Dei Energy News

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί: Έτσι «φουσκώνουν» τα λιγνιτικά και χειραγωγείται η αγορά

Στρεβλή εικόνα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των μονάδων
ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένες τιμές στην Ημερήσια Αγορά, δημιουργεί η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δηλώσεις που κάνει εκ των προτέρων η ΔΕΗ για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων της και στην πραγματική παραγωγή όπως προκύπτει εκ των υστέρων. 
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αποδίδοντας στο γεγονός αυτό μέρος της μεγάλης στενότητας που αντιμετωπίζουν. Νέα στοιχεία για τις λανθασμένες δηλώσεις λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ στην προημερήσια αγορά του ηλεκτρισμού παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Elpedison Ανδρέας Τζούρος από το βήμα του συνεδρίου του Economist. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζούρος (δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στην αριστερή στήλη), από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 παρατηρούνται συστηματικές «υπερδηλώσεις» διαθεσιμότητας λιγνιτικών μονάδων στην προημέρήσια αγορά: η διαφορά των δηλώσεων της ΔΕΗ με την πραγματική παραγωγή των λιγνιτών που όντως μπήκαν στο σύστημα φτάνει τις 4,1 TWh. Η διακύμανση και η συστηματικά σταθερή διαφορά των δηλώσεων στην προημέρησια αγορά και της πραγματικής λιγνιτικής παραγωγής είναι φανερή και στον πίνακα που παρουσίασε ο κ. Τζούρος. 
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζούρο, εκείνο που συμβαίνει είναι ότι η ΔΕΗ δίνει εκτεταμένα λανθασμένα μηνύματα στην αγορά και τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να δυσχαιρένεται η θέση των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών στην αγορά του ηλεκτρισμού. Και τούτο διότι στην πραγματικότητα οι υπερδηλώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει στρεβλή εικόνα για τη διαθεσιμότητα των μονάδων, να διαμορφώνονται διαφορετικές τιμές και εν τέλει να χειραγωγείται η αγορά. 
Την ίδια στιγμή οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί όπως επεσήμανε ο κ. Τζούρος καλούνται να επωμιστούν και μια ακόμη στρέβλωση της αγοράς που προκύπτει από το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρισμού που δημιουργήθηκε κυρίως από τη ΔΕΗ. Το έλλειμμα αυτό επωμίζονται σχεδόν στο σύνολό του, οι θερμικοί ηλεκτροπαραγωγοί οι οποίοι και εμφανίζονται εκτεθειμένοι έναντι της ΔΕΠΑ, καθώς πρέπει να αποπληρώσουν το κόστος του φυσικού αερίου και τη σχετική φορολογία.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News