Dei Energy News

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές θα κρίνουν τα κρίσιμα «ντιλ» στον τομέα της ενέργειας


Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν κρίσιμα «ντιλ» στον τομέα της ενέργειας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. 
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ τον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της ιδιωτικοποίησης..
του 66% του ΔΕΣΦΑ με την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η DGcomp για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την είσοδο της αζερικής Socar στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο Φεβρουάριος και ο Μάιος του 2015 θα είναι οι μήνες που θα κριθεί το μεγάλο εγχείρημα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, το οποίο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά κατέληξε να συμπέσει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τέτοιου είδους επενδύσεις, αυτή της χαμηλής διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.
Σε δεύτερο πλάνο, μέσα στη χρονιά αναμένεται να κλείσουν και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που επιβλήθηκαν από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο, αλλά δεν κατάφεραν να προχωρήσουν μέχρι σήμερα. Η ολοκλήρωσή τους είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις δύο ιδιαίτερα κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αγορές.
Ιδιωτικοποιήσεις
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ασχέτως από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν, θα οδηγήσει σε «πάγωμα» τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ενώ υπάρχει πάντα και η προοπτική της πλήρους ανατροπής του προγράμματος στην περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επισήμως διατυπώσει την άποψη ότι τα ενεργειακά δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα ακυρώσει τις όποιες συμφωνίες προκύψουν όταν έρθει στην κυβέρνηση.
Τα πρώτα δείγματα της στάσης που θα κρατήσει σε μια πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας θα φανούν στον ΑΔΜΗΕ, όπου η ιδιωτικοποίηση «τρέχει» με πολύ καλές προοπτικές, αφού κατάφερε μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει και να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως είναι ο ιταλικός διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού ΤΕΡΝΑ και ο αντίστοιχος του Βελγίου, Εlia, αλλά και ο κινεζικός κολοσσός China State Grid. Σχεδόν βέβαιη σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται η ανατροπή του σχεδίου σύστασης και πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» όπως και η μετοχοποίηση στη συνέχεια του 17% της μητρικής εταιρείας.
Ενδεικτική της τροπής που παίρνουν τα πράγματα στον τομέα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων είναι η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να παγώσει τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου για τη «Μικρή ΔΕΗ».
Οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της ούτως ή άλλως δύστοκης λόγω της στάσης της Κομισιόν ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αποδυναμώνονται περαιτέρω, ενώ στις ελληνικές καλένδες αναμένεται να μετατεθούν λιγότερο ώριμα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτά της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Αντίστοιχη πορεία θα έχουν και οι προγραμματισμένες από το πρώτο Μνημόνιο διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν προχωρούσαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το πρώτο Μνημόνιο και υπήρχε η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Οι βασικότερες εξ αυτών είναι το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου που θα έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο και η καθιέρωση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2014.
Μικρότερη επίπτωση εκτιμάται ότι θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις σε έργα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη χώρα, όπως είναι οι αγωγοί (ΤΑP και ΙGB). Αντίθετα αβέβαιο παραμένει το μέλλον μικρότερης εμβέλειας έργων γεωστρατηγικού χαρακτήρα, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας, αλλά και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κυκλάδων και Κρήτης.

Χρ. Λιάγγου
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News