Dei Energy News

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ - ΔΕΗ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με
το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη θυγατρική διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (δείτε εδώ τη σελίδα της διαβούλευσης).
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν ειδικότερα στο διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη διαδικασία πώλησης του 66% σε στρατηγικό επενδυτή, με τη διατήρηση του 34% υπό τον έλεγχο του δημοσίου, όχι όμως μέσω της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το κείμενο του σχεδίου νόμου «συντελείται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ μέσω: α) της πώλησης και μεταβίβασης από τη ΔΕΗ ΑΕ μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ ΑΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 66% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ σε επενδυτή και β) της απόκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο του λοιπού ποσοστού 34% που θα εξασφαλίζει σε αυτό καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών».
Δηλαδή, με το νομοσχέδιο αλλάζει η διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ, σε σχέση την πράξη του υπουργικού συμβουλίου στις 24 Ιουλίου, που προέβλεπε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Σε σχέση με το ποσοστό του Δημοσίου η ρύθμιση αναφέρει ότι «Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, με ποσοστό που θα εξασφαλίζει σε αυτό καταστατική μειοψηφία ποσοστού 34% σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών. Ο έλεγχος επί της ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του δημοσίου εν σχέσει με τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλη επιχείρηση που ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου».
Το τίμημα για την απόκτηση από το Δημόσιο του 34% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση μπορεί «να εξοφληθεί δια συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ ΑΕ, από οποιαδήποτε αιτία και αν προκύπτουν αυτές, περιλαμβανομένων μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων, όπως ιδίως απαιτήσεων από το τέλος δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης της παραγράφου 1 του άρθρου 176 του Ν.Δ. 210 της 3/5.10.1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» (Α’ 277)».
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 08:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News