Dei Energy News

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ...ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Το προεδρείο του Σωματείου υπέβαλε τα
παρακάτω ερωτήματα προς τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ.Δόλογλου, τον Γενικό Διευθυντή παραγωγής κ. Κοπανάκη :

1 Ερώτηση
Πώς και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Φλώρινα για τη μικρή Δ.Ε.Η.;
Πώς είναι δυνατόν να ξεπουλήσει η επιχείρηση τη ναυαρχίδα των μονάδων της τον Α.Η.Σ. ΜΕΛΙΤΗΣ και ποιος θα βάλει την υπογραφή του;

Απάντηση κ. Δόλογλου.

Η μικρή Δ.Ε.Η. δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τέτοιες αποφάσεις δεν θα τις πάρει η επιχείρηση, ας τις πάρουν οι πολιτικοί.

2 Ερώτηση

Πώς προέκυψε η απευθείας ανάθεση στην τέταρτη κατά σειρά εταιρία του διαγωνισμού (ΆΚΤΩΡ ΑΤΕ) για το ορυχείο της Βεύης ;

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ.

Πρόταση του σωματείου.

Να δοθεί απευθείας ανάθεση στην Δ.Ε.Η. που έχει και την εμπειρία διάνοιξης ορυχείων και ταυτόχρονα της ανήκει το 45% του ορυχείου της Βεύης.
Ή να ακυρωθεί ο διαγωνισμός άμεσα και να επαναπροκηρυχθεί, ούτως ώστε να μπορεί να συμμετέχει και η Δ.Ε.Η. μαζί με τις άλλες εταιρίες, αφού εχει δικαιωθεί απο την Ευρωπαική Επιτροπή ( Σεπτεμβριός του 2012 ) και δίνει το δικαίωμα στη Δ.Ε.Η. να διεκδικήσει την συμμετοχή της σε όλους τους διαγωνισμούς-διαδικασίες μίσθωσης λυγνιτωρυχείων.

3 Ερώτηση

Είναι μεγάλη η ανησυχία των εργαζομένων του ορυχείου Αμυνταίου σχετικά με το θέμα των αρχαιολόγων και την διάνοιξη του ορυχείου.
Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Απάντηση

Σε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείο Πολιτισμού , μας είπε “γιατί σκάβετε καλά φυλάει η φύση τα αρχαιολογικά ευρήματα”.

4 Ερώτηση
Τι γίνεται με τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ;Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Απάντηση
Στην ερώτηση αυτή απάντησε λιτά ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής Κ.Ι. Κοπανάκης, λέγοντας ότι η Μελίτη 2 είναι στο πλάνο της επιχείρισης και αναφέρθηκε στη μονάδα 5 της Πτολεμαϊδας ότι είναι το επόμενο λιθάρι της επιχείρισης βάζοντας χρονοδιάγραμμα λειτουργίας το 2019.
Έγινε αναφορά από τον κύριο Κοπανάκη για τις μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου και τόνισε ότι όλες οι μονάδες θα λειτουργήσουν μέχρι το 2020 και μετά θα αποφασίσουν αν συμφέρει να γίνει η επένδυση για την αποθείωση ώστε να συνεχίσει η λειτουργία τους.


5 Ερώτηση του σωματείου για τα οκτάμηνα :
Όσον αφορά τα οκτάμηνα αναφέραμε ότι χάνονται θέσεις εργασίας για τον Νομό Φλώρινας από τα όμορα χωριά του ορυχείου, που ανήκουν στο Νομό Κοζάνης.

Απάντηση
Δεν γνωρίζουμε το θέμα.

Πρόταση του σωματείου είναι να μην αποκλεισθούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εργασία αλλά και να μην αδικείται ο Νομός Φλώρινας.Ίσως το καλύτερο θα ήταν να αυξήσουν τις προσλήψεις οκταμηνιτών για τον Νομό Φλώρινας μειώνοντας κάποιες θέσεις από τον Νομό Κοζάνης, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης προσλήψεων από την επιχείρηση.
Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στον Κ.Γαλίτη, υπεύθυνο προσλήψεων και προφορικά στην Διεύθυντρια του Λ.Κ.Δ.Μ. κ.Κουρίδου, στον Αντιπεριφεριάρχη Κ.Ηλιάδη και στους Δημάρχους Φλώρινας και Αμυνταίου (θα ακολουθήσει και γραπτή επιστολή).

    6 Ερώτηση
    Θα στελεχωθεί ο ΑΗΣ Μελίτης με τεχνικό ασφαλείας;

Πρόταση
Ο τομέας Ασφάλειας του ΑΗΣ Μελίτης χρειάζεται να στελεχωθεί με μόνιμο τεχνικό ασφάλειας με απαραίτητη άδεια και κατάρτιση.
Οι οκταμηνίτες συνάδελφοι που προσλαμβάνονται στην συγκεκριμένη ειδικότητα τελικά δεν εμπνέουν την ανάλογη ασφάλεια, άλλωστε δεν αποδέχονται και τη θέση διότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα.
7 Ερώτηση
    Τι γίνεται με τον έλεγχο των εργολαβιών;

Πρόταση
    Να συσταθούν οι επιτροπές σε κάθε χώρο για τον καλύτερο ελέγχο, μέσα από εκλογικές διαδικασίες που θα προκυρήξει η διεύθυνση μαζί με τα σωματεία και να εκλεγούν οι εκπρόσωποί τους.
    8 Ερώτηση
    Γιατί πήρε δάνειο η ΔΕΗ ύψους 739,000.000$ ;

    Απάντηση
    Το δάνειο είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Δ.Ε.Η. από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την 5η μονάδα της Πτολεμαϊδας, τα οποία θα αρχίσουν να αποπληρώνονται μέσα από την παραγωγή της ίδιας της μονάδας όταν αρχίσει η λειτουργία της.

9 Ερώτηση
Η κυβέρνηση με τον νόμο περι προσλήψεων που έχει ψηφήσει δηλαδή 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη δεν έχει κάνει ούτε μία πρόσληψη στη Δ.Ε.Η. εν τω μεταξύ απο την επιχείριση έχουν αποχωρήσει πάρα πολλοί συνάδελφοι σε συνταξιοδότηση.Δεν πρέπει να γίνουν κάποιες προσλήψεις;

Απάντηση
Σε συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό θέσαμε το θέμα και την διαστρέβλωση που γίνεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων, οι αποχωρήσεις γίνονται αλλά δεν γίνεται καμία πρόσληψη , ενώ προσμετρούνται οι αποχωρήσεις της Δ.Ε.Η. στο δημόσιο και γίνονται προσλήψεις σε άλλους φορείς.

10 Ερώτηση
Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει κλείσει το Ασφαλιστικό της Φλώρινας που εξυπηρετούσε άμεσα και έμμεσα 5.500 ασφαλισμένους.

Απάντηση
Δεν απάντησε.
Πρόταση
Το δικαιότερο θα ήταν να λειτουργούσε από ένα πολυϊατρείο σε κάθε Νομό και όχι δύο στο Νομό Κοζάνης αποκλείοντας το Ν.Φλώρινας.

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Κάτσης Θεόδωρος                   Πασσάς Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News