Dei Energy News

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αλαλούμ στους δήμους για την ηλεκτροδότηση ευπαθών ομάδων


Σύγχυση επικρατεί στους δήμους για την υλοποίηση των μέτρων
σχετικά με τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, ενώ παράλληλα από δημάρχους εκφράζεται προβληματισμός για την «αποσπασματικότητα» των παρεμβάσεων που επιχειρούνται. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι πολιτικές αιχμές για «λαϊκισμό», όπως εκφράστηκαν από την κίνηση των πέντε δημάρχων προς αιρετούς που σπεύδουν να δηλώνουν ότι θα πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ οικονομικά αδύναμων δημοτών τους. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι πλείστες όσες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με ελλιπές προσωπικό και μειωμένες δυνατότητες λόγω υποχρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθούν, με ελάχιστα εφόδια, να καλύψουν μεγάλο εύρος αναγκών διαβίωσης φτωχών οικογενειών (σίτιση κ.ά.).
 
Τραγικά περιστατικά
 
Η τραγωδία με τον θάνατο της μαθήτριας εξαιτίας αναθυμιάσεων από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη και άλλα δραματικά περιστατικά σε νοικοκυριά με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα οδήγησαν σε κινητοποίηση τον κρατικό μηχανισμό και συσκέψεις για αναζήτηση λύσεων. Ωστόσο επικρατεί αμηχανία από τον αντίκτυπο που είχαν, άμα τη ανακοινώσει τους, οι εξαγγελίες μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της διακοπής στις ηλεκτροδοτήσεις των κατοικιών των άπορων και ανήμπορων ανθρώπων.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επεσήμαιναν στελέχη του Δήμου Αθηναίων, ο κόσμος θεώρησε ότι από εδώ και πέρα οι δήμοι αναλαμβάνουν να φρενάρουν τις διακοπές ρεύματος με έκδοση βεβαιώσεων απορίας ή ακόμα και να πληρώνουν οφειλές. «Φθάνουν άνθρωποι στον δήμο από το πρωί της Δευτέρας για να τους βγάλουμε βεβαιώσεις απορίας»ανέφεραν παράγοντες του Δήμου Αθηναίων. Συρροή πολιτών είτε για να ενημερωθεί είτε για να ζητήσει βοήθεια παρατηρείται σε πολλούς δήμους της χώρας.
 
Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ
 
Ούτε οι δημοτικές υπηρεσίες γνωρίζουν ακόμα πώς πρέπει να κινηθούν ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της σύσκεψης που έγινε το Σάββατο υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη (συμμετείχαν και ο υφυπουργός κ. Μάκης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιος Κόλλιας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης και ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης).
 
Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να υλοποιηθεί η απόφαση να δίνουν οι δήμοι τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των δήμων και των περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Η κριτική
 
Ασκείται όμως κριτική για την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο σκοπός της συγκρότησης των επιτροπών σε κάθε δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των κοινωνικών δομών των δήμων και των περιφερειών.
 
Αυτές οι επιτροπές θα επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο».
 
Προβληματισμός Καμίνη
 
Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά την εκδήλωση της «κίνησης των 5 δημάρχων» στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι η υπόθεση με τη ΔΕΗ για τις επανασυνδέσεις πρέπει να συνδυαστεί με όλες τις όψεις της κοινωνικής πολιτικής των δήμων.
 
Τόνισε ότι «είναι κάτι που θέλει μελέτη» και άφησε αιχμές προς τους δημάρχους -χωρίς να τους κατονομάζει- που σπεύδουν να εμφανιστούν έτοιμοι να πληρώνουν τις οφειλές λογαριασμών της ΔΕΗ δημοτών τους που έχουν οικονομικά προβλήματα.
 
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται σοβαρή μελέτη, όχι λαϊκισμούς, γιατί κοινωνική πολιτική κάποιοι δήμοι έχουν. Οπότε πρέπει να κάτσουμε να το σταθμίσουμε. Το να βγάζουμε το θέμα της ΔΕΗ και να το βάζουμε μπροστά από μόνο του, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τους άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής που έχουν να φροντίσουν οι δήμοι, είναι κάτι που μου φαίνεται επιπόλαιο. Πρέπει να το συνδυάσουμε με όλες τις όψεις της κοινωνικής πολιτικής των δήμων».
 
Η επιστολή των τεσσάρων και η Ζάκυνθος
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες τέσσερις δήμαρχοι, προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ, οι κκ. Διονύσης Χατζηδάκης (Φαλήρου), Νίκος Χαρδαλιάς (Βύρωνα),Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου) και Κώστας Μπακογιάννης (Καρπενησίου) είχαν ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που «θα επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, εφόσον βεβαίως οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν οφειλές και να καλύψουν το κόστος της επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους συμπολίτες μας».
 
Επίσης, ήδη έχει γίνει γνωστό ότι με επιστολή του στη ΔΕΗ ο δήμαρχος Ζακύνθου κ.Στέλιος Μποζίκης έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τους ληγμένους λογαριασμούς και τις διακοπές ηλεκτροδότησης ώστε ο δήμος να πληρώσει τις οφειλές για να μη μείνουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα τα Χριστούγεννα.
 
Μείζον θέμα οι κοινωνικές παροχές
 
Οι κοινωνικές παροχές σε γενικότερο επίπεδο αποτελούν μείζον ζήτημα για όλους τους δήμους. Εξάλλου η προσπάθεια για διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής εν μέσω κρίσης και με συνεχιζόμενη την υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση, παρουσιάζεται και πολιτικά ως στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ αιρετών αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αντιμαχόμενων δημοτικών παρατάξεων.
 
Στον Δήμο Αθηναίων ο κ. Καμίνης προβάλλει συνεχώς το έργο στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και το δίκτυο υποστήριξης εχόντων ανάγκη. Από το επιτελείο του παραθέτουν αριθμούς: 3.700 οικογένειες (περίπου 14.000 άτομα) στηρίζονται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέσω του κόμβου Αλληλοβοήθειας, 1.400 γεύματα σε συσσίτια του ΚΥΑΔΑ, στηρίζονται 1.200 παιδιά στα σχολεία, σε συνεργασία με τους δασκάλους στα ολοήμερα εντοπίζονται ποια χρειάζονται και μέσω του βρεφοκομείου ενισχύονται, 5.500 παιδιά καθημερινά σιτίζονται στους βρεφονηπιακούς κ.ά.
 
Κίνηση των 5 δημάρχων: «Ρουκέτες λαϊκισμού»
 
Έτσι, στο ίδιο πνεύμα και οι άλλοι δήμαρχοι της «κίνησης των πέντε» (Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών κ. Φίλιππος Φίλιος) προέταξαν το ζήτημα της απασχόλησης και της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Μίλησαν για... ρουκέτες λαϊκισμού σχετικά με τα περί πληρωμής από τους δήμους των οφειλών στη ΔΕΗ, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα θεσμικά εμπόδια.
 
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πέρα από τη βοήθεια που πρέπει να παρέχουν οι δήμοι, χρειάζονται κεντρικές πολιτικές που να οδηγούν σε εξασφάλιση εργασίας στον κόσμο και υπογράμμισαν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τα εργαλεία ανάπτυξης που απαιτούνται.
 
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το ζήτημα της διακοπής στις ηλεκτροδοτήσεις των κατοικιών αδύναμων οικονομικά πολιτών, κατά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κ. Ασκούνης κατέθεσε τις προτάσεις της Ένωσης, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
 
- Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.
 
- Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 25% στο 50%.
 
- Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους.
 
- Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.
 
- Δημιουργία ειδικού λογαριασμού από την κυβέρνηση, από τον οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.
 
Η τροπολογία του ΚΚΕ
 
Τροπολογία για να επασυνδεθεί το ρεύμα της ΔΕΗ σε πολλά νοικοκυριά κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή το ΚΚΕ.  Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος διαπιστώνει ότι «οι κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι γενικόλογες, αόριστες, δεν απαντούν στη διάσταση και την κρισιμότητα του προβλήματος» και  εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, με το σκεπτικό ότι η μετάθεση της ευθύνης «στην Εκκλησία, στους δήμους, στη λεγόμενη "κοινωνία των πολιτών" αποτελεί κοροϊδία μέσα στην "απελευθερωμένη αγορά" ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», κατέθεσε την ακόλουθη τροπολογία:
 
«Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και ιδιαίτερα  στους ανέργους, τις οικογένειες που ζούνε στο όριο η κάτω από το όριο της φτώχειας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους χρόνια πάσχοντες, τους υπερήλικους, τις πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χρεοκοπήσει η βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, στους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες».
 
(της Παναγιώτας Μπίτσικα, tovima.gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News