Dei Energy News

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ



Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις αποφάσεις
  της Ε.Ε για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων, προχωράει βήμα-βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ηλ. Ενέργειας.
Μετά την ψήφιση των νόμων για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και την πώληση του ΑΔΜΗΕ, έφερε στην βουλή νόμο για την δημιουργία της «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ». Δηλαδή την παραχώρηση Σταθμών Παραγωγής από Λιγνίτη, Φυσικό Αέριο, Νερά, και μέρους της εμπορίας  που αντιστοιχούν στο 30% της σημερινής ΔΕΗ.
Τα βήματα της ιδιωτικοποίησης, δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων όπως ισχυρίζονται ορισμένες δυνάμεις αλλά είναι υλοποίηση της πολιτικής που έχει χαραχτεί από την συνθήκη του Μάαστριχ και έχει εξειδικευτεί με οδηγίες στην Ε.Ε. Πολύ πριν το μνημόνιο ξεκίνησε η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με διαδοχικούς νόμους που ψηφίστηκαν στην  χώρα μας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πρώτο το Ν2773/1999. Το μνημόνιο επιτάχυνε  αυτή την διαδικασία.
Σε όλη αυτή την πορεία της ιδιωτικοποίησης-απελευθέρωσης της ΔΕΗ, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ έχουν συμφωνήσει και έχουν βάλει την υπογραφή τους και δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους έστω και αν ορισμένοι από αυτούς σήμερα εμφανίζονται σαν αντιμνημονιακοί.
Η αντίθεση που εκφράζεται  από ορισμένες δυνάμεις δεν αφορά την ουσία της ιδιωτικοποίησης αλλά διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης της ίδιας πολιτικής. Στο παιγνίδι του αποπροσανατολισμού έχουν στρατευτεί κυβερνητικοί βουλευτές που αφού ψηφίσαν όλους τους νόμους για την ιδιωτικοποίηση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, προβάλουν επιμέρους διαφωνίες για τη πώληση μονάδων, έχοντας το βλέμμα τους στον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων τους.
Η πορεία ιδιωτικοποίησης μέχρι τώρα έχει πληρωθεί ακριβά από τα λαϊκά στρώματα,  με αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος  και από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ με μειώσεις στους μισθούς, χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση στην δουλειά τους.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν πείρα για το τι είναι η Ε.Ε και ποιον εξυπηρετεί. Αποκαλύφθηκε τι εξυπηρετούσαν όλοι αυτοί, κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις, που  εξαπατούσαν τους εργαζόμενους λέγοντας τους ότι η απελευθέρωση είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των  εργαζόμενων. Σήμερα  σηκώνουν την σημαία της αντίστασης σπέρνοντας καινούργιες αυταπάτες με τα επιχειρήματα ότι  «Δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η μικρή ΔΕΗ», ότι «δεν επιβάλλεται από την Ε.Ε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ», ότι «στερείται λογικής η εκποίηση  της εθνικής περιουσίας»…
 Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ δηλώνει «..Μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο αφήνει χώρο για ιδιώτες και αυτό είναι το μοντέλο που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Θέλουν την συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λένε ναι στην απελευθέρωση και αυτό το ονομάζουν διαφορετική πολιτική και αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση.
Συνάδελφοι
Η επίθεση της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζεται με στόχους και επιχειρήματα «εντός των τειχών», δηλαδή ποιος καλλίτερα θα εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα.
 Έχουμε πείρα, όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΔΕΗ σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι να φτάσουμε ως εδώ.
Οι στόχοι του αγώνα πρέπει να αμφισβητούν και να αντιπαλεύουν την καρδιά των επιδιώξεων κυβέρνησης –Ε.Ε και όσων προσκυνούν τον ευρωμονόδρομο.
·         Να διεκδικήσουμε η ενέργεια να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες
·         Να οργωθεί η συμμαχία με τα στρώματα του λαού που στις σημερινές συνθήκες υποφέρουν από αυτή την επίθεση και στο 20124 υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυρά α με κομμένο ρεύμα.
·         Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ πρέπει να πάρουν τον αγώνα στα δικά τους χέρια. Μέσα από Γενικές συνελεύσεις να αποφασίσουν για τους στόχους την μορφή και τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Να απαντήσουμε με ενότητα όλου του κλάδου ενάντια στην αντεργατική πολιτική, στα σχέδια κυβέρνηση και εργοδοσίας να διασπάσουν τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News