Dei Energy News

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

"Το σκάνδαλο με την ΔΕΗ και η σιωπή των ΜΜΕ”


24ωρη απεργία την Πέμπτη η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για συμπαράσταση στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς  http://olympia.gr/

Ποιος απο εσάς δεν θα ήθελε να κατέχει μια εταιρεία με €6δις τζίρο, με 7,5εκ αποκλειστικούς πελάτες, καθαρά κέρδη το 2009  περίπου €1δις και περιούσια  €15-20 δις.

Σκεφτείτε τώρα κι έναν τρόπο να αποκτήσετε μια τέτοιας εταιρεία, χωρίς αντίτιμο !

Αν σας φαίνεται απίθανο, απλά ελάτε στην Ελλάδα και δείτε αυτά που συμβαίνουν στην ΔΕΗ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η φιλολογία για το ξεπούλημα των Δημοσίων εταιρειών κι οργανισμών στα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης (ΜΜΕ) κι Αποχαύνωσης είναι ότι το δημόσιο πουλάει εταιρίες που ήταν ζημιογόνες. Αλλά ποιος είναι τόσο κορόιδο στον κόσμο που θα αγόραζε κάτι για να ζημιωθεί ; Αλλά και γιατί κάποιος να πληρώσει το ακριβές αντίτιμο για κάτι κερδοφόρο, όταν μπορεί με τους κατάλληλους τρόπους να το αποκτήσει με μηδαμινό αντίτιμο, αφού πρώτα το απαξιώσει.

Αυτό ακριβώς γίνεται στην ΔΕΗ μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια. Η ΔΕΗ ήταν η πιο κερδοφόρα Ελληνική Εταιρία, πουλώντας μάλιστα το φθηνότερο ρεύμα της Ευρώπης κι αυτό γιατί το υπέδαφος της Ελλάδας έχει το δικό της “μαυρο χρυσό” που λέγεται λιγνιτης. Ειναι από της λιγότερες ρυπογόνους ύλες σε σχέση πχ με την πυρηνική, από τις πιο φθηνες γιατί ο δήθεν”δωρέαν Ηλιος” στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) κοστίζει 300/ΜWhr, 100/MWhr το αέριο, ενώ μόλις 30/MWhr ο λιγνίτης, ενώ είναι και σταθερής απόδοσης αντίθετα από την “Πράσινη Ενέργεια” που λειτουργεί μόνο όταν έχει Αέρα ή Ηλιο !

Φόρτωσαν λοιπόν στην ΔΕΗ (και κατα συνέπεια στους καταναλωτές) την Πανάκριβη και συνάμα μη παραγωγική Πράσινη Ενέργεια δημιουργώντας τεχνητά ένα χρέος 2δις μέσα σε 40 μήνες, αφού την υποχρεώσαν να αγοράζει πιο ακριβά από όσο πουλάει, ανήκουστο  !

Επειτα, την υποχρέωσαν να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες, που χρησιμοποιούν επίσης πανάκριβο φυσικό αέριο και μάλιστα στις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης !

Αλλά δεν έμειναν σε αυτό. Εχθές (10 Μαρτίου 2014) έβαλαν σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» μόνο για 4ημέρες ! Τόσο αξίζει γι αυτούς η μεγαλύτερη Εταιρία της Ελλάδος ! Να μην προλάβει το πόπολο να καταλάβει τι γίνεται, ότι δηλαδή κομματιάζουν την εταιρία, ώστε να πουλήσουν μέρη της για χάντρες και καθρεπτάκια !

Ενώ για να απαξιωθεί και στην συνείδηση του κόσμου, εκτός από την υπερπροβολή των απεχθών συνδικαλιστών και Φωτόπουλων, την έχουν αφήσει στην τύχη της με αποτέλεσμα black out όπως αυτό της Σαντορίνης το καλοκαίρι αλλά και την πρόσφατη μεγάλη κατολίσθηση στις 15.1.2014 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα) η οποία «ταΐζει» με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα.

Το ορυχείο της Μαυροπηγής είναι η κυριότερη πηγή πρώτης ύλης για το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας ενώ η ΔΕΗ δεν έχει δώσει ξεκάθερες απαντήσεις για της ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει ώστε να επαναλειτουργήσει το ορυχείο ή ποιες εναλλακτικές υπάρχουν για την ομαλή ρευματοδότηση της βορείου Ελλάδας.

Οπως μας είπε κι ο Νικος Δ.Στεφανης διπλ.μηχανικος συνταξιουχος ΔΕΗ:

  • -Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;

  • -Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο; -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;

  • -Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;

  • -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;

  • -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων @περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;…

Ελπίζουμε η ΔΕΗ να έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες ώστε στο εγγύς μέλλον να μην βρεθούμε προ απροόπτου και στην “ανάγκη” να ζητήσουμε την συνδρομή ακριβότερων κι ιδιωτικών λύσεων που επιφθαλμιούν να μπουν από την πίσω πόρτα στην αγορά ενέργειας

Αυγερινός Χατζηχρυσός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News