Dei Energy News

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης των διακοπών ρευματοδότησης


Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ με θέμα «διακοπές ρευματοδότησης καταναλωτών» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών στους οποίους διακόπτεται το ρεύμα λόγω χρεών, όσο βαθαίνει η κρίση.
Την τελευταία διετία ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει αυξηθεί κατά 15%, από τις 300.000 του 2012 σε περισσότερες από 350.000 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρεται στην ερώτηση.
Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ το 2009 οι ετήσιες εντολές αποσύνδεσης ήταν λιγότερες από 200.000, ενώ το 2010 είχαν φτάσει τις 241.000.
«Οι περισσότερες εντολές διακοπής γίνονται σε σπίτια, αλλά το 30-40% αυτών γίνονται σε καταστήματα και επιχειρήσεις που κλείνουν.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι σημαντικό καθότι μόλις έξι στους δέκα καταναλωτές στους οποίους κόβεται το ρεύμα επανασυνδέονται σύντομα» επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τραγικό και απαράδεκτο το 40% των καταναλωτών που τους διακόπτεται το ρεύμα να μην έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας. Στη συνέχεια, χαρακτηρίζουν δραματική την αύξηση των διακοπών ηλεκτροδότησης, «όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης λόγω μνημονίου», αλλά και γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 17,8% και έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, «ως απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και της σκανδαλώδους επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο».
Όπως υπενθυμίζεται, στην ερώτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 kwh το μήνα για τις πολύ φτωχές οικογένειες, ενώ προτείνεται η επιπλέον κατανάλωση να τιμολογίεται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τα εξής:
«Θα αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν της ποσότητας  300 kwh το μήνα (ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας) στις πολύ φτωχές οικογένειες (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με δύο άνεργους, οικογένειες με κανέναν εργαζόμενο, οικογένειες με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ κτλ) και η επιπλέον κατανάλωση να τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο;
Τι προτίθεται να κάνει ώστε να βελτιωθούν οι όροι με τους οποίους γίνεται διακανονισμός στους καταναλωτές, ειδικά στους ανέργους και στους οικονομικά αδυνάτους συμπολίτες μας, που βιώνουν το χειρότερο πρόσωπο του μνημονίου;
Γιατί δεν καταργείται η προκαταβολή για τον διακανονισμό στους ανέργους και στους οικονομικά αδυνάτους; Γιατί δεν γίνεται πιο τμηματικά η πληρωμή, ώστε να μειωθεί ή να  σταματήσει πλήρως η έκδοση διακοπών ρεύματος και η ΔΕΗ να εισπράττει μέρος των χρεών της;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι εξής βουλευτές:

Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Γελαλής Δημήτριος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζερδελής Ιωάννης
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Κατριβάνου Βασιλική
Κοδέλας Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Παναγούλης Στάθης
Σαμοϊλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτρης
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Βαρεμένος Γιώργος
Σακοράφα Σοφία
Δούρου Ρένα
Γλέζος Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News