Dei Energy News

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΣ - ΕΤΕ/ΔΕΗ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι : Τέσσερα χρόνια μετά την έλευση
των επαίσχυντων μνημονίων, Τρόικα και εγχώριο πολίτικο κατεστημένο, έχοντας δημιουργήσει ένα πλασματικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, στο όνομα της εξόδου από την οικονομική κρίση, που δεν είναι τίποτε άλλο από μία συστημική κρίση του καπιταλισμού, οδηγούν τη χώρα και το λαό μας σε μια εποχή βαθιάς φτωχοποίησης.

Για να κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις επιστρατεύονται όλα τα μέσα που διαθέτουν. Πρώτα και καλύτερα τα καθεστωτικά ΜΜΕ τα οποία ευθυγραμμισμένα με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές καλλιεργούν το έδαφος για τη μετατροπή της κοινωνίας σε μια πειθήνια μάζα γεμάτη ενοχικά σύνδρομα και φοβίες για τα κυβερνητικά λάθη του παρελθόντος.

Σημαντικό μερίδιο στη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων και της κοινωνίας «επιμερίζεται» και στις ηγεσίες του γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κατεστημένου, οι οποίες σε αντίθεση με την αντιμνημονική τους ρητορεία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αδρανοποίηση του εργατικού κινήματος και τη μετατροπή του σε παθητικό μηχανισμό νομιμοποίησης των πολιτικών του μνημονίου.

Σ΄ αυτό το ζοφερό γαϊτανάκι της κυβερνητικής καθοδήγησης και κηδεμονίας είναι προφανές ότι έχουν ενταχθεί δυνάμεις που ηγεμονεύουν και ελέγχουν το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ. Του Ομίλου ΔΕΗ που σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών βρίσκεται ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο εκποίησης, προς όφελος της επιχειρηματικότητας των ξένων και ντόπιων συμφερόντων.

Αποτέλεσμα, το συνδικάτο που σε αυτή τη συγκυρία θα έπρεπε να αποτελεί δύναμη διεξόδου για τους εργαζόμενους, αντ΄ αυτού να βρίσκεται περιχαρακωμένο στα γρανάζια του ενδοτισμού των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επίλογων.

Οι πρακτικές απονεύρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος που εντοπίζονται δια γυμνού οφθαλμού στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας, με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες για τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σήμερα επιχειρείται να εξαπλωθούν στο σύνολο των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, με ιδιαίτερη έμφαση την ιστορική ΕΤΕ/ΔΕΗ, που κατά γενική ομολογία αποτελεί τον τελευταίο θύλακα αντίστασης.

Θιασώτες στη προσπάθεια καθήλωσης και υποταγής της ΕΤΕ/ΔΕΗ οι ηγεσίες της κυβερνητικής ΔΑΚΕ και  τμήματος του ΕΑΜΕ, που με διάφορα προσχήματα στραπατσάρισαν την συγκρότηση Προεδρείου με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας - αναλογικότητας

Πιο συγκεκριμένα : Σε μια διαδικασία που προσομοίαζε με παρωδία η ηγεσία του τμήματος του  ΕΑΜΕ μέσω του αποκλεισμού δυνάμεων απεμπόλησε την πρώτη θέση που τις έδιναν οι 11 έδρες για να παραχωρήσει τη θέση του Προέδρου και το τιμόνι του ιστορικού συνδικάτου στις δυνάμεις της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ.

Αντίστοιχα, η ΔΑΚΕ που με 9 έδρες αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές, αξιοποιώντας τη «γενναιοδωρία» τμήματος του ΕΑΜΕ, αναγορεύτηκε σε πρώτη δύναμη για να διεκδικήσει και να καταλάβει  - αντί του Γεν. Γραμματέα - το θώκο του Προέδρου, αλλά και μια δεύτερη θέση στο προεδρείο - Ταμείο - την οποία με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας - αναλογικότητας δεν δικαιούται.
Η προσχηματική τακτική επιβεβαιώθηκε και στο δεύτερο ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ και μάλιστα κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των υπολοίπων θέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου με πραξικοπηματικό τρόπο οι εταίροι της οριακής πλειοψηφίας ΔΑΚΕ - ΕΑΜΕ απέκλισαν από τις θέσεις ευθύνης κάθε δύναμη ή φωνή που αντιστρατεύεται τις ολέθριες επιλογές της δικομματικής κυβέρνησης. 

Τα ερωτήματα αμείλικτα : Με ποια λογική το πρώτο ψηφοδέλτιο αναγορεύτηκε σε δεύτερο και το δεύτερο σε πρώτο ; Η ΔΑΚΕ με 9 έδρες δικαιούται δυο θέσεις στο προεδρείο ; Οι δυνάμεις που απέκλεισαν μονομερώς  από το κοινό ψηφοδέλτιο του ΕΑΜΕ για να καταστήσουν τη ΔΑΚΕ πρώτη δεν έχουν δικαίωμα στην εκπροσώπηση ;

Τέλος, γιατί τέτοια σπουδή για το Ταμείο ; Σχετίζεται άραγε με τις εξελίξεις και τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας ; Σχετίζεται με την πρεμούρα της Διοίκησης να εξευρεθούν πόροι για την αποπληρωμή του δανείου  ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι : Όλα τα παραπάνω δηλώνουν περίτρανα ότι στις γκρίζες μέρες που διανύουμε τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η σύμπραξη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ – τμήματος του ΕΑΜΕ δεν είναι τυχαία, ούτε σημερινή. Είναι οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη.

Η εμμονή των εταίρων ΔΑΚΕ – τμήματος του ΕΑΜΕ να  αποκλειστούν ταξικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται το μνημόνιο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις θέσεις ευθύνης ξεσκεπάζει σε όλο τους το εύρος τις προθέσεις, τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές  του θλιβερού κυβερνητικού -εργοδοτικού γάμου.

Στόχος τους, να αποτεφρωθεί η συνείδηση αντίστασης των εργαζομένων κατά των ληστρικών στρατηγικών με τις οποίες συγκυβέρνηση και Διοίκηση παράγουν πολιτικές υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Την ΔΕΗ θέλουν να ξεπουλήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, με ασθενείς αντιστάσεις και χωρίς αντιδράσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι : Οι υπογράφοντες αυτή την ανακοίνωση με πλήρη επίγνωση της ευθύνης έναντι των συναδέλφων που μας εμπιστεύτηκαν αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία συγκρότησης. Αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας μία καθοδηγούμενη συμπαιγνία που υποθηκεύει την αγωνιστική προοπτική του συνδικάτου.

Η αποχώρηση μας από το ΔΣ δεν συνιστά άρνηση συμμετοχής στη δράση του Σωματείου για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Επιχείρησης και των συναδέλφων. Εκείνο που αρνούμαστε είναι να λάβουμε μέρος σε διαδικασίες ευτελισμού που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τα  προβλήματα του κόσμου της εργασίας.

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν εγκαταλείπουμε, αντιθέτως συνεχίζουμε τη προσπάθεια. Και σαφώς αυταπατώνται όσοι θεωρούν ότι με αριθμομαγειρέματα θα κρατήσουν το συνδικάτο καθηλωμένο στις ορέξεις του πολιτικό - οικονομικού κατεστημένου. Αυταπατώνται όσοι θεωρούν ότι με αποκλεισμούς μπορούν να φιμώσουν τη φωνή μας, να επηρεάσουν αρνητικά το αγωνιστικό μας φρόνιμα.

Ενάντια στις καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές της ΔΑΚΕ και τμήματος του ΕΑΜΕ στέκονται δυνάμεις με ταξικό - αγωνιστικό προσανατολισμό που στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό των αριθμητικών συσχετισμών προτάσσουν την ενότητα, τη συλλογικότητα, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.
Ένα είναι σίγουρο. Η αποδέσμευση της χώρας και του λαού μας από τα δεσμά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν εξυπηρετείται μέσα από διαιρέσεις και αποκλεισμούς. Αντίστοιχα η αποδέσμευση από τη βαρβαρότητα των μνημονίων και το απεχθές τοκογλυφικό χρέος δεν θα έρθει ως ώριμο φρούτο. Δεν αποτελεί νομοτέλεια και κυρίως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θέμα ημερών.

Για να επισπευσθεί η πολυπόθητη ανατροπή, για να αλλάξει πραγματικά πορεία η χώρα, χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό ταξικό μέτωπο και η συνεργασία όλων των δυνάμεων της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική εξέγερση διαρκείας, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις ανατρεπτικές πολιτικές εξελίξεις.

Η εργατική αφύπνιση και ένα ισχυρό, μαζικό, αγωνιστικό και αποφασιστικό συνδικαλιστικό κίνημα  είναι οι προϋποθέσεις για την ακύρωση των μνημονίων , τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους , την αναδιανομή του εισοδήματος , την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων , το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων , την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και της κρατικής πρόνοιας , την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , μπορούν να αποτελέσουν τα δικά μας προτάγματα .

Μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε τα δικά μας αναχώματα τις νέες συλλογικότητες απέναντι στην πιο άγρια επίθεση του νεοφιλελευθερισμού που έχουμε έως τώρα γνωρίσει.

Η εξουσία άλλωστε γνωρίζει ότι, όταν τα κοινωνικά αιτήματα μορφοποιούνται σε συνολικό διεκδικητικό αίτημα ανατροπής των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τότε τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, τότε η δική τους αφήγηση μπορεί να ηττηθεί, τότε ο φόβος και η οργή μπορούν να γίνουν μαζική αγωνιστική δράση.


Αθήνα : 11/12/2013
Τα μέλη του ΔΣ - ΕΤΕ/ΔΕΗ


ΤΟΜΠΑΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΣΚΑΛΙΝΤΖΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΒΛΑΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΡΕΝΤΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΑΓΓΟΥΛΗΣ ΤΑΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News