Dei Energy News

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Σ.Α.Σ. Ε.Η.Ε.:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ


Το Συνεταιριστικό Κίνημα στο χώρο της ΔΕΗ και όχι μόνο, αποτέλεσε παράλληλη δράση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, για να μπορούν οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι, να έχουν βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Έτσι, στηριγμένο στις βάσεις που είχαν βάλει Συνάδελφοι της τέως ΗΕΑΠ από το 1939, συνέχισε τις δραστηριότητές του άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε με πολλές αστοχίες.

Δυστυχώς οι πειραματισμοί και οι μοντερνίστικες εκσυγχρονιστικές τάσεις, κατέστησαν τον Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ μη προσεγγίσιμο για την πλειοψηφία των μελών του, μιας και οι τιμές των προϊόντων του ήταν ακριβότερες από τα άλλα καταστήματα.

Το κλείσιμο του Παντοπωλείου και του Καταστήματος ηλεκτρικών ειδών, ήρθαν να δημιουργήσουν και νέες αναστολές στους Συνεταίρους, που άρχισαν να αναζητούν διεξόδους και να τον αξιοποιούν μόνο ορισμένοι, μέσω Διατακτικών, για αγορές ή για το «σπάσιμο» των Διατακτικών. 

Δυστυχώς η πτωτική του πορεία όχι μόνο δεν ανησύχησε τις Διοικήσεις αλλά τις οδήγησε σε εμβαλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών του προβλημάτων, που επιβάρυναν όμως τους Συνεταίρους.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την υπογραφή των νέων αιτήσεων, που διευκρίνιζαν κάπως αργά, εκτός από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Συνεταίρων.

Τρομοκρατημένοι μεγαλοσχήμονες συνδικαλιστικοί παράγοντες ζήτησαν αμέσως την διαγραφή τους, δείχνοντας το δρόμο σε εκατοντάδες Συνεταίρους. Ενέργεια που αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες και διεύρυνε τις υποχρεώσεις του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα «κοράκια» που βρήκαν εύκολη λεία για την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και τον παραλογισμό των παρατάξεων να εκλέγουν μέλη στο Δ.Σ. του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ, από την Περιφέρεια, που οι συνεχείς τους μετακινήσεις επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό του. 

Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση η κατάσταση έγινε τραγικά δυσάρεστη. Δυστυχώς όλα αυτά η σημερινή Διοίκηση προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει ευκαιριακά, με ενέργειες που θίγουν τα εργατικά δικαιώματα των Εργαζομένων στον Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ.

Χωρίς προγραμματισμό και πρωτοβουλίες για την διεύρυνση του ενδιαφέροντος των Συνεταίρων για αγορές και κατά συνέπεια αύξηση του τζίρου, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις με αντεργατικές επιλογές, που αν τις εφάρμοζαν σε εμάς τους ίδιους, θα δυσανασχετούσαμε. 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, όμως με ενέργειες που η νομική τους αξιολόγηση και διεκδίκηση θα οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα για τη Διοίκηση,  πιστεύουμε ότι πρέπει να την προσανατολίσουν σε επανεξέταση των αποφάσεων της. Ειδικά σ’ αυτές που έχουν αναφορά σε μειώσεις μισθών και σε απολύσεις Εργαζομένων που αποτελούν τους στυλοβάτες του Συνεταιρισμού μας.

Με ψυχραιμία, με άμεση έγγραφη ενημέρωση όλων των Συνεταίρων και με διάλογο με το Σύλλογο των Εργαζομένων πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, προτού να είναι αργά για όλους.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική κατάσταση για τη Χώρα και το Λαό μας, η λειτουργία των Συνεταιριστικών Μονάδων είναι άκρως απαραίτητη. Για όλους εμάς τους Εργαζόμενους και τους Συνταξιούχους της ΔΕΗ, που είμαστε μέλη του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ οι περισσότεροι από συναισθηματική και όχι από οφελιμίστικη σχέση, πιστεύουμε πρέπει να υπάρχει σεβασμός και ενημέρωση προκειμένου αντίστοιχα Όλοι Μαζί Εμείς να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Διοίκησης του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ για την ενδυνάμωση της λειτουργίας του Συνεταιρισμού.

Τέλος, πρέπει να θυμίσουμε σε όλους τους Νέους ότι ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός ΔΕΗ έγινε από Εμάς για Εμάς και χρειάζεται Όλοι Μαζί να τον στηρίξουμε αλλά και παράλληλα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε αντεργατικές μεθοδεύσεις που οξύνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα.Υ.Γ.  Καλούμε, τέλος, όλους αυτούς που ευκαιριακά ή λόγω παραταξιακών συσχετισμών, συμμετέχουν στο Δ.Σ. και είναι αδιάφοροι, καλά θα κάνουν να δώσουν την θέση τους σε Συναδέλφους που πιστεύουν στην Συνεταιριστική Ιδέα και επιθυμούν να προσφέρουν στους Συνεταίρους, στο δε Σύλλογο των Εργαζομένων του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ προτείνουμε ότι καλό θα είναι τις δυσμενείς διαπιστώσεις του, να τις κάνει έγκαιρα γνωστές στους Συνεταίρους για να μπορούν να κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις πριν τις εκλογικές διαδικασίες.                                                            Σ.Α.Σ. Ε.Η.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News