Dei Energy News

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η ΓΕΝΟΠ ζητά από τη ΔΕΗ 525.000.000 €!


Περί τα 525.000.000 ευρώ διεκδικεί η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ με προσφυγή που κατέθεσε προ ημερών, βασιζόμενη σε ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 1999 επί υπουργίας Ευάγγ. Βενιζέλου.

Η ρύθμιση Βενιζέλου, η οποία κινδυνεύει πλέον να οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, προέβλεπε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα καλύπτει τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΔΕΗ για πάντα.

Η αιώνια κάλυψη ερχόταν ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του ιδιόμορφου καθεστώτος λειτουργίας της ΔΕΗ προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Εως τότε οι εργαζόμενοι ασφαλίζονταν στον ίδιο τον εργοδότη τους και η εταιρία λειτουργούσε και ως ασφαλιστικός φορέας. Σύμφωνα με το άρθρο 34 του νόμου 2773/1999, οι εργαζόμενοι/συνταξιούχοι είχαν ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα στην περιουσία της εταιρίας, τα οποία με βάση αναλογιστική μελέτη του 1992 (από τις εταιρίες Wyatt και Prudential) είχαν εκτιμηθεί σε 1,538 τρισ. δραχμές!

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση Βενιζέλου, η οποία στην ουσία λέει ότι ο Προϋπολογισμός οφείλει να καλύπτει αιωνίως τα ελλείμματα του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ, επικαλείται η ΓΕΝΟΠ, η οποία ζητεί μέσω της προσφυγής περί τα 268.000.000 ευρώ για το 2010 και 257.000.000 ευρώ για το 2011. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσά πέραν της ενίσχυσης που έχει δώσει ο Προϋπολογισμός στον ασφαλιστικό φορέα για τη διετία και η οποία ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ. Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το Δημόσιο δεν καλύπτει τα επιπλέον ποσά που απαιτούνται, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι της ΔΕΗ που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία διετία να μην έχουν λάβει το εφάπαξ, ενώ καθυστερεί και η τμηματική καταβολή του εφάπαξ από προηγούμενα χρόνια.
Οπως έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος, τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση της αναλογιστικής μελέτης του 1992, ανέρχονται σε 11,9 δισ. ευρώ! Με βάση αυτά τα απίστευτα μεγέθη, όταν ολόκληρη η ΔΕΗ αξίζει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο Χρηματιστήριο, η ΓΕΝΟΠ ζητεί να καταβληθούν από την επιχείρηση και το Δημόσιο αμύθητα ποσά για τον ασφαλιστικό φορέα.
 Χάρη στον νόμο του 1999 του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγ. Βενιζέλου, η ΓΕΝΟΠ ζητεί στην ουσία από τη ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, να καταστεί ζημιογόνος προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» του ασφαλιστικού. Το άρθρο 34 του συγκεκριμένου νόμου κυρώνει σύμβαση μεταξύ «ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και υπουργού Ανάπτυξης» (!) η οποία αποδέχεται τα μεγέθη της αναλογιστικής μελέτης και δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο για την αιώνια πληρωμή κάθε «τρύπας» του ασφαλιστικού φορέα.

 Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News