Dei Energy News

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος, καταλύτης για το άνοιγμα της αγοράς

Η πρώτη δημοπρασία μετατέθηκε τελικά για τον Απρίλιο του 2015
Μετέωρο παραμένει το βήμα των ανεξάρτητων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς καθυστερούν τα θεσμικά μέτρα για το ουσιαστικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Μέσα στην άνοιξη και ενόψει της αναμενόμενης για τον Σεπτέμβριο πρώτης δημοπρασίας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ, δύο από τους τρεις μεγάλους ανεξάρτητους παρόχους, η Εlpedison (ΕΛΠΕ, Edison, Eλληνική Τεχνοδομική) και η Protergia (Oμιλος Μυτιληναίου), επαναπροσδιόρισαν τη στρατηγική τους στη λιανική αγορά επιχειρώντας ένα προσεκτικά δυναμικό άνοιγμα. Η πρώτη δημοπρασία μετατέθηκε τελικά για τον Απρίλιο του 2015, με αποτέλεσμα και οι προσδοκίες για ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς που θα σηματοδοτήσει και την πραγματική απελευθέρωση στη λιανική αγορά να μετατίθενται για το δεύτερο.. εξάμηνο του 2015.

Τόσο η Elpedison όσο και η Prοtergia εκτιμούν ότι οι δημοπρασίες θα αποτελέσουν τον καταλύτη για το άνοιγμα της αγοράς και εστιάζουν στην τιμή εκκίνησης που -σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των δύο εταιρειών- θα αποτελέσει το κλειδί του εγχειρήματος. Η τιμή αυτή, όπως τονίζουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη των δύο εταιρειών, θα πρέπει να έχει σαφή απόσταση από την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος) για να δημιουργεί κίνητρο για τον καταναλωτή να φύγει από τη ΔΕΗ και να επιλέξει εναλλακτικό πάροχο.

Η διαδικασία των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος προβλέπεται στο Μνημόνιο ως υποχρέωση της χώρας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης της πρώτης δημοπρασίας τον προσεχή Οκτώβριο. Η ΡΑΕ έχει βγάλει το σχέδιο σε διαβούλευση και έχει προγραμματίσει την πρώτη δημοπρασία έξι μήνες αργότερα (Απρίλιος 2015). Η τιμή εκκίνησης αποτελεί το σημείο τριβής μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων και η συζήτηση προς το παρόν περιστρέφεται γύρω από το πραγματικό κόστος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει το 96,8% της λιανικής αγοράς, το θέμα της τιμής εκκίνησης έχει τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» υπό την έννοια ότι δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί κάτω του κόστους και να φορτώσει την επιχείρηση με ζημίες.

Η πλευρά της αγοράς ζητάει κοστολόγηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με βάση τα διεθνή δεδομένα αμφισβητώντας τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ. Η διελκυστίνδα αυτή είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε καθυστέρηση τη διαβούλευση των δημοπρασιών και έχει επίσης δημιουργήσει αμφιβολίες σε μέρος της αγοράς για την κατάληξη του νέου αυτού εγχειρήματος. Μια τέτοια περίπτωση, που «κρατάει χαμηλό καλάθι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιο στέλεχος της εταιρείας, είναι ο ΗΡΩΝ Ενεργειακή (Ομιλος ΤΕΡΝΑ). Σε αντίθεση με τους άλλους δύο παρόχους, ο ΗΡΩΝ δεν προσμετράει στη στρατηγική του τις δημοπρασίες, αλλά εξακολουθεί να βλέπει την παρουσία του στην αγορά με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Η δική μας στρατηγική στηρίζεται στα σημερινά δεδομένα. Εάν έρθουν οι δημοπρασίες, καλώς να ορίσουν.

Πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ πολύ δύσκολα θα δεχθεί τιμές που να την οδηγούν σε ζημίες και θα το πολεμήσει με κάθε τρόπο», τονίζει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΗΡΩΝ Δημήτρης Γεωργαντώνης. Η στρατηγική της εταιρείας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «προσέλκυση καλών πελατών» και αυτοί προσδιορίζονται μέσα από ασφαλή εργαλεία από τη δυνατότητά τους να πληρώνουν τον λογαριασμό ρεύματος και δευτερευόντως από το εάν αφήνουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

Δυνατότητα επιλογής παρόχου
«Οι δημοπρασίες είναι ένα βήμα προς την απελευθέρωση και θα καθορίσουν -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά- τη δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέξει πάροχο», τονίζει από πλευράς της Protergia o γενικός διευθυντής Ντίνος Μπενρουμπής. Αυτή τη στιγμή, τονίζει ο ίδιος, υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια κέρδους, που επιτρέπουν αρκετά προσεκτική και λελογισμένη καθημερινή επέκταση, μια προετοιμασία δηλαδή για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει στις δημοπρασίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι «όλοι μαζί οι ιδιώτες πάροχοι κατέχουμε στη λιανική αγορά ένα ποσοστό μόλις 1,4%. Κάθε μέρα που περνάει όλοι μας αποκτούμε ψιχία μεριδίου και αναμένουμε τις δημοπρασίες», τονίζει ο κ. Μπενρουμπής. Στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, εκτός από τις θυγατρικές των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων, δραστηριοποιούνται και μικρότερες εταιρείες που δεν διαθέτουν παραγωγή, όπως η Watt & Volt και η Green. Τις δημοπρασίες αναμένει και η πλευρά της ενεργοβόρου βιομηχανίας για να μειώσει το κόστος ρεύματος. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει ήδη πάρει άδεια προμηθευτή για να συμμετάσχει στις δημοπρασίες, κίνηση που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες βιομηχανίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News