Dei Energy News

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Χαμηλότερες του 19% οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Χαμηλότερες αυξήσεις ακόμη και από αυτές που προκύπτουν από τα κοστολογικά στοιχεία της τριετίας 2010-2012 που κατέθεσε στη ΡΑΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού των νέων τιμολογίων, προαναγγέλλει η ΔΕΗ.
Η επιχείρηση αναφέρει ότι τα ισχύοντα για όλο το 2011 τιμολόγια καταρτίστηκαν στη βάση των ιδιαίτερα χαμηλών κοστολογικών δεδομένων και στοιχείων του έτους 2010.
Από τη σύγκριση των παραπάνω στοιχείων, προκύπτει αύξηση του κόστους από το 2010 στο 2011 της τάξης του 16% και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%.
Επισημαίνει ότι οι πιο πάνω αυξήσεις αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλ. το κόστος ενέργειας) και ως εκ τούτου, η συνολική επιβάρυνση του τελικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας - που συμπεριλαμβάνει και τις μονοπωλιακές αλλά και άλλες χρεώσεις - θα είναι σαφώς μικρότερη.
Παρά τη δραστική μείωση που επετεύχθη τόσο στις δαπάνες μισθοδοσίας (άνω του 15%), όσο και στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ (17% περίπου), η αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων οφείλεται σε εξωγενείς και μη ελέγξιμους από την Επιχείρηση παράγοντες όπως είναι:
• η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο,
• η αύξηση των τιμών στη Χονδρεμπορική Αγορά σε συνδυασμό με τις αυξημένες αγορές από το Σύστημα,
• η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή,
• η αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News