Dei Energy News

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Σφοδρή αντίδραση ΣΕΦ στο deal ΔΕΗ-Silcio

Την έντονη αντίδραση της αγοράς φωτοβολταϊκών μπροστά στον κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, προκαλεί η επικείμενη συνεργασία της τελευταίας, με τον όμιλο Silcio, (που ανήκει στους επιχειρηματικούς ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά), επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.
Η συνεργασία αυτή, που αφορά την από κοινού δημιουργία εταιρείας στη λιανική αγορά της ενέργειας, με πάνω από 100 καταστήματα, αλλά και την είσοδο της ΔΕΗ στα εργοστάσια φωτοβολταϊκών της Silciο, προκάλεσε χθες την επίσημη αντίδραση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, (ΣΕΦ), που αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη ανά την Ελλάδα,
Η αντίδραση εκφράστηκε με επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, με ταυτόχρονη κοινοποίηση σε όλα τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο κείμενο της επιστολής τονίζεται ότι «το cross sale υπηρεσιών εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΔΕΗ, με την πώληση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, (που επιχειρείται με την καταρχήν συμφωνία ΔΕΗ-Silcio) ενέχει μεγάλους κινδύνους στρεβλώσεων της αγοράς».
Ο ΣΕΦ, παρότι χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα, δεν διστάζει να εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για τη στρατηγική συνεργασία ΔΕΗ-Silcio, η οποία προβλέπει την προώθηση, μέσω πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων και
με το σήμα της ΔΕΗ, ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ.
Τονίζει δε, ξεκάθαρα ότι οι στρεβλώσεις προκύπτουν «δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ ΑΕ στην αγορά πώλησης (σ.σ. προμήθειας) ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του ταυτόχρονου ρόλου της ως Διαχειριστή Δικτύου», δικαιώνοντας πλήρως και δεύτερο σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην επιστολή, ότι ο ΣΕΦ «έχει δεχτεί διαμαρτυρίες από πολλά μέλη του που πλήττονται ευθέως από την τυχόν εφαρμογή της στρεβλής αυτής στρατηγικής, αλλά και ευρύτερα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των φωτοβολταϊκών».
Η επιστολή καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «πάγια επιδίωξη του ΣΕΦ είναι η με κάθε νόμιμο μέσο διατήρηση μιας υγιούς ανταγωνιστικά αγοράς και η a priori αντίθεση του, στη δημιουργία επιβλαβών συγκεντρώσεων, σε αυτή την εξελισσόμενη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας».
Για τους λόγους αυτούς καλεί τον πρόεδρο της ΔΕΗ να δώσει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα, για το τι είδους εχέγγυα μπορεί να παράσχει ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν η ΔΕΗ με τον όμιλο Silcio, (το πλήρες κείμενο του οποίου έφερε στη δημοσιότητα κατ αποκλειστικότητα το Euro2day.gr), χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η ΔΕΗ πρόκειται να εξαγοράσει το 49% σε δύο υφιστάμενα εργοστάσια φωτοβολταϊκών του ομίλου Sιlcio, αλλά και να αποκτήσει το 49% σε μια εταιρεία που θα αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων, παρέχοντας πλήρες φάσμα υπηρεσιών σε όλο το ιδιωτικό πελατολόγιο της ΔΕΗ, παράλληλα με το υφιστάμενο δίκτυο γραφείων που ήδη διαθέτει η τελευταία. Και στις δύο εταιρείες (εργοστάσια και καταστήματα λιανικής) η Silcio θα κατέχει το υπόλοιπο 51%, άρα και την πλειοψηφία.
H επιστολή του ΣΕΦ, αναφέρεται μόνο στο θέμα της κοινής εταιρίας ΔΕΗ –Silcio με στόχο την ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο όπως προκύπτει από την φρασεολογία του Μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, η εμπορική εταιρεία εμφανίζεται να αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο η ΔΕΗ προτίθεται να αποκτήσει ποσοστό και στα εργοστάσια της Silcio.
To κείμενο του Μνημονίου, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «λόγοι περαιτέρω οικονομικής αποτελεσματικότητας της Α.Ε. (σ.σ.: της εμπορικής εταιρείας με τα καταστήματα) υποδεικνύουν ως σκόπιμη την επέκταση της εν λόγω συνεργασίας και στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού», χωρίς βέβαια να δίδονται περαιτέρω διευκρινήσεις, ενώ σε άλλο σημείο προστίθεται ότι η εταιρία λιανικής θα απορροφά κατά προτεραιότητα τα προϊόντα των εργοστασίων.
ΥΓ.: Σημειώνουμε για λόγους διαφάνειας έναντι των αναγνωστών μας ότι στις 30/1/2012 δεχθήκαμε αγωγή από τη Silcio και τον μέτοχό της κ. Κοπελούζο για το δημοσίευμά μας «Σάλος για το deal ΔΕΗ - Κοπελούζου» που αναφερόταν στην ίδια συμφωνία.
Με την αγωγή τους κατηγορούν την εταιρεία Media2day Εκδοτική Α.Ε., που εκδίδει το Euro2day.gr, και τον Διευθυντή του Euro2day.gr Γιώργο Παπανικολάου για συκοφαντικούς ισχυρισμούς, ζητώντας συνολικά αποζημίωση ύψους 3 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News