Dei Energy News

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Πρεμιέρα» σε 10 μέρες για τη διαιτησία ΔΕΗ - Αλουμίνιον


Το νερό στο αυλάκι φαίνεται να μπαίνει σχετικά με την επίλυση της διένεξης μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον για το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος του μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δηλώνει ότι σε διάστημα δέκα ημερών θα έχει γίνει ο τελικός έλεγχος και θα έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των διαιτητών οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ώστε να συμμετάσχουν στο νέο μηχανισμό της ανεξάρτητης αρχής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αμέσως μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία και ΔΕΗ και Αλουμίνιον θα κληθούν να επιλέξουν από τον κατάλογο τους διαιτητές αλλά και τον επιδιαιτητή, που θα συνθέσουν το διαιτητικό δικαστήριο.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας των δύο πλευρών για το πρόσωπο του επιδιαιτητή, δηλαδή του «προέδρου» του διαιτητικού δικαστηρίου, τότε ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής, αφού λάβει υπόψη του τις απόψεις των δύο πλευρών και ζητήσει τη γνώμη της ολομέλειας, στη συνέχεια θα κάνει την επιλογή.
Ως προς τη διαδικασία, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο οριστικό χρονικό όριο ωστόσο εκτιμάται ότι η διαιτησία θα
μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα δύο μηνών.
Προσωρινή τιμολόγηση
Μέχρι την έκδοση της απόφασης της διαιτησίας πάντως, η πλευρά της Αλουμίνιον έχει ζητήσει να καθοριστεί από τη ΡΑΕ προσωρινή τιμή για το ρεύμα που καταναλώνει. Συγκεκριμένα υπεβλήθη την Παρασκευή στη ΡΑΕ προσωρινό αίτημα, για τον καθορισμό της προσωρινής τιμολόγησης. Καθώς προβλέπεται προτεραιότητα για τέτοιου είδους αιτήματα, η ΡΑΕ εκτιμάται ότι θα έχει εκδώσει απόφαση επί του θέματος το προσεχές δεκαπενθήμερο – εικοσαήμερο.
Νομική διεκδίκηση
Πάντως η πλευρά της ΔΕΗ έχει φροντίσει να καλυφθεί νομικά για την υπόθεση και ως γνωστόν προχώρησε με απόφαση του Δ.Σ. την περασμένη εβδομάδα στη νομική διεκδίκηση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τους δύο μεγάλους πελάτες στην υψηλή τάση, την Αλουμίνιον και τη Λάρκο.
Ο μηχανισμός
Ο μόνιμος μηχανισμός διαιτησίας της ΡΑΕ, αποτελεί μια νέα αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής, για την επίλυση διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας. Η διαιτησία της ΡΑΕ έχει ως στόχο την αποφυγή των χρονοβόρων διαδικασιών των αστικών δικαστηρίων προς όφελος των δύο πλευρών. Η διαιτησία θα διεξάγεται από τριμελές όργανο το οποίο θα συγκροτείται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε κατάλογο διαιτητών και επιδιαιτητών, ο οποίος καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ. Στον κατάλογο συμμετέχουν μέλη της ΡΑΕ, μέλη Τεχνικών Επιμελητηρίων και Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων οποιασδήποτε βαθμίδας, με εξειδικευμένες γνώσεις στα ενεργειακά θέματα. Για τη λειτουργία του μηχανισμού, η ΡΑΕ έχει συντάξει κανονισμό ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί επίσης σε διάστημα 10 ημερών.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News