Dei Energy News

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Μανιάτης: Eνεργειακός κόμβος η Ελλάδα σε Μεσόγειο και Ευρώπη


Σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου κα της
Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναβαθμίζεται η Ελλάδα, καθώς μετά από 15 χρόνια απραξίας, αξιοποιούνται προς όφελος του ελληνικού λαού τα «δώρα» του υπόγειου ορυκτού πλούτου της.
Τα παραπάνω υποστήριξε κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014, στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό hub γίνεται πραγματικότητα με αγωγό TAP και τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.
Η ομιλία του υπουργού στη Βουλή έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός της τελικής προσπάθειας. Είναι τα τελευταία μέτρα του δρόμου, προκειμένου να κόψουμε το νήμα νικητές και όχι ηττημένοι.
Νικητές, σημαίνει να συνεχίσει η Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά. Να συγχρονίζει το βήμα της με τις προηγμένες δυτικές κοινωνίες και να μην πέσει "κατηγορία". Αρέσει, δεν αρέσει, η προσπάθεια αυτή πρέπει να πετύχει και θα πετύχει. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο στον πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών της Ευρώπης. Όσοι ονειρεύονται «εθνικά υπερήφανες χρεοκοπίες» τύπου Αργεντινής, δίνουν λυσσαλέο αγώνα για να χαθεί η νίκη στα τελευταία μέτρα. Θέλουν να γυρίσει η Ελλάδα στο παρελθόν και μάλιστα όχι απλά στο δικό μας παρελθόν. Στο παρελθόν χωρών γειτονικών, που πέρασαν πιο δύσκολα χρόνια και από εμάς. Ε, αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνει ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ελληνική βουλή, ούτε ο ελληνικός λαός.
Γι αυτό και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι ένα μεγάλο, θετικό ΝΑΙ στην Ελλάδα που άντεξε, στην Ελλάδα που ξαναβγαίνει δυναμικά μπροστά!
Να είναι μεγάλο θετικό ΝΑΙ για ένα νέο ελληνικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με μεταρρυθμίσεις, με επενδύσεις, με ανάπτυξη. Μοντέλο που θα βασίζεται στην εθνική ανταγωνιστικότητα. Στα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στους ενδογενείς πόρους, που δεν είναι άλλοι από τη γη, τον φυσικό μας πλούτο, το διανοητικό μας κεφάλαιο, τις ικανότητες, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την καινοτομία, όλα αυτά που δημιουργούν τη μεγάλη εθνική υπεραξία.
Να είναι ένα μεγάλο θετικό ΝΑΙ σε ένα νέο, αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος. Σε ένα κράτος που έχει φιλοεπενδυτική διοίκηση και αυτοδιοίκηση και συνδέεται με μια φιλοεπενδυτική κοινωνία.
Να είναι ένα μεγάλο θετικό ΝΑΙ σε μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως ένα μεγάλο θετικό ΝΑΙ στην πολιτική σταθερότητα και στην αναγκαία εθνική συναίνεση και αυτοπεποίθηση.
Χρειαζόμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα ισχυρό ρεύμα θετικής σκέψης. Χρειαζόμαστε ξανά την πίστη και την ελπίδα στις δυνατότητες της χώρας μας και στις αρετές των πολιτών. Χρειαζόμαστε τη θετική πρόθεση, τη θετική πεποίθηση. Να βάλουμε παντού ένα "συν". Παντού.
Όταν όμως πυροβολούμε εμείς οι ίδιοι τα πόδια μας, όταν η αντιπολιτευτική σκοπιμότητα γίνεται πριόνι για να ροκανίσει το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε, είναι λογικό να αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» όσων επιδιώκουν να δημιουργούν μια άδικη διεθνή ατμόσφαιρα και να  υπονομεύουν τις εθνικές προσπάθειες για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Έχουμε πλέον αρκετά δεδομένα, για να είμαστε αισιόδοξοι. Ειδικά καθώς σε λίγο αρχίζει ο χρόνος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και είναι ένα ακόμη εθνικό πλεονέκτημα αυτό, καθώς θα ανοίξει και ενόψει ευρωεκλογών η μεγάλη συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η αφήγηση της νέας Ευρώπης.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Αντέξαμε και δικαιούμαστε να είμαστε τώρα το επίκεντρο για τη συζήτηση του «μετά». Για το πώς και με ποιές προϋποθέσεις μπορεί η Ευρώπη μετά την κρίση να συνεχίσει να εγγυάται στα μέλη της τη θεσμική ισοτιμία, την αξιοπιστία κάθε μέλους, την αξιοπρέπεια κάθε λαού.
Είναι η ώρα που ο ελληνικός λαός πρέπει ν’ ασκήσει το θεμελιώδες δικαίωμά του στην αισιοδοξία. Γι’ αυτό και το μήνυμα από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να είναι καθαρό, ισχυρό και σαφές.
Η ελληνική κοινωνία είναι πληγωμένη. Ναι. Αλλά συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Γιατί ξέρουμε και τι θέλουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε.
Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί σύγχρονα μυαλά, ένα νέο Μοντέλο Ανάπτυξης και ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Πρέπει να μπορούμε να παράξουμε νέο εθνικό πλούτο, για να έχουμε μέρισμα να αναδιανείμουμε μέσω των κοινωνικών δαπανών.
Είναι η αυτονόητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η κοινωνική και χωρική δικαιοσύνη, η ισότητα, η διαφάνεια, ο έλεγχος της εξουσίας από την Κοινωνία των Πολιτών, η εθνική αυτογνωσία.
Στρατηγικό τμήμα αυτού του σχεδίου, συνιστά ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Μετά από 15 χρόνια απραξίας, αξιοποιούμε για όφελος του ελληνικού λαού τα δώρα που μας χάρισε η φύση και η γεωγραφία στον υπόγειο ορυκτό πλούτο.
Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τον αγωγό ΤΑΡ, καθώς και με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.
Επενδύουμε 2 δισ. ευρώ σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα των κτιρίων, για πάνω από 65.000 φτωχές οικογένειες.
Δημιουργούμε 12.000 νέες θέσεις εργασίας στην οικοδομή.
Μειώσαμε κατά 95% τη γραφειοκρατία στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για δεκάδες χιλιάδες τοπικές, μικρομεσαίες επενδύσεις.
Με 600 εκατ. ευρώ προκηρύξαμε, πριν λίγο καιρό, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου με τη δημιουργία πάνω από 10.000 νέων θέσεων εργασίας.
Ολοκληρώνουμε τα νέα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για τις 12 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ισόρροπη, αποκεντρωμένη ανάπτυξη ολόκληρης της Ελλάδας.
Καταθέτουμε σύγχρονο νομοσχέδιο με μεταρρυθμίσεις στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, με στόχο τη δημιουργία καθαρών κανόνων και απαντήσεων στο ερώτημα «που μπορώ να κάνω τι».
Καταθέτουμε δύο ολοκληρωμένα νομοσχέδια για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Διαμορφώνουμε το νέο χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό και επενδυτικό τοπίο για το 50% του πληθυσμού της χώρας και το 70% του παραγωγικού δυναμικού, στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Το 2014 είναι μια πραγματικά νέα μεταρρυθμιστική χρονιά σε όλα τα ζητήματα σχεδιασμού του χώρου. Ποτέ στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχαν δρομολογηθεί τόσο σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στα ζητήματα της ενέργειας, του σχεδιασμού του χώρου και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Ο χρόνος πλέον είναι πολύ πυκνότερος σε σχέση με το παρελθόν και η πολιτική οφείλει, για να είναι αληθινά χρήσιμη, να συγχρονιστεί με αυτές τις ταχύτητες. Αλλιώς, θα περιθωριοποιείται και θα απαξιώνεται μέσα σε ένα καινούργιο σύμπαν με νέες αξίες, νέα ζητούμενα, νέες προτεραιότητες.
Η πολιτική είναι για να ανοίγει τις πόρτες στο μέλλον, όχι για να δίνει μάχες οπισθοφυλακών. Και να μεριμνά, ώστε οι αλλαγές αυτές να γίνουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτό επιτάσσει η προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό είναι το καθήκον της σημερινής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνονται έργα εθνικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, για το Χωροταξικό και Αστικό Σχεδιασμό, για τη Διαχείριση των Υδατικών πόρων, για την βιοποικιλότητα, για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν εθελοτυφλούμε μπροστά τα καθημερινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία, στους συμπολίτες μας. Στις σημερινές, απίστευτα σκληρές συνθήκες, απόφασή μας είναι να στηρίξουμε τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη ώστε, άμεσα, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότησή τους.
Με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, και των κοινωνικών υπηρεσιών δημιουργούμε επιτροπές άμεσης δράσης οι οποίες θα δώσουν λύσεις, με ταχύτητα, διαφάνεια, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και να έχουν πολύ μικρή επιβάρυνση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, 470.000 οικονομικά αδύναμες ελληνικές οικογένειες έχουν έως 40% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζει την πολιτική αυτή.

Ταυτόχρονα, προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλες οι Κοινωνικές Δομές -παντοπωλεία, φαρμακεία, κοινωνικά συσσίτια- της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, να έχουν έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Δεν παραγνωρίζουμε τις οφειλές και το κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη της επιχείρησης.
Κάνουμε πράξη την κοινωνική ευθύνη και στηρίζουμε με Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται καθημερινά.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πολιτική, σημαίνει αποτελέσματα στην πραγματικότητα. Προοδευτική πολιτική, σημαίνει αποτελέσματα στην καθημερινή πραγματικότητα, όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Κι αυτή ακριβώς είναι η αμετακίνητη θέση μας που θέλει τη διάχυση ευκαιριών και δυνατοτήτων στην κοινωνία να μετατρέπεται σε υπεραξίες, ικανές να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά.
Το υβρίδιο της τρόικας, όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν βρέθηκε εδώ από ελεύθερη εθνική επιλογή.
Βρέθηκε εδώ εξαιτίας των συνεπειών, από λαθεμένες πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος.
Το να βγει από τη ζωή μας όμως, είναι η μέγιστη επιλογή εθνικής αξιοπρέπειας.
Κι αυτή η επιλογή πρέπει να κερδίσει.
Και οι μεγάλες μάχες δεν κερδίζονται με φαντασιώσεις.
Κερδίζονται με πράξεις και έργα.
Σας καλώ λοιπόν, να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό της τελικής προσπάθειας, για να βγούμε ξανά στο ξέφωτο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

 http://energypress.gr/news/reuma/Maniaths:-H-hwra-anabathmizetai-se-energeiako-hub-ths-An.-Mesogeioy-kai-ths-N.-Eyrwphs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News