Dei Energy News

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι βάζουν μπροστά την τρόικα και "σβήνουν" το λιγνίτη;


Προτάσεις Επί Προτάσεων της Τρόικας για τη Λιγνιτική Παραγωγή της ΔΕΗ

Η Ε.Ε. θεωρεί συνώνυμη της πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς το άνοιγμα των λιγνιτών στους ιδιώτες. Αυτό είναι το «βαρύ» τους πρόβλημα κι αυτό καλείται να λύσει η ελληνική πολιτεία. Μετά την εντολή «πουλήστε άμεσα το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ», έπεσε πάνω στο τραπέζι η πώληση εικονικής ισχύος, ως ισοδύναμη λύση. Φάνηκε, προς ώρας,
ότι θα ήταν μία κάποια λύση, αν και οι έλληνες παραγωγοί δεν έδειξαν και τόσο ενθουσιασμένοι να προχωρήσουν σε εξαγορές παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεδομένου και του αυξημένου κόστους των ρύπων από το 2013 και μετά. Όμως κι αυτή η λύση, δηλαδή, η πώληση εικονικής ισχύος, απορρίπτεται από τους κοινοτικούς, ως ατελέσφορη. Συζήτησαν λοιπόν με τη ΔΕΗ, αλλά και με τους εκπροσώπους της αγοράς το ενδεχόμενο είτε της ανταλλαγής μονάδων της δημόσιας επιχείρησης με εργοστάσια ξένων εταιριών, είτε του leasing μονάδων.
Προβληματική, εξάλλου, θεωρείται και η προοπτική αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελασσόνας και της Δράμας. Μια τέτοια λύση θα πάρει πάρα πολύ χρόνο και ως εκ τούτου θεωρείται άκαιρη. Αν έπεφτε στο τραπέζι πέντε χρόνια πριν, ενδεχομένως να υπήρχε όλος ο χρόνος να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Τώρα όμως ο χρόνος τρέχει και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον, για να απαντήσει στις πιέσεις των κοινοτικών να δοθεί άμεση λύση στο μέγα θέμα που λέγεται λιγνίτες.
Συνεπώς, τι απομένει ως ισοδύναμη λύση;
Η αγορά θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει άμεσο αποτέλεσμα η απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να μειωθεί η συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από 57% που υπολογίζεται σήμερα θα μπορούσε, αν αποσύρονταν περί τα 2000 MW, να μειωθεί στο 47%. Οπότε στην περίπτωση αυτή η αγορά θα γινόταν πολύ πιο αποδοτική και οικονομική, θα μπορούσαν να εισέλθουν στο Σύστημα περισσότερες νέες μονάδες φυσικού αερίου, θα δημιουργούταν αγορά ΑΔΙ, θα μειωνόταν η επιβάρυνση από το CO2 και κυρίως, η χώρα μας θα όδευε πιο ομαλά και αξιόπιστα στο στόχο του 20-20-20.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News