Dei Energy News

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

«Πυρετός» για το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ δεν πέφτουν

Ο εφιάλτης που λέγεται «απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ» επιστρέφει
και πάλι για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη η ΡΑΕ θα πρέπει να αποφασίσει για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να φτάσει το Τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Το πρόβλημα που φαίνεται ότι προκύπτει είναι ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (το οποίο πρέπει να καλυφθεί μέσω του ΕΤΜΕΑΡ) δεν αποκλιμακώνεται σε ρυθμό τέτοιο που είχε προβλέψει (και διαβεβαιώσει) το ΥΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, ενώ το υπουργείο υπολόγιζε τον Ιούλιο, όταν έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ ότι στο τέλος του 2013 το έλλειμμα θα είχε φτάσει στα 439 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΛΑΓΗΕ θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ. 
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η νέα τιμή του ΕΤΜΕΑΡ να καλύψει τη διαφορά αυτή των περίπου 110 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να φροντίσει να μηδενιστεί το έλλειμμα στο τέλος του 2014. Ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει μια μικρή παράταση για τον μηδενισμό του ελλείμματος, και πάλι το πρόβλημα είναι οξύτατο.
Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, εάν κληθεί το ΕΤΜΕΑΡ να καλύψει από μόνο του αυτή την «τρύπα», θα πρέπει να φτάσει σε τιμές της τάξης των 25 ευρώ τη Μεγαβατώρα μεσοσταθμικά (από 15 ευρώ που είναι σήμερα) πράγμα που σημαίνει τιμές της τάξης των 40 ευρώ για το οικιακό ρεύμα (από 20,8 που είναι σήμερα).
Μια τέτοια αύξηση δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί στις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα και οι καταναλωτές, συνεπώς παραμένει το ερώτημα πώς θα καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014. Προφανώς πρέπει να ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την απόφαση της ΡΑΕ κάποιες αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού χωρίς να χρειάζεται να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Από την άλλη, η στάση της ΡΑΕ αποτελεί αστάθμητο παράγοντα καθώς είναι υποχρεωμένη από το νόμο να λάβει αποφάσεις που να καλύπτουν πλήρως το έλλειμμα και έχει μάλιστα δεχθεί μηνύσεις για τις προηγούμενες αποφάσεις της από παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Δεν μπορεί όμως να θεωρείται δεδομένο ότι θα δεχθεί τους νέους υπολογισμούς του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος με βάση πιθανά νέα μέτρα, στο βαθμό που δεν επιβεβαιώθηκαν οι παλαιότερες προβλέψεις και υπολογισμοί. 

 http://energypress.gr/news/reuma/Pyretos-gia-to-ETMEAR-kathws-ta-elleimmata-toy-LAGHE-den-peftoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News