Dei Energy News

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αρχές Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για ΑΔΜΗΕ, «πράσινο φως» από Έτινγκερ


Φορτσάρει η κυβέρνηση για την προκήρυξη του διαγωνισμού
του ΑΔΜΗΕ μετά και την επίσκεψη Έτινγκερ, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να τοποθετείται ει δυνατόν πριν τις γιορτές ή το αργότερο αμέσως μετά.

Η προκήρυξη του express of interest εξαρτάται από την ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, το οποίο πήρε προ ημερών το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy) και εκτιμάται ότι θα εισαχθεί για συζήτηση στο Κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες τέσσερις ή πέντε εβδομάδες.

Στο νομοσχέδιο, γίνεται ρητή αναφορά για τα πάγια του διαχειριστή, έτσι όπως προέκυψαν μετά από σχετική μελέτη που τα διαχωρίζει από εκείνα της ΔΕΗ, ενώ ρυθμίζονται όλα τα θέματα του διαχωρισμού από τη ΔΕΗ, τα οποία παρέλειψε να κλείσει ο νόμος 4001/2011.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου με τον Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας Γ. Έτινγκερ, όπου σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων, καθώς η πρώτη φάση του διαγωνισμού συμπτύχθηκε σε μία, και επομένως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιάγραμμα που μιλούν για ολοκλήρωση του διαγωνισμού το ερχόμενο Ιούνιο.

Ως γνωστό, το αρχικό πλάνο που προέβλεπε να πουληθεί το 49% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σε δεύτερη φάση εκείνος να αγοράσει ένα επιπλέον 2%, φτάνοντας το 51%, έχει εγκαταλειφθεί, και πλέον ο διαγωνισμός θα γίνει σε μία φάση. Δηλαδή πώληση του 100% της εταιρείας, με το 66% να αγοράζεται από στρατηγικό επενδυτή, και το 34% από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία.

Τι μένει να γίνει

Ολ’ αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη μια σειρά από εκκρεμότητες για να τρέξει ο σχετικός διαγωνισμός.
Για παράδειγμα, το σχέδιο του διαγωνισμού σε μια φάση, δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ επίσημα από το ΥΠΕΚΑ, παρ’ ότι έχει πάρει εδώ και καιρό το "πράσινο φως" από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Είναι επομένως κάτι που πρέπει να γίνει, το πιθανότερο παράλληλα με τις προηγούμενες διαδικασίες.
Όσο για όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ανοικτά κεφάλαια, από τη προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ για το ασφαλιστικό, και τη μεταφορά των συναλλακτικών δραστηριοτήτων του ΑΔΜΗΕ στο ΛΑΓΗΕ, μέχρι την απόδοση των κεφαλαίων του και το από πού θα βρει τα χρήματα το Δημόσιο για να εξαγοράσει το 34% του μετοχικού του κεφαλαίου, η ρύθμισή τους παραπέμπεται στο 2ο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, η κατάθεσή του οποίου τοποθετείται μέσα στον Ιανουάριο.

Σε αυτό το αμάξι-νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και όλα τα εκκρεμή ζητήματα για τη «Μικρή ΔΕΗ». Δηλαδή, το ακριβές της χαρτοφυλάκιο (με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες μιλάμε για τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτη, Αμύνταιο Ι, ΙΙ, 4-5 υδροηλεκτρικά στο Νέστο και αλλού, κλπ), που επίσης έχει εγκριθεί από την τρόικα.

Κι όλα αυτά ενώ «τρέχουν» οι συζητήσεις με τις τράπεζες σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων τους όταν ο ΑΔΜΗΕ αλλάξει χέρια, και ενώ επίσης μένει να αποσαφηνιστεί η απόδοση που θα έχουν τα κεφάλαιά του για τις νέες μεγάλες επενδύσεις (διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης), με την εισήγηση να μιλά για ένα επιπλέον premium που θα την ανεβάζει σε ποσοστό 10%-11% έναντι 8% σήμερα, προκειμένου να καταστήσει το διαχειριστή πιο ελκυστικό.


 http://energypress.gr/news/Arhes-Ianoyarioy-to-nomoshedio-gia-ADMHE-prasino-fws-apo-Etingker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News