Dei Energy News

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανική πρόταση για χρηματοδότηση της αναβάθμισης ελληνικών κτιρίων από το KfW

Η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, στον τομέα της ενίσχυσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (26/9), στο υπουργείο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Sigmar Gabriel.
Πέραν αυτού, στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα διμερούς και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με τους δύο υπουργούς να συζητούν διεξοδικά τις εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσο-ουκρανική
κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και την ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, η οποία θα εξεταστεί και στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και στην πρόοδο στον τομέα κατασκευής των αγωγών Φυσικού Αερίου που διέρχονται από την χώρα μας και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό της ρόλο, με έμφαση στον αγωγό TAP και τον Ελληνοβουλγαρικό IGB.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά, ο κ. Μανιάτης δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας, τον κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συζητήσαμε ασφαλώς όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και επιπλέον τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την Ουκρανική κρίση, πώς πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συνολικότερα την ευρύτερη ρευστή γεωπολιτική ατμόσφαιρα.
Ιδιαίτερη, όμως, έμφαση δώσαμε και οι δύο στο πώς μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ο κ. Γκάμπριελ μάς θύμισε ιδιαίτερα ότι η Γερμανία, στην περίοδο της κρίσης, κατάφερε και ξεπέρασε τα προβλήματά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των οικοδομών. Ουσιαστικά δίνοντας έμφαση σ’ αυτό που κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, δηλαδή στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της.
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι είναι χρήσιμο να διερευνηθεί πώς μπορούν να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από το KfW προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Ταυτόχρονα, βεβαίως, συζητήσαμε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και με τους αγωγούς τους οποίους έχει εντάξει η Ελλάδα στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, αλλά και τα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων, που είναι προφανές ότι αποτέλεσε ένα ακόμη ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος».

 http://www.energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News