Dei Energy News

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Περιστέρης: Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ δεν υπάρχει ενεργειακή αγορά


Την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής κι ακμάζουσα ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, χωρίς μία ισχυρή ΔΕΗ, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη, όμως, αγορά, υποστήριξε, μιλώντας στην Πτολεμαϊδα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ΔΕΗ πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα μιας πραγματικά απελευθερωμένης, ορθολογικής κι υγιούς ενεργειακής αγοράς». Εκτίμησε επίσης, ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για μη δημόσια ΔΕΗ, πριν η αγορά ισορροπήσει απελευθερωμένη» βεβαιώνοντας ότι εάν αυτό είχε γίνει χρόνια πριν, «η ΔΕΗ θα ήταν σήμερα μία από τις ισχυρότερες ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση κι η ενεργειακή αγορά θα ήταν πιο υγιής κι αποδοτική».
Όχι στη σπατάλη του λιγνίτη
Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του λιγνίτη ως εθνικού καυσίμου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισημαίνοντας εκ των προτέρων ότι ο όμιλος ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή στην ΝΑ Ευρώπη. Είπε συγκεκριμένα: «Ακούγονται διάφορες αιτιάσεις για δήθεν εμμονή της ΔΕΗ στο λιγνίτη λόγω της Πτολεμαΐδας 5. Δεν μπορεί να λέγεται αυτό όταν ως χώρα έχουμε αποδεχθεί να διατηρούμε σε λειτουργία απαρχαιωμένες λιγνιτικές μονάδες που έχουν τεράστιο κόστος, εξαιρετικά χαμηλή αποδοτικότητα και οδυνηρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία κατοίκων κι εργαζομένων. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο λιγνίτης είναι δυνατόν να απουσιάζει από το εθνικό ενεργειακό μας μίγμα. Όμως, αντί να κατασπαταλάται σε παλαιού τύπου μονάδες, ο λιγνίτης πρέπει να χρησιμοποιείται ορθολογικά, αποδοτικά και με τον βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει εθνική ενεργειακή επάρκεια, σταθερότητα κι αυτονομία και χαμηλές τιμές για τον τελικό καταναλωτή».
Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Περιστέρης, «η εθνική στρατηγική της στροφής στις ΑΠΕ πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί,  με αιχμή τις τεχνολογίες που έχουν την μεγαλύτερη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία και παράγουν τον φθηνότερο ηλεκτρισμό για τον καταναλωτή, όπως είναι τα αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα».
Γενικά, υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης, «ό,τι παράγει εγχώρια προστιθέμενη αξία, δηλαδή θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έσοδα για το δημόσιο, εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας κράτους και επενδυτών».

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News