Dei Energy News

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΕΣΑΗ: Πρωταρχικός στόχος της ΔΕΗ είναι η εξόντωση του ανταγωνισμού


Μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΣΑΗ
κατηγορώντας ευθέως τη ΔΕΗ ότι έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την «εξόντωση του ανταγωνισμού», προσπαθώνας να διαωνίσει το πλεονέκτημα που της δίνει το μονοπώλιο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ο σύνδεσμος κάνει λόγο για άρνηση της επιχείρησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις θεσμικών οργάνων, όπως για παράδειγμα της ΡΑΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι για τη ΔΕΗ «πάντοτε για τα προβλήματα της, φταίνε οι άλλοι».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
Αυτό είναι το δόγμα της διοίκησης της ΔΕΗ, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της, στην ημερίδα του «Σπάρτακου» για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό. Επίθεση κατά πάντων: των ανεξάρτητων παραγωγών, της ΡΑΕ, των κανόνων της αγοράς και των εθνικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.
Η ΔΕΗ κατέχοντας το μονοπώλιο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων στη χώρα, επιχειρεί –  όπως όλα τα μονοπώλια – να διαιωνίσει αυτό το πλεονέκτημα, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν τις αποφάσεις της ΡΑΕ. Ενδεικτικό αυτής της...
συμπεριφοράς της ΔΕΗ είναι ότι αγνοεί πλήρως και δεν εφαρμόζει, ούτε κατ’ ελάχιστον, τις αποφάσεις των θεσμικών αρχών και του λειτουργού της αγοράς για αναλογική κατανομή του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Για τη ΔΕΗ, πάντοτε για τα προβλήματα της, φταίνε οι άλλοι. Σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικό της στόχο αποτελεί η εξόντωση του ανταγωνισμού, έστω και αν αυτό σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και επί ζημία της.
Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι όταν μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς, που τέθηκαν σε εφαρμογή το καλοκαίρι με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής ρεύματος στη χώρα, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν το τελευταίο δίμηνο την παραγωγή των μονάδων τους κάτω από το μισό, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Και ενώ θα περίμενε κάποιος, η ΔΕΗ να αυξήσει την παραγωγή από λιγνίτες, επωφελούμενη οικονομικά από την εφαρμογή των νέων αυτών ρυθμιστικών αποφάσεων, υπερτριπλασίασε την παραγωγή από τις δικές της μονάδες φυσικού αερίου, ενώ μείωσε κατά 8% την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, καταρρίπτοντας έτσι η ίδια στην πράξη το επιχείρημα που επί μακρόν και μονότονα χρησιμοποιούσε ενώπιων των θεσμικών αρχών, περί δήθεν δυνατότητας εξοικονόμησης κόστους, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ενέργεια στους καταναλωτές και στη βιομηχανία σε φθηνότερες τιμές.
Όπως κάθε φορά, η ΔΕΗ με τη γνωστή πρακτική της, κατηγορεί ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ την υποχρεώνουν να συνεχίσει να αγοράζει ακριβό ρεύμα από μονάδες φυσικού αερίου τρίτων, αντί να χρησιμοποιεί τις δικές της φτηνές λιγνιτικές μονάδες. Η αλήθεια είναι ότι απλά η ίδια αγοράζει ακριβό φυσικό αέριο που καταναλώνει στις δικές της μονάδες, οι οποίες κατά πλειοψηφία είναι λιγότερο αποδοτικές από τις μονάδες των ιδιωτών. Εξάλλου, έτσι απέδειξε έμπρακτα και αδιαμφισβήτητα την αναγκαιότητα ύπαρξης των μονάδων φυσικού αερίου, μία αναγκαιότητα την οποία η ίδια διαρκώς και με συνέπεια αμφισβητεί. Ο μηχανισμός των ΑΔΙ εξασφαλίζει ακριβώς αυτό, το να παραμένουν δηλαδή ενεργές στο σύστημα οι απαραίτητες συμβατικές μονάδες. Παρόμοιοι μηχανισμοί εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και σχεδιάζεται να εφαρμοστούν σε ακόμα περισσότερες. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία αυτών των μηχανισμών βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.
Το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση το καλοκαίρι του 2012 για την μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, προέβλεπε εφαρμογή των όποιων αποφάσεων για αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά, μόνο αφού πρώτα εφαρμόζονταν μέτρα για ισότιμη πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτες και νερά – βασικό θεμέλιο οποιασδήποτε απελευθέρωσης. Υπό την πίεση της ΔΕΗ, όμως, τον Ιούλιο του 2013 λήφθηκαν οι αποφάσεις για την χονδρεμπορική αγορά, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα μέτρα.
Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ, διακηρύσσοντας την αντίθεση της στο ΝΟΜΕ, καταγγέλλει ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ δεν κατήργησαν άμεσα τα μεταβατικά μέτρα και ως εκ τούτου, συνεχίζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που έχει υψηλότερο κόστος από τους λιγνίτες, γεγονός που – όπως ισχυρίζεται – επιβαρύνει τα κόστη της, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η ίδια ενισχύει την παραγωγή από φυσικό αέριο εις βάρος των λιγνιτών.
Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΗ στρέφεται και πάλι κατά των αρμοδίων φορέων που όμως το μόνο που επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους, είναι να εφαρμόσουν έναν οδικό χάρτη, με βάση το Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας. Μια αγορά που από τη φύση της σήμερα κυριαρχείται πλήρως από το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με βάση τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, βρίσκει απέναντι του την σκληρή αντίδραση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή του προς όφελος της ΔΕΗ και προς ζημία των ανεξάρτητων παραγωγών.
Η τακτική αυτή της συνεχούς επίθεσης κατά πάντων, σίγουρα δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη επιχείρηση, που φιλοδοξεί να παίξει κάποιο ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.»

 http://www.energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News