Dei Energy News

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Σηκώνει μπαϊράκι στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ






ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΜΘ: Σηκώνει μπαϊράκι στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Στην σύνταξη ενός κειμένου που απευθύνεται στο
υπουργείο Περιβάλλοντος και καταγράφει τους λόγους για τους οποίους η κοινωνία της ΑΜΘ είναι αντίθετη στην πώληση του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ Κομοτηνής και των δύο υδροηλεκτρικών σε Πλατανόβρυση και Θησαυρό (Δράμα) προχώρησε το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ. Το περιφερειακό συμβούλιο δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση καθώς δεν είχε απαρτία στην έκτακτη συνεδρίαση που αποφασίστηκε να γίνει το βράδυ της Πέμπτης, μετά τις εξελίξεις για ιδιωτικοποίηση «φιλέτων» της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. 

Ως γνωστόν σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Στη νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πουληθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα δοθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Ανάμεσα τους βρίσκονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες σε Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW και Θησαυρός ισχύος 384 MW καθώς και αυτή του εργοστάσιου φυσικού αέριου Κομοτηνής,  ισχύος 485 MW. 
Γι΄ αυτό το λόγο εργαζόμενοι των παραπάνω μονάδων, βρέθηκαν στη συνεδρίαση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο πώλησης.  
«Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε», είπε ο Σάββας Σιδηρόπουλος, πρόεδρος στην τοπική διοικούσα επιτροπή της Ένωσης Τεχνικών  ΑΗΣ Κομοτηνής απευθυνόμενος στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως επί πέντε χρόνια υπήρχε το σενάριο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι εργαζομένων επιβεβαιώθηκαν. 
Οι 89 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν στο εργοστάσιο είναι το λιγότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία εάν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, υποστήριξε εξηγώντας, «η μικρή ΔΕΗ που θα δημιουργηθεί,  θα ανταγωνιστεί τη μεγάλη δημόσια ΔΕΗ και στο τέλος θα την «καταπιεί». Αποτέλεσμα θα είναι να πωληθεί και να πέσει και εκείνη στα ιδιωτικά χέρια, με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη».  Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι εκπρόσωποι του δεύτερου σωματείου εργαζομένων της ΑΗΣ Κομοτηνής, «Σπάρτακος» δηλώνοντας την αντίθεση τους στο σχέδιο πώλησης. 

«ΝΑ ΤΡΑΝΤΑΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ» 
Να «τραντάξουν την Ελλάδα» κάλεσε τους εργαζόμενους της επιχείρησης  ο Χρήστος Τρέλλης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και έκανε λόγο για νομοσχέδιο, «που υπηρετεί επιδιώξεις πολυεθνικών και ομίλων. Βγείτε στους δρόμους, απεργήστε, μην περιμένετε από τους βουλευτές και διεκδικήστε» τόνισε ο κ. Τρέλλης. 
Για προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης    μίλησε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Τάκης Χαρίτου. Ο ίδιος πρότεινε στους εργαζόμενους να απαιτήσουν από τους βουλευτές της Θράκης να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και αν δεν το πράξουν να εκτεθούν στην τοπική κοινωνία. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα θέτοντας την παραίτηση του στη διάθεση των εργαζομένων, και το ίδιο ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους εάν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο. 
Η τοπική κοινωνία έχει δύναμη και μπορεί να ανατρέψει θεωρητικά ειλημμένες αποφάσεις,  είπε από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης υπενθυμίζοντας την υπόθεση του χρυσού. «Μας έλεγαν γραφικούς αλλά εμείς ενωμένοι καταφέραμε να την ανατρέψουμε», είπε ο κ. Γιαννακίδης, ζητώντας η τοπική κοινωνία να ενωθεί για να αποτρέψει την πώληση της ΔΕΗ. 
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Γιώργος Παυλίδης όπως και οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξής του, όπως απούσα ήταν και η Κατερίνα Γεροστεργίου, επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης. Πάντως την παράταξη του Γιώργο Παυλίδη εκπροσώπησε ο Κώστας Μιχελής προτείνοντας να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα το περιφερειακό συμβούλιο και να πάρει αποφάσεις. 
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «το Εργατικό Κέντρο  Κομοτηνής καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να διαιρέσει τη ΔΕΗ και να πωλήσει μέρος αυτής. Ένα έργο που κόστισε μόνο στην περίπτωση της Κομοτηνής 300 εκατ. ευρώ που προήλθαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού». 
Να σημειωθεί πως στο κείμενο που συντάχθηκε μπήκαν οι υπογραφές όσων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, ενώ θα ζητηθεί να υπογραφεί και από τους βουλευτές αλλά και τους φορείς της ΑΜΘ. 

 Όλγα Τσιούλφα
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=92166



ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ" Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Με αφορμή την έναρξη διαβούλευσης για την ιδιωτικοποίηση του 30% της παραγωγής και εμπορίας της ΔΕΗ, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την έναρξη της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», γίνεται δυστυχώς προσπάθεια για την εκποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε ποτέ στην Κομοτηνή και αφορά στον ΑΗΣ της Κομοτηνής, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, άμεσα συνδεδεμένου με το φράγμα της Γρατινής.

Ο Δήμος Κομοτηνής και εγώ προσωπικά, δεν μπορούμε παρά να είμαστε κάθετοι αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο. Τόσο γιατί πρόκειται για ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας που σχετίζεται άμεσα με την περιοχή μας, όσο και γιατί αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να ακυρώσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου μας, με παρεμβάσεις που μόνο οφέλη μπορούν να έχουν για την περιοχή μας.

Σαν Δήμος, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε λοιπόν στο ενδεχόμενο ακύρωσης του σχεδιασμού αυτού, με την ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα, πέρα από τα αναπτυξιακά οφέλη για τον Δήμο μας, να χαθούν και υπερπολύτιμες θέσεις εργασίας.

Συντασσόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των εργαζομένων που αντιδρούν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον επιχειρούμενο αιφνιδιασμό για το μέλλον της περιοχής μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News