Dei Energy News

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Η μικρή ΔΕΗ “τρώει” τη μεγάλη – Σε αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες

Η νέα εταιρεία που υποτίθεται ότι θα είναι ανταγωνιστική προς την
ΔΕΗ όχι μόνο θα πάρει κομμάτι της, αλλά αυτό θα ξεπετο 30% του παραγωγικού δυναμικού που έχει τεθεί ως όριο, απειλώντας στην ουσία να υποκαταστήσει τη δυναμικότητα της σημερινής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Σε σχέση με τους λιγνίτες, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την άδεια παραχώρησης σε ιδιώτη για την κατασκευή νέας μονάδας στη Φλώρινα, η νέα εταιρεία θα έχει παραγωγικό δυναμικό με καύσιμο λιγνίτη μεγαλύτερο αυτού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του σωματείου των βορείων “Σπάρτακος”, με τις αποσύρσεις και τις μονάδες που θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, η μέση θερμογόνος δύναμη για τη νέα εταιρεία θα φτάσει σε 1.890 Κcal/τόνο έναντι 1.250 Kcal/τόνο που θα εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, φτάνοντας σε παραγωγικό δυναμικό μεγαλύτερο του 50%. 
Επιπλέον αυξήθηκαν τα προς πώληση MW υδροηλεκτρικής ισχύος σε 902 MW, από 500 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός εντάσσοντας μάλιστα και το μεγαλύτερο αντλητικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Νέστου) που μπορεί να λειτουργεί περισσότερες ώρες. Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ αναφέρει ότι το 30% των λιγνιτικών μονάδων που θα παραχωρηθούν έχει στο υπέδαφός του λιγνίτη αξίας 300 δισ ευρώ, σημειώνει ότι η Μελίτη Ι είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Ελλάδας, η καθαρότερη από πλευράς ρύπων με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης. Τονίζει ότι ο ΑΗΣ Κομοτηνής αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, αφού στηρίζεται ενεργειακά η περιοχή από εισαγωγές ρεύματος από Τουρκία και Βουλγαρία. 
 Επιπλέον, το 30% δεν αφορά τις μονάδες των νησιών που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ. 
Ερωτηματικά Σημαντικά ερωτηματικά εγείρει όχι μόνο η επιλογή των μονάδων αλλά και η εφαρμογή του σχήματος, ιδιαίτερα δε στα χέρια του ιδιώτη στον οποίο θα παραχωρηθεί η νέα εταιρεία. Για παράδειγμα, στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παραχώρηση φραγμάτων των οποίων οι ταμιευτήρες περιέχουν νερό, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, ενώ εξυπηρετούν συγχρόνως την άρδευση αγροτικών εκτάσεων και την ύδρευση οικισμών. Επιπλέον, στη νέα εταιρεία (βάσει του 30%) αντιστοιχεί και 1,45 δισ. επί του συνολικού χρέους της ΔΕΗ (επί 4,8 δισ.) κάτι για το οποίο πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ενώ θα πρέπει η νέα εταιρεία να διεκδικήσει και το 1,3 δισ. των οφειλών προς τη ΔΕΗ εκ των οποίων 200 εκατ. προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Δύσκολο είναι και το εγχείρημα της μεταβίβασης μέρους της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ, ειδικά αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των πελατών και δεδομένου ότι πρέπει να αναληφθεί μερίδιο και από ειδικά τιμολόγια των ευάλωτων κατηγοριών πελατών, τα αγροτικά, των νησιών, αλλά και τα νέα, με εκπτώσεις, βιομηχανικά τιμολόγια κ.λπ. Τέλος, όπως είναι γνωστό, μέρος των προς πώληση παγίων αποτελεί αναγνωρισμένη περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ (Ν.2773/99). 
Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ “Σπάρτακος”, μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής αναφέρθηκε στη σύνδεση της ΔΕΗ με την κοινωνική ζωή επισημαίνοντας ότι έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τοπικές κοινωνίες το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η υπομονή και η ανοχή ακόμα και για περιβαλλοντικά ζητήματα -και όχι μόνο- των τοπικών κοινωνιών ως προς τις δραστηριότητες της ΔΕΗ υπάρχει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όχι για κερδοσκοπικούς. Ανέφερε ότι η πώληση προφανώς εξυπηρετεί μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα, παρέχοντας στους ιδιώτες φθηνότερη ενέργεια αφού τα νερά δεν ήταν στην κουβέντα από το 2010, υπάρχουν δύο άδειες εδώ και πέντε χρόνια για κατασκευή λιγνιτικού εργοστασίου από ιδιώτες, αλλά και κοιτάσματα διαθέσιμα που μπορούν να δοθούν για εκμετάλλευση… Όμως, πρόσθεσε, “προφανώς είναι κοστοβόρες επενδύσεις και θέλουν να πάρουν από τα έτοιμα, επιβαρύνοντας παράλληλα το σύνολο, τους καταναλωτές”. 
 Σημείωσε ότι η επιλογή του χαρτοφυλακίου της “μικρής ΔΕΗ” πραγματοποιήθηκε βάσει γεωπολιτικής στρατηγικής, ενώ υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι, δεδομένης και της περιόδου που διανύουμε. Ζήτησε να γίνει δημόσια διαδικασία διαλόγου και προειδοποίησε “δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια” ούτε οι εργαζόμενοι αλλά ούτε και οι τοπικές κοινωνίες, παραπέμποντας στα περιφερειακά/δημοτικά συμβούλια που ήδη έχουν καταδικάσει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. - Στην έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής αποφασίστηκαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με την κατάθεση και έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς και ενημέρωση όλων των κοινωνικών φορέων, ιδιαίτερα στους νομούς όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες της ΔΕΗ. Επίσης θα γίνουν συλλαλητήρια κι εκδηλώσεις ενώ σχεδιάζεται και σχετικό δημοψήφισμα.

 “Αυγή”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News