Dei Energy News

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αφοπλίστε την βόμβα που λέγεται ΔΕΗ

Του Γιώργου Κράλογλου

Γκρεμίζει με τα τιμολόγια της την βαριά βιομηχανία. Διαλύει την μέση επιχείρηση. Και ανατινάζει τα νοικοκυριά επιμένοντας σε αυξήσεις 30%, στο 2013, ώστε να κρατήσει ακόμη και τις σπατάλες της. Έτσι θέλουν την ΔΕΗ «του λαού» ο κ. Α. Ζερβός και ο «προστάτης μας» η ΓΕΝΟΠ.

Το λέω ευθέως και μετά λόγου γνώσεως. 


Εάν δεν κρατήσουν οι σοβαρότατες αντιστάσεις του αρμόδιου υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου. Και αν πέσει η, μέχρι τώρα,  αξιόλογη άμυνα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (που όντως αντιλαμβάνεται με σοβαρότητα την ευθύνη του ρόλου της) το 2013 η ΔΕΗ θα κάνει την ημέρα νύχτα. Και να το θυμάστε. 


Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός ευθυγραμμισμένος απόλυτα με τις κομματικές συντεχνίες στην προσπάθειά του να έχει εξασφαλισμένο «σύμφωνο ειρήνης» έχει αποδεχθεί εισηγήσεις να πληρώσουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ τις σπατάλες της, τα υπερβολικά κόστη, τα δανεικά και τα χρέη της που δημιουργήθηκαν από την σοβιετική αντίληψη των στελεχών της τόσο στην παραγωγή όσο και στην διαμόρφωση των τιμολογίων. 


Εισηγήσεις που επί της ουσίας λένε μεταξύ άλλων: 


- Ότι η ΔΕΗ είναι και πρέπει να μείνει κρατικό μονοπώλιο και ας αντιδρούν οι «κουτόφραγκοι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εδώ και 10 χρόνια έπρεπε να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά ενέργειας. 


- Ότι για να λειτουργεί η ΔΕΗ πρέπει να απασχολεί 27.000 άτομα (είχαν φθάσει μέχρι και τα 38.000) και να τα πληρώνει με περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 


- Ότι οι βιομηχανίες είναι περίπου εχθροί του λαού... και η ΔΕΗ οφείλει να τους «εκδικείται» με συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ανεξάρτητα από το εάν οι βιομηχανίες είναι ο κύριος όγκος των πελατών της ΔΕΗ!!! Σας θυμίζω εισήγηση των «σοβιετικών δυνάμεων» της ΓΕΝΟΠ για «...αυξήσεις στις βιομηχανίες ακόμη και αν κλείσουν γιατί αυτό δεν είναι πρόβλημα της ΔΕΗ...». Εισήγηση που διάβασε ο κ. Ζερβός και δεν παραιτήθηκε. Ευτυχώς που την καταδίκασε η ΡΑΕ η οποία κρατάει όντως σημαντικές αποστάσεις. 


- Ότι αφού η ΓΕΝΟΠ φροντίζει για τα συμφέροντα του λαού δεν χάθηκε ο κόσμος να πληρώνει και ο λαός τις αυξήσεις κάθε τρεις και λίγο. Ευτυχώς που εδώ αντιδρά σθεναρά ο κ. Παπαγεωργίου του ΥΠΕΚΑ. 


- Ότι το 65% του κόστους της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αγγιχτεί γιατί είναι αδύνατον να μειωθεί!!!


- Ότι για κάποια μείωση, προσφέρεται μόνο το 35% του κόστους αλλά και αυτό θα το ψάξουμε... (διαβάστε
προχθεσινό ρεπορτάζ του πάντα έγκυρου κ. Χ. Φλουδόπουλου στο Capital.gr).

- Ότι πρέπει να στείλουμε στα δικαστήρια την ΡΑΕ γιατί τόλμησε και καθόρισε ειδική τιμή σε ηλεκτροβόρα βιομηχανία κι ετοιμάζεται και για δεύτερη. Δηλαδή το κρατικό μονοπώλιο στρέφεται και εναντίον του κράτους...


Αυτές τις εισηγήσεις έχει αποδεχθεί από τους τριτοκοσμικούς εισηγητές του ο κ. Ζερβός και «ακονίζει το σπαθί του» για τα συμφέροντα του κρατικού μονοπωλίου ακόμη και όταν το 2013 που τα μέτρα θα τινάζουν στο αέρα όλα τα νοικοκυριά η ΔΕΗ θα ζητάει αυξήσεις (μέσης τιμής) 30%. 


Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αδιαφορεί τελείως για το παραγωγικό κόστος της χώρας. Ακόμη και όταν έχει στα χέρια της στοιχεία του ΙΟΒΕ που λένε μεταξύ άλλων ότι ενώ το 2011 η βιομηχανική παραγωγή είχε συρρικνωθεί κατά 7,7% οι βιομηχανικές επιχειρήσεις (πελάτες της) ακόμη προσπαθούν να κρατηθούν στα πόδια τους και να βελτιώσουν όσο γίνεται τα μεγέθη τους. 


Παρ΄ όλα αυτά η σοβιετική ΔΕΗ φαίνεται να αδιαφορεί αν αυτή η συρρίκνωση σημαίνει απολύσεις. 


Αδιαφορεί αν οι αυξήσεις του 30-40% που ετοιμάζει θα περάσουν από την παραγωγή στην κατανάλωση με αντίστοιχες αυξήσεις στα προϊόντα. 


Αδιαφορεί και αν αυτό θα σημάνει μείωση της κατανάλωσης και του ηλεκτρικού ρεύματος. 


Η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση στον πλανήτη που όταν βλέπει μείωση στα κέρδη της δεν ψάχνει να δει τι της φταίει αλλά «ρίχνει» τους πελάτες της. 


Η μοναδική επιχείρηση που αντιλαμβάνεται ότι ανάκτηση των ζημιών σημαίνει μόνο αυξήσεις στο προϊόν ακόμη και με απώλειες του κυρίως κορμού του πελατειακού δυναμικού. 


Πολύ ορθά λοιπόν ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποφασίσει να βρει ειδικό σύμβουλο για να μελετήσει τα κόστη της ΔΕΗ.


Πολύ ορθά γιατί προφανώς δεν εμπιστεύεται το κρατικό μονοπώλιο και τα φανατικά στελέχη της ΔΕΗ που θεωρούν τον εαυτό τους περίπου ιδιοκτήτες και τους καταναλωτές «χαχόλους» και «ιθαγενείς» που θα τους ξεγελάνε πάντα με τα μανιφέστα της ΓΕΝΟΠ που εδώ και δεκαετίες είναι η πραγματική Διοίκηση της ΔΕΗ. 


Οι πρόεδροί της απλώς κρατάνε τις καρέκλες γιατί τυπικά κάποιος πρέπει να κάθεται...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News