Dei Energy News

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

EAME/ΓΕΝΟΠ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ


Συναδέλφισσες-φοι,

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κάποιες παρατάξεις, κάποιοι

συνδικαλιστές, παρά τις επιμέρους διαφορές μας, ανταποκρινόμενοι στην αναγκαιότητα των καιρών, αφήνοντας στην άκρη πολλά από όσα μας χώριζαν, συστήσαμε το Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων (ΕΑΜΕ).
Γράφουμε ότι αφήσαμε στην άκρη πολλά από όσα μας χώριζαν και όχι όσα μας χώριζαν, γιατί είναι αλήθεια ότι αυτό δεν το πετύχαμε όλοι στο μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα ακόμα και μεταξύ μας σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργηθούν προβλήματα και να υπάρξουν τριβές.
Επίσης πέρσι τέτοιο καιρό, με τη σύσταση του Μετώπου λέγαμε (και η συντριπτική πλειοψηφία το εννοούσαμε) ότι το μέτωπο αυτό δεν οικοδομείται ως μια ανίερη συμμαχία καρεκλοκένταυρων χωρίς θέσεις και αρχές, απλά και μόνο για να διατηρήσουμε τις καρέκλες μας.
Λέμε, η συντριπτική πλειοψηφία, γιατί όπως υπήρξαν κάποιοι που δεν κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη τις κακές στιγμές και πικρίες του παρελθόντος έτσι υπήρξαν και κάποιοι που προσήλθαν στο Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων απλά και μόνο γι να εξασφαλίσουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση και αφού το πέτυχαν, το (μας) εγκατέλειψαν.
Παρά ταύτα όμως, πέρα από αυτά που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως μελανά σημεία, στη διαδρομή του, η δημιουργία του Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων από συνδικαλιστές που προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις (χωρίς να αποχωρούμε από αυτές ή να τις διαλύουμε) όχι μόνο ήταν μια σωστή πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση, ήταν κάτι πολύ περισσότερο γιατί έδωσε όραμα, προοπτική και ελπίδα.
Ήταν μια απολύτως θετική συνδικαλιστική κίνηση γιατί ένωσε και άθροισε δυνάμεις κάτω από ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.
Χωρίς υπερβολή και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών και στην ΔΕΗ Α.Ε. για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Επιχείρησης αλλά και της ΕΤΕ/ΔΕΗ, το Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στηρίχτηκε και αγκαλιάστηκε από ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων της Επιχείρησης.
Με λίγα λόγια ένας αντικειμενικός παρατηρητής κρίνοντας τα θετικά και τα αρνητικά, του ενός έτους πορεία και λειτουργίας του ΕΑΜΕ, είμαστε σίγουροι ότι το όλο εγχείρημα σαφώς θα το έκρινε θετικά.
Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί γίνεται αυτός ο απολογισμός δράσης και λειτουργίας του ΕΑΜΕ τώρα, η απάντηση δεν είναι απλά και μόνο γιατί τώρα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σύστασή του. Η απάντηση είναι γιατί για όσους εδώ και ένα χρόνο έχουμε συστήσει το ΕΑΜΕ, η προσπάθεια διεύρυνσης και συστράτευσής... του με όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν, πάνω στο συγκεκριμένο ιδεολογικό, πολιτικό, συνδικαλιστικό πλαίσιο (που είναι η βάση της συμπόρευσής μας), δε σταμάτησε και ούτε θα σταματήσει ποτέ.
Άλλωστε η διεξαγωγή του συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας σε λίγες μέρες είναι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία όσες δυνάμεις έχουμε τη θέση ότι η ηλεκτρική ενέργεια «αποτελεί βασικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κερδοσκοπία» κρατώντας τις επιμέρους διαφορές μας, να συνευρεθούμε κάτω από την ίδια σημαία. Να συνευρεθούμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο.
Με βάση αυτό τον πρόλογο όλοι όσοι συμμετέχουμε εδώ και ένα χρόνο στο ΕΑΜΕ χωρίς να αισθανόμαστε ιδιοκτήτες του, σοφότεροι και εμπειρότεροι από τα λάθη και τις αδυναμίες μας και γνωρίζοντας πλέον ότι πρέπει μεταξύ μας να κουβεντιάζουμε και την τελευταία λεπτομέρεια για να μη δημιουργούνται άσκοπες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις και κυρίως ότι οι αποφάσεις μας πρέπει να παίρνονται συλλογικά,
για μια φορά ακόμη,
ξεπερνώντας τα λάθη, τις αδυναμίες, τις κακές στιγμές και τις συγκρούσεις του παρελθόντος (μακρινού και κοντινού),
απευθύνουμε πρόσκληση συστράτευσης σε ΟΛΕΣ τις παρατάξεις και ΟΛΟΥΣ τους συνδικαλιστές που συμφωνούν στο ιδεολογικό – πραγματικό πλαίσιο αρχών που θέτουμε παρακάτω, το οποίο βεβαίως και μπορεί να συμπληρωθεί και τροποποιηθεί στο βαθμό που δεν αλλοιώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του Μετώπου ως ενός ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.
ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ
1) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το σταμάτημα των νεοφιλελεύθερων, βάρβαρων, αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, την ακύρωση των μνημονίων και την αποκάλυψη της ιδεολογικής τους βάσης που δεν είναι άλλη από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

2) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα αγωνιστούμε για την υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής που στο επίκεντρό της θα είναι οι άνθρωποι και όχι οι αγορές.
Βασικό σημείο για το ξεδίπλωμα της άλλης πολιτικής είναι η διαγραφή του δυσβάσταχτου τοκογλυφικού χρέους που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

3) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα», όλα τα μέσα που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει στη διάθεσή του, ώστε :

Α. Να αποτρέψουμε τον οποιοδήποτε διαμελισμό της Επιχείρησης (λιγνιτικά – υδροηλεκτρικά εργοστάσια)
Β. Να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της
Γ. Να αποτρέψουμε την εκχώρηση του management και την τοποθέτηση Στρατηγικού Επενδυτή.
Δ. Να αποτρέψουμε το ξεπούλημα του δικτύου μεταφοράς.

4) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ, ανεξάρτητα εάν αυτό μπορεί να γίνει εύκολα ή δύσκολα, άμεσα ή αργότερα, ότι θα αγωνιστούμε ώστε η Ηλεκτρική Ενέργεια όχι απλά να παραμείνει πλειοψηφικά στο κράτος αλλά να επανέλθει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο αποκαλύπτοντας και ξεσκεπάζοντας ότι η απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι μια απάτη και ο λόγος για τον οποίο έγινε δεν ήταν για να ωφεληθεί ο καταναλωτής αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η θέση μας είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κερδοσκοπία.

5) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι στην πορεία του αγώνα μας δεν χωράνε «καλυμμένες» υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Σκεπτικά, δικαιολογίες και άλλοθι όπως π.χ. «να φερθούμε έξυπνα», «να δούμε τι μας δίνουν», «τι ανταλλάγματα και αντισταθμιστικά οφέλη μπορούμε να πάρουμε» ώστε τελικά να τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, στις γραμμές μας δεν χωράνε.

Σε κάποια θέματα στη ζωή ή κερδίζεις ή χάνεις.
ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙ.
ΚΑΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΖΑΡΙ.
Το μέλλον της ΔΕΗ που φτιάχτηκε από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, δεν αντιμετωπίζεται όπως μια ΣΣΕ για να πεις «εντάξει μη μας δίνεται 10% αύξηση, δώστε μας 8% αλλά να δούμε τι άλλο θα μας δώσετε…».
Η μάχη για τη προάσπιση της ΔΕΗ πρέπει να δοθεί με ξεκάθαρες θέσεις, ασυμβίβαστη και αδιαπραγμάτευτη στάση.
Αυτό δεν σημαίνει ούτε έλλειψη ευελιξίας, ούτε αρτηριοσκλήρυνση. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ.

6) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε καμία απολύτως αύξηση των τιμολογίων εάν πρώτα δεν κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της επιχείρησης. Αν γίνει αυτό τότε δεν θα χρειάζεται καμία απολύτως αύξηση. Δεν θα πληρώνει ο καταναλωτής τα σπασμένα και τα κλεμμένα άλλων.

7) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι εκτός από τον αγώνα στους δρόμους θα συνεχίσουμε και θα πάμε μέχρι τέλους τον νομικό αγώνα που ήδη έχουμε ξεκινήσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και κατά της ΔΕΗ για την μη καταβολή του παγίου πόρου στο ακέραιο όπως ο Ν. 2773 αρθ. 34 προβλέπει.

Ο αγώνας μας αυτός έχει δύο στόχους:

Την προάσπιση του ασφαλιστικού μας και το μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ 100% ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΕΙΝΑΙ:

Α) ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΕΗ :

1) Άρση όλων των στρεβλώσεων της αγοράς σε βάρος της ΔΕΗ.
2) Απόκρουση των σχεδίων των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων για την απαξίωση – διάλυση της ΔΕΗ.
3) Απόκρουση των σχεδίων της τρόικας για το ξεπούλημα μιας σειράς Μονάδων, τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», το ξεπούλημα των Δικτύων και την τοποθέτηση του Στρατηγικού Επενδυτή.
4) Άμεση απεμπλοκή από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό στις προσλήψεις, στον πειθαρχικό έλεγχο και γενικά σε όλες τις διοικητικές λειτουργίες, που έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ σε παραρτήματα της Δημόσιας Διοίκησης.
5) Απόκρουση της αναξιοκρατίας η οποία έχει οδηγήσει σε εκφυλιστικά φαινόμενα στις Διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ.
6) Στήριξη κάθε πρωτοβουλίας και πολιτικής για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δομών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, για την ισχυροποίησή τους, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της απόδοσης.
7) Απόκρουση των παρεμβάσεων της ΡΑΕ, που από «ανεξάρτητη αρχή» δρα συστηματικά σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
8) Τερματισμό της αλόγιστης διείσδυσης των εργολάβων με συνέπεια την απώλεια της τεχνογνωσίας και την απαξίωση του προσωπικού.

Β) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ που βιώνουν τη χειρότερη φάση στην 64χρονη ιστορία της ΔΕΗ και που αναμένονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις και μέσα σ’ αυτές και απολύσεις.

1) Αντιπάλεμα κάθε απόπειρας και πολιτικής για περαιτέρω μείωση των αποδοχών και γενικά του εισοδήματός τους.
2) Αγώνα για αποκατάσταση του εισοδήματος, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους.
3) Πάλη για αποκατάσταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και την αναβάθμιση της λειτουργίας των πολυϊατρείων μας σε συνθήκες διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας ακόμη και στα πλαίσια του ΠΕΔΥ. Διεκδίκηση από τον όμιλο ΔΕΗ σχετικών κονδυλίων (πολύ μικρό μέρος από τα οφέλη του ομίλου από τις περικοπές των αποδοχών μας).
4) Άμεσες, αξιοκρατικές προσλήψεις προσωπικού. Ιδιαίτερα τεχνικού – διοικητικού και επιστημονικού όλων των ειδικοτήτων.
5) Αποκατάσταση της ισχύος του ΚΚΠ σε ότι αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού. Όχι στις κρατικές παρεμβάσεις ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις οποίες θα παραλύσει η λειτουργία των επιχειρήσεων.
6) Διαρκή αναβάθμιση των μεθόδων, υλικών, εφοδίων και μέσων για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, εκπαίδευση και έλεγχος σε όλα τα επίπεδα.
7) Διαρκή εκπαίδευση για την αναβάθμιση του προσωπικού.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Συναδέλφισσες-φοι,
Συναγωνιστές συνδικαλιστές ΟΛΩΝ των παρατάξεων, ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ (αποκλείονται μόνο οι φασίστες και οι απεργοσπάστες), εάν συμφωνείτε με τις παραπάνω βασικές αρχές του Μετώπου, οι οποίες επαναλαμβάνουμε μπορούν να τροποποιηθούν και βελτιωθούν με βάση ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ προσεγγίσεις, αρκεί να μην αλλοιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του, ως αντικαπιταλιστικό ταξικό μέτωπο, είστε καλοδεχούμενοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε θέσεις και οράματα και να βαδίσουμε μαζί.
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι το ΕΑΜΕ δεν έχει ιδιοκτήτες ούτε επετηρίδα και ανεξάρτητα εάν ενώσετε τις δυνάμεις σας με τις υπάρχουσες δυνάμεις σε αυτό, σήμερα ή αύριο, κανείς δε θα σας αντιμετωπίσει ως χθεσινούς, γιατί στους αγώνες δεν είναι χθεσινός κανένας μας.
Σε σχέση με το συνέδριο:
Ο κάθε συναγωνιστής ή παράταξη που θέλει να αθροίσει τις δυνάμεις του με τις υπάρχουσες δυνάμεις του Μετώπου, πρέπει να γνωρίζει και να είναι απόλυτα βέβαιος ότι όποιοι πορευτούμε κάτω από την ίδια σημαία, πριν το συνέδριο θα έχουμε συνεννοηθεί για την κάθε λεπτομέρεια. Τα ψέματα μεταξύ μας και η εξαπάτηση δεν έχουν χώρο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί κανέναν.
Δε θέλουμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο ανεμομαζώματα-διαβολοσκορπίσματα που λέει ο λαός μας. Δε θέλουμε να πάρουμε την ψήφο κάποιων κοροϊδεύοντάς τους και οι ίδιοι να μην εκλεγούν, ούτε κάποιοι να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του μετώπου να εκλεγούν και την άλλη μέρα να αποχωρήσουν. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο αρχών.
Επίσης θέλουμε να γνωρίζει ο κάθε συνάδελφος που επιθυμεί να ενταχθεί στο μέτωπο, ότι αμέσως μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ, όσοι θα εκλεγούν στο Δ.Σ. αυτόματα θα αποτελούν τα μέλη της γραμματείας του ΕΑΜΕ/ΓΕΝΟΠ (αντίστοιχα οι εκλεγμένοι σε κάθε Δ.Σ. σωματείου αποτελούν τη γραμματεία του ΕΑΜΕ σε κάθε πρωτοβάθμιο σύλλογο).
Η Γραμματεία του ΕΑΜΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που θα καθορίζει τη στρατηγική του μετώπου, αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Ο κάθε σύντροφος πρέπει να γνωρίζει ότι η φωνή του θα ακούγεται, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζει ότι ως δημοκράτης οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αν αυτό δεν το αντέχει, γιατί δεν εξυπηρετούνται οι προσωπικοί του σχεδιασμοί, καλύτερα να μην ενταχθεί. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάσουμε τις καρδιές μας αύριο.
Όσοι συστρατευθούμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, πρέπει να πιστεύουμε στη δύναμη της ενότητας, πρέπει να πιστεύουμε πραγματικά στις βασικές θέσεις του Μετώπου και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.
Σε τυχόν περιπτώσεις εμπλοκής λήψης απόφασης στη Γραμματεία του ΕΑΜΕ λόγω ισοψηφίας τη λύση θα τη δίνει το ανώτερο όργανο που θα είναι το σώμα των συνέδρων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.



Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Η προσωρινή Γραμματεία του ΕΑΜΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News