Dei Energy News

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Μην … καίτε ρεύμα αντί για πετρέλαιο θέρμανσης

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι επιτελείς της ΔΕΗ παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα που θα διευκολύνει ένα μέρος των καταναλωτών να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της θέρμανσης, θα δοθεί στο τέλος της σεζόν και με αυστηρά οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος θέρμανσης για μεγάλο αριθμό καταναλωτών που θα αναζητήσουν εναλλακτικές για το χειμώνα.
Η ΔΕΗ πάντως έχει δύο λόγους να μη θέλει οι εναλλακτικές αυτές να αυξήσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.
Όπως εξηγούν πηγές της εταιρείας, ο πρώτος λόγος αφορά στο γνωστό πρόβλημα των επισφαλειών. Θυμίζουμε ότι στο περασμένο εξάμηνο οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, εκκρεμοδικίες της ΔΕΗ ανήλθαν σε 142,4 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 88,6 εκατ. ευρώ (164,7%). Περίπου η μισή αύξηση (43,7 εκατ.) προήλθε από την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες Χαμηλής και Μέσης Τάσης.
Στους τρέχοντες λογαριασμούς της εταιρείας και για τους επόμενους μήνες θα περιλαμβάνονται οι δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να υποκαταστήσουν με ηλεκτρική ενέργεια (που στις περισσότερες συσκευές πχ αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ και θερμαντικά σώματα είναι λιγότερο αποδοτικές και πιο δαπανηρές από το πετρέλαιο) θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος που θα προστεθεί στον ήδη «φουσκωμένο» λογαριασμό. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε εκ νέου αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών, οι οποίοι σημειωτέον έχουν σταθεροποιηθεί.
Ο δεύτερος λόγος που η ΔΕΗ δε θέλει να δει το χειμώνα αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος από το δίκτυο χαμηλής τάσης δεν είναι άλλος από τις αγορές ενέργειας από τρίτους. Είναι γνωστό ότι η εταιρεία δεν καλύπτει από μόνη της τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια του συστήματος και ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής ζήτησης αναγκάζεται να πραγματοποιεί «ακριβές» αγορές από τρίτους.
Χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος από το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, στο πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ αναγκάστηκε να αγοράσει αυξημένες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους, κατά 31,6% και σε συνδυασμό με την αυξημένη κατά 9,7% τιμή αγοράς από το σύστημα και κατά 25% τιμή εισαγωγών οδήγησε αύξηση της δαπάνης για αγορές ενέργειας και εισαγωγές κατά € 360,4 εκατ. (+79,8%).
Εάν λοιπόν το χειμώνα ανάψουν ηλεκτρικά καλοριφέρ και θερμάστρες αντί για καυστήρες πετρελαίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί έτι περαιτέρω και η ΔΕΗ θα πιεστεί να προχωρήσει σε νέες αγορές από τρίτους και εισαγωγές, επιβαρύνοντας τον ισολογισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News