής συμφωνίας πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συμφωνία θα έχει κλείσει ως το τέλος του έτους.

 http://www.energypress.gr/news/Zestoi-kai-oi-4-mnhsthres-gia-ADMHE-kleinei-entos-toy-etoys-to-deal-toy-DESFA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News