Dei Energy News

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"Δυναμίτης" για τη ΔΕΗ η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των ΥΚΩ

Το δύσκολο σταυρόλεξο για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΔΕΗ καλείται να λύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού των ΥΚΩ.
Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται, αφενός μεν η ΡΑΕ, αφετέρου δε τα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς το πρόβλημα για την επιχείρηση είναι μεγάλο και αποτελεί στην κυριολεξία «δυναμίτη» για τα οικονομικά της.
Η αποζημίωση που παίρνει η ΔΕΗ για τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (YKΩ) που αφορούν κατά κύριο λόγο την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών όπου είναι εγκατεστημένοι πανάκριβοι, όσον αφορά τη λειτουργία τους, πετρελαϊκοί σταθμοί, υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ για το 2012 και για τα έτη 2009-2011 ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ!
H πρόσφατη απόφαση του ΣτE ακυρώνει την υπουργική απόφαση καθορισμού των ΥΚΩ, καθώς η αγορά των νησιών δεν έχει ανοίξει και η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι μονοπωλιακός πάροχος, ενώ δεν έχει υπάρξει αίτηση παρέκκλισης εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ όπως ζητούσε η ΔΕΗ για να «ξεπεράσει» τις προτάσεις της ΡΑΕ για άνοιγμα της αγοράς παραγωγής και εμπορίας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔEH θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στον ΔEΣMHE σε πρώτη φάση τουλάχιστον το ποσό των 80 εκατ. ευρώ που το ΣτE ενέκρινε ως επιστροφή στις εταιρείες Energa και Hellas Power που προσέφυγαν κατά των YKΩ.
Η απόφαση μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή, ακόμα και αν υπάρξει προσβολή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και γιαυτό αναζητείται νομική λύση άμεσα, πριν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και σταλεί στη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ.
Περεταίρω εκφράζονται φόβοι για πιθανή μαζική διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί για YKΩ από διάφορες άλλες κατηγορίες καταναλωτών. Επιπλέον, εάν δεν βρεθεί λύση που να είναι συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΔΕΗ, εκτός από τα να τρέχει να πληρώσει επιστροφές μεγάλων χρηματικών ποσών θα πρέπει να οδηγηθεί σε απελευθέρωση των τιμολογίων στα νησιά και διαμόρφωσή τους με βάση το υψηλότατο κόστος παραγωγής.

www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News