Dei Energy News

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Σε πρώτο πλάνο η αβεβαιότητα για τις αποκρατικοποιήσεις


Οι πρώτες άμεσες επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στις προσδοκίες της αγοράς εντοπίζονται πλέον στις αποκρατικοποιήσεις όπου παρά το κλίμα συνέχειας που επιχειρεί να εκπέμψει το ΤΑΙΠΕΔ πολλοί προεξοφλούν πολικό ψύχος.
Μια σειρά κρίσιμων αποκρατικοποιήσεων πρακτικά είναι πια μετέωρες, ανεξαρτήτως νικητή της εκλογικής διαδικασίας, αφού σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό κλίμα αποθαρρύνει τους υποψηφίους επενδυτές είτε σε επίπεδο συμμετοχής είτε σε επίπεδο..
κεφαλαίων που είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν. 
Και για τις εισηγμένες εκ των υπο αξιοποίηση επιχειρήσεων αυτό ισοδυναμεί με απειλή απαξίωσης. Έτσι χαρακτηρίζουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί επενδυτές και χρηματιστές προσθέτοντας πως με την απουσία κυβέρνησης είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθούν πολλές εξ αυτών. Πόσο μάλλον εάν υπάρξει πολιτική απόφαση από την νέα Βουλή για αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτής της αβεβαιότητας εντάσσεται δε και η απουσία ορατότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συμμετοχές του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.
«Είναι αξιοσημείωτη η απουσία πολιτικού διαλόγου ή έστω και μονολόγου των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν με τις τράπεζες και της υπό αξιοποίηση ΔΕΚΟ. Πέρα από αφορισμούς και ολοκληρωτικές απόρριψης κάθε αποκρατικοποίησης δεν έχουμε ακόμα κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τοι πως θα διαχειριστούν το κρισιμότατο αυτό ζήτημα» υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος υποψηφίου επενδυτή σε αποκρατικοποίηση.
Μια σειρά μεγάλων εισηγημένων αναμένουν δω και καιρό στρατηγικές τοποθετήσεις σε μια διαδικασία που στοχεύει όχι μόνο σε εισπρακτικά αποτελέσματα αλλά και στη μεταρρύθμιση των επιμέρους αγορών τους. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της ΔΕΗ, των λιμανιών και των εταιρειών ύδρευσης. Όπως όμως και οι περιπτώσεις της ΔΕΠΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και έργων κρίσιμων για την ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών όπως για παράδειγμα του Ελληνικού. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και αυτές οι παραχωρήσεις που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο του διαγωνισμού συχνά χρειάζονται κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. Παράλληλα βέβαια ακόμα και ώριμες αποκρατικοποιήσεις τελούν πλέον υπό αίρεση.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πώληση της καταστατικής πλειοψηφίας ΟΛΠ και ΟΛΘ όπου οι νέοι βασικοί μέτοχοι καλούνται να κάνουν κρίσιμες επενδύσεις για την ανάπτυξή τους που επιβάλλονται ήδη από καιρό. Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ανάδειξη της σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων εκκρεμεί επί χρόνια η κατασκευή του σχετικού προβλήτα επειδή έχει αποφασιστεί να την πραγματοποιήσει ο όποιος νέος βασικός μέτοχος. Το αυτό συμβαίνει και με τις επενδύσεις σε ναυπηγοεπισκευή και κρουαζιέρα στον Πειραιά. Στην ΔΕΗ η αγορά, η βιομηχανία και οι καταναλωτές περιμένουν να εξελιχθεί η πώληση της μικρής ΔΕΗ με προσδοκίες υποχώρησης του κόστους της ενέργειας από την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Στο ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν πως δεν είναι οι πρώτες εκλογές που λαμβάνουν χώρα κατά από τότε που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί και θυμίζουν πως πολλές από τις διαδικασίες είναι μνημονιακές υποχρεώσεις συμφωνημένες και ψηφισμένες από την Βουλή. Όμως είναι άγνωστο ποιος θα στείλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πότε προεδρικά διατάγματα που εκκρεμούν για να μπορέσουν να προχωρήσουν κάποιες εξ΄ αυτών.
«Πουθενά η καθυστέρηση στην οικονομία δεν είναι πιο εμφανής από ότι στις αποκρατικοποιήσεις ακόμα και εάν την επομένη μέρα των εκλογών συνέχιζε η ίδια κυβέρνηση» σημειώνουν κύκλοι της αγοράς.

(capital.gr - Ηλίας Γ. Μπέλλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News