Dei Energy News

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σημαντικά ποσά θα πληρώσουν οι αιολικές εταιρείες ενόψει της σύνδεσης Εύβοιας – Ν. Μάκρης


Ενώπιον των… ευθυνών τους, οι οποίες μεταφράζονται σε σημαντικά ποσά που πρέπει να πληρώσουν, θα βρεθούν πολύ σύντομα οι μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ που έχουν άδειες για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια, καθώς το έργο της διασύνδεσης «Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος» μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του.
Το έργο που έχει χαρακτηριστεί ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» στο νόμο 3175/2003, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια της οποίας ως γνωστόν το αιολικό δυναμικό
είναι εξαιρετικό. Πρακτικά, ο ρόλος του υποθαλάσσιου καλωδίου είναι να μεταφέρει το παραγόμενο ρεύμα από την Εύβοια προς το ηπειρωτικό σύστημα. Γιαυτό άλλωστε οι εταιρείες που έχουν άδειες στην περιοχή συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου το οποίο βεβαίως κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ.
Από κατασκευαστική άποψη το έργο είναι στο τελικό στάδιο, έχουν προ πολλού ποντιστεί τα καλώδια και προχωρά το χερσαίο κομμάτι, ενώ υπάρχει θετική στάση από τη να δημοτική αρχή Μαραθώνα, γεγονός που διευκολύνει την εξέλιξη των εργασιών. Καθοριστική άλλωστε είναι η υπογραφή προ ημερών της δανειακής σύμβασης με την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα απαραίτητα κονδύλια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του Διαχειριστή, στο τέλος του χρόνου το καλώδιο θα ηλεκτριστεί.
Ωστόσο από αυτό το σημείο και μετά, τα πράγματα περιπλέκονται. Οι εταιρείες ΑΠΕ που έχουν άδειες και συγχρηματοδοτούν το έργο, μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει παρά μόνον εγγυητικές επιστολές. Μετά την ηλέκτριση όμως, θα κληθούν εντός τριών μηνών να υπογράψουν συμβάσεις και να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής τους (περίπου 150.000 ευρώ ανά MW.) «Όσο εύκολο είναι να το λές, τόσο δύσκολο είναι να βρείς σήμερα τα λεφτά» δηλώνει στο energypress στέλεχος μεγάλης εταιρείας που έχει αδειοδοτήσεις στην περιοχή και είναι από εκείνες που συμμετέχουν στο project. Πρόκειται βεβαίως για το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρηματικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον, όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, δεν είναι δεδομένο ότι οι διοικήσεις των εταιρειών είναι έτοιμες να λάβουν σήμερα οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις για το αν θα υλοποιήσουν τελικά κάποια από τα αδειοδοτημένα έργα ή όχι. «Αυτές είναι αποφάσεις οι οποίες εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα, η οριστικοποίηση των ρυθμιστικών αποφάσεων για τις ΑΠΕ κ.λπ. πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως», αναφέρει ο συνομιλητής του energypress, περιγράφοντας το πρόβλημα ενώπιον του οποίου θα βρεθούν σύντομα οι εταιρείες.
Βεβαίως η κατάσταση δεν είναι ίδια για όλους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι αποφάσεις είναι σε πιο ώριμο στάδιο και οι διοικήσεις περιμένουν την ολοκλήρωση του έργου για να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους. Οι Όμιλοι, πάντως, που έχουν άδειες στη Νότια Εύβοια και συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του καλωδίου είναι πολλοί και ανάμεσά τους οι μεγάλοι του χώρου: ΔΕΗ, IBERDROLA - ROKAS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, GAMESA, PROTERGIA, ΕΝΤΕΚΑ, κ.λπ.

 http://www.energypress.gr/news/Dei-dh-hrhmatwn-gia-tis-aiolikes-etaireies-enopsei-ths-syndeshs-Eyboias-N.-Makrhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News