Dei Energy News

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Προς παράταση στη διαβούλευση για τα «νέα ΑΔΙ» - Πολιτικός «αέρας» παρασύρει το σχέδιο


Η εντύπωση που έχει δοθεί είναι ότι από τις εκκρεμούσες ρυθμιστικού τύπου παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, εκείνη που θα προωθηθεί είναι η υιοθέτηση του νέου Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος, η οποία άλλωστε αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήδη από την 1η Ιανουαρίου έχει λήξει το υφιστάμενο καθεστώς.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν σε ανησυχία την αγορά καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού είναι πιθανόν  να μπλέξει στις ατραπούς των..
πολιτικών εξελίξεων και να αναβληθεί για αργότερα. Τελευταία αφορμή για τη διατύπωση τέτοιων εκτιμήσεων είναι η πληροφορία ότι η ΔΕΗ ζήτησε 15μερη παράταση στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο της ΡΑΕ. Να μην ολοκληρωθεί δηλαδή η διαδικασία στις 19 Ιανουαρίου, αλλά 15 μέρες μετά.
Δεν είναι γνωστό εάν θα εισακουστεί το αίτημα της ΔΕΗ, αλλά η ακολουθητέα πρακτική στο παρελθόν κάνει πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτως ή άλλως, δεν έχει ικανοποιηθεί το δεύτερο προαπαιτούμενο για να ληφθεί η οριστική απόφαση από τη ΡΑΕ, που είναι το να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν στην οποία έχει επίσης σταλεί το σχέδιο. Οι επιτελείς της DG Comp έχουν διαμηνύσει ότι θα έχουν απαντήσει μέχρι το τέλος του μήνα.
Πρακτικά, η απάντηση της Κομισιόν θα έχει έρθει, και η διαβούλευση θα έχει ολοκληρωθεί τις ημέρες που, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση (για να μην λογαριάσουμε το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κυβέρνηση και να οδηγείται η χώρα σε νέες εκλογές).
Δεν πρέπει να αγνοείται επίσης το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξιφουλκήσει συχνάκις εναντίον των ΑΔΙ, γενικώς, και συνεπώς υπάρχει ένα ακόμα αγκάθι στην περίπτωση που η κυβέρνηση συγκροτηθεί «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Θεωρείται δηλαδή μάλλον απίθανο να προχωρήσει η ΡΑΕ σε απόφαση για ένα τέτοιο θέμα ερήμην της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, η οποία, από την άλλη, ακόμα και αν κατανοήσει στην πορεία ότι ο Μηχανισμός είναι απαραίτητος, δεν είναι βέβαιον ότι θα το έχει κατανοήσει εξαρχής…
Εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο, οι συνέπειες για την αγορά θα είναι κυριολεκτικά δραματικές και οι ιδιωτικές μονάδες θα οδηγηθούν σε λουκέτο, ενώ μεγάλες θα είναι οι απώλειες και για τη ΔΕΗ.  Ούτως ή άλλως για τις ιδιωτικές θερμικές μονάδες, η λειτουργία τους στο 10μηνο μεταβατικό στάδιο που προβλέπει το σχέδιο ΡΑΕ, με τη μεγάλη μείωση των παρεχόμενων ΑΔΙ, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δυσχερής έως προβληματική. Η βιωσιμότητα των μονάδων αλλά και των επιχειρήσεων στις οποίες ανήκουν, στην πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από το μοντέλο των δημοπρασιών και από τον τρόπο που θα λειτουργήσει ή δεν θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο η αγορά. Πόσω μάλλον εάν δεν υπάρξει για μεγάλο διάστημα κανένα Σύστημα Διασφάλισης Ισχύος…
Το νέο μοντέλο
Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος που έχει δώσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ είναι τα εξής:
Πρώτον, θα πληρώνονται από το σύστημα ΑΔΙ (45.000 ευρώ ανά MW το έτος) στις μονάδες φυσικού αερίου και στα υδροηλεκτρικά για την διασφάλιση της ευελιξίας του συστήματος. Δεν θα υπάρχουν ΑΔΙ για την επάρκεια διαθεσιμότητας ισχύος και συνεπώς οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα δικαιούνται ενίσχυσης.
Δεύτερον, όπως έχει γράψει έγκαιρα το energypress, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων «πέφτει» σημαντικά, στα 225 εκατ. ευρώ ετησίως (από 570 εκατ. ευρώ σήμερα) εκ των οποίων το 55% θα κατευθυνθεί στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο 45% στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.
Τρίτον, από την 1η Νοεμβρίου, τα ρυθμιζόμενα ΑΔΙ σταματούν και περνάμε σε δημοπρασίες για την «αγορά» διαθεσιμότητας ευελιξίας.

 http://energypress.gr/news/reuma/Pros-paratash-sth-diaboyleysh-gia-ta-nea-ADI-Politikos-aeras-parasyrei-to-Shedio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News