Dei Energy News

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Διαπραγματεύσεις με ΔΕΗ - ΔΕΠΑ για νέες τιμές

Βιομηχανία: Παζάρι με ΔΕΗ-ΔΕΠΑ για νέες τιμές *Μικρές «ανάσες» σε μεγάλους καταναλωτές



του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις των βιομηχανιών για τις νέες τιμές μετά τις αποφάσεις της ΔΕΗ και τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους. Πώς το πολυνομοσχέδιο έλυσε την εκκρεμότητα για τους Μεγάλους Καταναλωτές.
Μια μικρή ανάσα έδωσε το πολυνομοσχέδιο σε ορισμένες ελληνικές χαλυβουργίες, οι οποίες λόγω χαμηλής κατανάλωσης φυσικού αερίου έχασαν τυπικά την ιδιότητα του επιλέγοντος πελάτη με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται σε νέες συμβάσεις με τις τοπικές ΕΠΑ και με υψηλότερο τίμημα.
Το πρόβλημα αυτό είχε επισημανθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από τον περασμένο Οκτώβριο και συνοδευόταν από αίτημα, με θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο ενεργειακό κόστος βιομηχανιών, και να μην οδηγηθούν κάποιες από αυτές σε κλείσιμο.
Από την πρώτη στιγμή η ανταπόκριση του ΥΠΕΚΑ ήταν θετική. Ωστόσο από την υποβολή έως τη ρύθμισή του, με την τροπολογία των δυόμισι αράδων, πέρασαν πέντε μήνες. Ως αποτέλεσμα, το πρόβλημα αυτό, που επιδρά στη διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους, λειτούργησε επιβαρυντικά σε όλα τα άλλα και κάποιες βιομηχανίες διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Η ευκαιρία για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας δόθηκε με το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλάμβανε και άλλες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ. Στη σχετική τροπολογία αναφέρεται ότι «πελάτες που είχαν καταταγεί στην κατηγορία Μεγάλων Πελατών, κατά την έννοια της περίπτωσης ιζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2, έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, παραμένουν στην κατηγορία αυτή έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015».
Έτσι πλέον βιομηχανίες που χαρακτηρίστηκαν επιλέγοντες πελάτες επειδή κατανάλωναν φυσικό αέριο σε ποσότητες πάνω από 100.000 ΜW τον χρόνο, (περίπου 1 εκατ. κυβικά μέτρα), άρα μπορούσαν να προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ, εάν λόγω της κρίσης και της μειωμένης παραγωγής καταναλίσκουν λιγότερο αέριο, δεν θα χάσουν την ιδιότητα. Άρα θα παραμείνουν πελάτες της ΔΕΠΑ και θα αναγκαστούν να καταφύγουν στις τοπικές ΕΠΑ.

Τι αναμένει η βιομηχανία

Για το αμέσως επόμενο διάστημα οι βιομηχανίες θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, με βάση την απόφαση της γ.σ. της ΔΕΗ της 28ης Φεβρουαρίου και τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για την τιμή του ρώσικου αερίου.
Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της βιομηχανίας, οι συναντήσεις με τη ΔΕΗ ξεκίνησαν και σε αυτήν τη φάση οι δύο πλευρές προετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τη μεθοδολογία με την οποία θα εφαρμοστεί η απόφαση της γ.σ. της ΔΕΗ. Δηλαδή ποια σημεία της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής θα τροποποιηθούν, ώστε να γίνει πράξη η έκτακτη έκπτωση 10% στα τιμολόγια υψηλής τάσης από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Η βιομηχανία εκτιμά ότι η απόφαση της γ.σ. της ΔΕΗ περιγράφει πλήρως τη θέση του μετόχου (ελληνικό δημόσιο) για τον ρόλο της βιομηχανίας. Αναγνωρίζει δηλαδή αφενός ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αποτελούν κρίσιμο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, και συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, και αφετέρου ότι η διακοπή λειτουργίας των βιομηχανιών αυτών θα έχει επιπτώσεις και για την ίδια τη ΔΕΗ.
Έτσι εκτιμούν ότι στη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων δεν πρόκειται να υπάρξει απόκλιση από την εκπεφρασμένη βούληση του μετόχου.
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, με τη ΔΕΠΑ, όπου η έκπτωση του 15% στις τιμές του ρώσικου αερίου θα πρέπει να μεταφερθεί στα τιμολόγια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Ωστόσο στην περίπτωση της ΔΕΠΑ παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση για την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας της επιχείρησης προς τους πελάτες της. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ούτε το ποσό που θα επιστραφεί, ούτε και η διαδικασία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει φόβος η επιστροφή μέρους των κερδών να χαρακτηριστεί «κρατική επιδότηση» μια που το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, άρα αντίστοιχου ποσοστού των κερδών της, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Πάντως η βιομηχανία εκτιμά ότι υπάρχουν τρόποι επιστροφής των κερδών χωρίς να λάβουν αντίστοιχο χαρακτηρισμό, ενώ αναμένει την εφαρμογή της απόφασης, η οποία θα προσφέρει μία έστω μικρή ανάσα ρευστότητας.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις διακοψιμότητας και τον μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων, η βιομηχανία αναμένει την εφαρμογή τους στο πλαίσιο όσων ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε.

 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1199905/viomhhania-diapragmatefseis-me-deh-depa-gia-nee.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News