Dei Energy News

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ολόκληρος δήμος "νίκησε" το ΥΠΟΙΚ για το χαράτσι της ΔΕΗ

Ένα σοβαρό νομικό οπλοστάσιο διαθέτουν πλέον οι οργανωμένες ομάδες (μέσα σε δήμους) ή μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία αρνούνται να συνδέσουν τη μη πληρωμή του αποκαλούμενου χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ με την διακοπή ηλεκτροδότησης.
Δεκάδες δικαστήρια ανά τη χώρα (Μονομελούς Σύνθεσης σε πρώτη φάση) δικαιώνουν καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το αντίτιμο του χαρατσιού, αλλά μόνο το ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα που τους παρέχεται και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας ουσιαστικά να αποσυνδεθεί η μη καταβολή του χαρατσιού με το απεχθές μέτρο της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Μέχρι στιγμής οι αποφάσεις αυτές είναι προσωρινής φύσης και όχι οριστικής, αφού αναμένεται η εκδίκαση των βασικών αιτήσεων στα δικαστήρια, πλην όμως αποτελούν πλέον έναν πυρήνα αποφάσεων που μπορούν σταδιακά να συγκροτήσουν «νομολογία».
Ολόκληρος δήμος
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που κέρδισε (σχεδόν) ολόκληρος ο Δήμος Σικυωνίων Κορινθίας την περασμένη Παρασκευή όπου εκδόθηκε απόφαση επί αιτήματος προσωρινής διαταγής 442 οικογενειών για τη μη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν επιθυμούσαν ή δε μπορούσαν να πληρώσουν το χαράτσι (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Κων/να Κιούση, με απόφασή της απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ στις κατοικίες των Αιτούντων, προσωρινά και μέχρι τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης στις 3-04-2012, «χωρίς να ληφθούν υπʼ όψη οικονομικά ή άλλα κριτήρια, για κάθε έναν από τους Αιτούντες», όπως αναφέρει ο συνήγορός τους Γ. Παπάρας.
Όπως τονίζει μάλιστα, «η παραπάνω Δικαστής απέδειξε ότι είναι εξοπλισμένη με την εξουσία της ελεύθερης κρίσης, εφαρμόζοντας ένα δικαιοκρατικό δίκαιο και μάλιστα όταν κινδυνεύει να υποβιβαστεί το επίπεδο διαβίωσης του ανθρώπου κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ατόμου».

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News