Dei Energy News

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στα ύψη η ΟΤΣ, εκατομμύρια κόστισε η κατάληψη του ΑΔΜΗΕ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο διαχειριστής


http://www.energypress.gr/

Ημέρες … Ιουνίου ζει εκ νέου η ΔΕΗ, η οποία καλείται να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος που προκύπτει από τις χθεσινές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την κατάληψη του ΑΔΜΗΕ. Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ που δημιούργησε η υψηλή ζήτηση, η αδυναμία «υποδοχής» εισαγωγών λόγω της κατάληψης στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου, η μη λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού μονάδων λόγω συντήρησης, η υψηλή ζήτηση αλλά και η αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να καταρτίσει ημερήσιο προγραμματισμό για σήμερα, φέρνει το σύστημα να λειτουργεί επί δύο ημέρες με τιμές ΟΤΣ έως και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα!
Παράλληλα όμως η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα για τον ενεργειακό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να θέσει όλες τις υδροηλεκτρικές μονάδες σε κατάσταση ρύθμισης φορτίου συχνότητας και οι χειριστές των μονάδων παραγωγής να λαμβάνουν εντολές κατανομής τηλεφωνικά από το εθνικό κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ.
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας του Ιουνίου με αίτημα τη μη περαιτέρω ιδιωτιοποίηση της ΔΕΗ, η εταιρεία μέτρησε ζημιές της τάξης των 3 έως 4 εκατ. ευρώ ημερησίως, χωρίς μάλιστα να έχει ξεφύγει η ΟΤΣ σε υψηλά επίπεδα όπως συνέβη χθες, μόνο εκ του γεγονότος ότι αναγκάστηκε να υποκαταστήσει λιγντική ενέργεια από φυσικά αέρια των ανεξάρτητων παραγωγών.

Τιμές
Επί 12 ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ,  με εξαίρεση μία ώρα, η οριακή τιμή του συστήματος είχε εκτοξευθεί πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα για 4 ώρες η ΟΤΣ βρέθηκε λίγα ευρώ κάτω από το όριο των 150 ευρώ, στα 144 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες ακριβές ώρες, την τιμή καθόριζε η ίδια η ΔΕΗ! Πως συνέβη αυτό; Μα εξαιτίας της λειτουργίας σε πλήρες φορτίο της μονάδας του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή της πλέον αναποτελεσματικής και ακριβής μονάδας φυσικού αερίου που υπάρχει στο σύστημα. Αποτέλεσμα κατά τη χθεσινή ημέρα να καταγράφεται νέο ρεκόρ μέσης οριακής τιμής στα 98,098 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εκτός
Βεβαίως για να μπει σε λειτουργία το Κερατσίνι, ένας σημαντικός αριθμός άλλων πιο αποδοτικών μονάδων χθες βρέθηκε εκτός. Έτσι σ μικρό φορτίο λειτούργησαν οι Πτολεμαΐδες 2 και 3 ενώ εκτός λειτουργίας ήταν η Πτολεμαΐδα 4. Εκτός λειτουργίας για συντήρηση βρέθηκε και η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, λόγω συντήρησης. Αλλά και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ λειτούργησαν με εξαιρετική φειδώ, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες συνεχίζουν να είναι σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι χθες περιορισμένη λειτουργία και για λίγες ώρες είχαν τα Κρεμαστά, το Καστράκι και ο Στράτος, η Σφηκιά και ο Θησαυρός, το Πουρνάρι , ο Λάδωνας, ο Εδεσσαίος και ο Άγρας, με την υδροηλεκτρική παραγωγή να κυμαίνεται μόλις στις 8175 μεγαβατώρες (και ακόμη 4787 μεγαβατώρες «υποχρεωτικά» νερά).
Εισαγωγές
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες αφορούσε στην αδυναμία υποδοχής εισαγωγών – 300MW  από τη Βουλγαρία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ επικαλέστηκε force majeure εξαιτίας της κατάληψης προκειμένου να μην κληθεί να πληρώσει και αποζημιώσεις για τις εισαγωγές που είχαν προγραμματιστεί και δεν έγιναν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι στη διάρκεια κυρίως της νύχτας αλλά και της ημέρας – για αρκετές ώρες με μεγάλη ισχύ της τάξης των351 έως και 426MW πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές προς την Ιταλία. Το φαινόμενο εν πολλοίς εξηγείται από τις ελκυστικές τιμές με τις οποίες πουλάει η ΔΕΗ ενέργεια στη γειτονική χώρα.
Ζήτηση
Σημειώνεται ότι λόγω του ψύχους, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει σημαντική αύξηση και χθες για αρκετές ώρες βρέθηκε πάνω από τα 8000MW με την αιχμή να διαμορφώνεται στα 8267MW στις 8 το βράδυ, ώρα κατά την οποία σημειώθηκε και το χθεσινό ρεκόρ στην ΟΤΣ στα 144,009 ευρώ η μεγαβατώρα.
Έκτακτη Ανάγκη
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, λόγω της κατάληψης της ΓΕΝΟΠ στον ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής δεν κατάφερε να κάνει τον ημερήσιο προγραμματισμό χθες, για τη σημερινή ημέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βρίσκεται σε ισχύ ο προγραμματισμός της Τετάρτης για την Παρασκευή . Εξάλλου όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, λόγω των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ θα σταματήσουν σήμερα όλες οι ανταλλαγές ενέργειας στα σύνορα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι «δεν είναι εφικτή η πρόσβαση του αρμόδιου προσωπικού στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κατά συνέπεια, προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν οι απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με το προγραμματισμό ανταλλαγών ενέργειας στις Διασυνδέσεις του Ελληνικού Συστήματος με τα όμορα Συστήματα για την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012. Κατόπιν τούτου, δε θα προγραμματιστούν ανταλλαγές ενέργειας μέσω των Διασυνδέσεων του Ελληνικού Συστήματος για τις 10/02/2012».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News