Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνει η εσωτερική διαμάχη στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μεταξύ της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και του Σωματείου «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί 3.500 εργαζομένους στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Ν.Φωτόπουλος καταγγέλλει ανοιχτά τους συνδικαλιστές της Κοζάνης-που είχαν αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα καταλήψης των εκδοτηρίων της ΔΕΗ-για διασπαστικές κινήσεις και υπονόμευση της ΓΕΝΟΠ με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, με τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» Γ.Αδαμίδη να του απαντά πως δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα συνδικαλισμού και αγωνιστικότητας.
Αφορμή για το νέο επεισόδιο του «εμφυλίου» ήταν αυτή τη φορά περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, που είναι διπλάσιες σε όσους εργάζονται σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής, σε σύγκριση με αυτές των διοικητικών υπαλλήλων της επιχείρησης.
Με κοινή απόφαση του «Σπάρτακου» και των δύο μικρότερων πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, «Ένωση» και «Λυγκιστίς», οι εργαζόμενοι στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας προχώρησαν χθες σε κατάληψη των ορυχείων-χωρίς απόφαση της ΓΕΝΟΠ- «νεκρώνοντας» για μια μέρα κάθε εξορυκτική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να προκληθεί πρόβλημα επάρκειας καυσίμου για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος με ανοικτή επιστολή του προς τους εργαζόμενους της περιοχής, επιχείρησε να «αλώσει» το ενιαίο μέτωπο, καταδικάζοντας και καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος, και αφού προτάσσει τους προσωπικούς του αγώνες και την πρόσφατη σύλληψή του ως τεκμήρια της αγωνιστικής του δράσης, καταγγέλλει τις καταλήψεις των ορυχείων ως επιπόλαιη και επικίνδυνη ενέργεια. Κάνει λόγο για διασπαστική κίνηση και προσπάθεια υπονόμευσης της ΓΕΝΟΠ, «φωτογραφίζοντας» χωρίς να κατονομάσει τη διοίκηση του «Σπάρτακου».
Σύμφωνα με τον κ.Φωτόπουλο οι μειώσεις είναι προσωρινές και οι όποιες αδικίες θα διορθωθούν εντός του Δεκεμβρίου, ενώ απαντώντας σε κάποιους που χρησιμοποίησαν τη λέξη «εξαθλίωση» για να περιγράψουν την κατάστασή τους μετά τις μειώσεις, είπε πως «δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το περιεχόμενο της λέξης».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ, που μειώθηκαν ως και κατά 48%, διογκώνονταν με τις υπερωρίες και τα επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τις περικοπές πάνω 700 εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία είχαν ετησίως αποδοχές μεγαλύτερες από το πλαφόν του γενικού γραμματέα υπουργείου.
«Η επιστολή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν μας αγγίζει στο ελάχιστο», ήταν η απάντηση του Γ.Αδαμίδη. «Ο Σπάρτακος δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα συνδικαλισμού και αγωνιστικότητας. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία μεγάλη απεργία στη ΔΕΗ είχαμε εδώ ποσοστό συμμετοχής 100%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου τα ποσοστά ήταν χαμηλά», τον «κάρφωσε» μιλώντας στο «Έθνος», ενώ διέψευσε κάθε σκέψη για διασπαστική λογική στο εσωτερικό του συνδικάτου.
Την ίδια ώρα, το στέλεχος του «Σπάρτακου», αλλά και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, Μ.Αποστολίδης, απαντούσε με δική του ανοιχτή επιστολή στο Ν.Φωτόπουλο, σε σκληρό ύφος, ζητώντας του ή να κατονομάσει αυτούς που εννοεί και να τους καταγγείλει με στοιχεία, ή να πάρει πίσω τα καταγγελλόμενα.
Την ίδια ώρα, το στέλεχος του «Σπάρτακου», αλλά και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, Μ.Αποστολίδης, απαντούσε με δική του ανοιχτή επιστολή στο Ν.Φωτόπουλο, σε σκληρό ύφος, ζητώντας του ή να κατονομάσει αυτούς που εννοεί και να τους καταγγείλει με στοιχεία, ή να πάρει πίσω τα καταγγελλόμενα.
Είναι το τρίτο επεισόδιο του «εμφυλίου», που μαίνεται το τελευταίο διάστημα, και κατά πολλούς εκτυλίσσεται με φόντο τις εκλογές στη ΓΕΝΟΠ που θα γίνουν σε ένα χρόνο. Είχε προηγηθεί η δημόσια σύγκρουση των δύο «πράσινων» συνδικαλιστικών στελεχών για τη σκοπιμότητα της κατάληψης των εκδοτηρίων της ΔΕΗ και για την προοπτική συμμετοχής ιδιωτών στην κατασκευή νέων μονάδων.
Ποιά 3.500 μέλη ρε παίδες, αυτοί στίς προυγούμενες εκλογές τους με "Ανοιχτούς καταλόγους" μετά βίας πιάσαν τους 2.000, και τα "δέντρα " ψήφισαν και τώρα αυτό θα κάνουν , μεθοδεύουν παλι ανοιχτούς καταλόγους , αλλά που... ο κόσμος ξύπνησε και τώρα ειναι ΑΡΓΑ για όλους τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή