Dei Energy News

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

«Κωδικός ΔΕΗ» στο νέο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων

Mια αλλαγή - παγίδα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής
δήλωσης «κρύβει» την πολυπόθητη, για την τρόικα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ακινήτων, ενώ είναι προάγγελος για την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα. 
Η αναγραφή φέτος του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύρια, πρώτη δευτερεύουσα, δεύτερη δευτερεύουσα), στον πίνακα 5, στον οποίο συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των φορολογουμένων, ανοίγει όμως το δρόμο και για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον εντοπισμό όλων όσοι δεν πληρώνουν το «χαράτσι». 
Οπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» στον ειδικό φορολογικό οδηγό, τον οποίο εξέδωσε στις 12 Μαρτίου 2013, φέτος είναι η τελευταία φορά που θα υποβληθούν οι αποδείξεις, ώστε να κατοχυρώσουν όλοι το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012. Από το 2014, άλλωστε, τη σχετική υποχρέωση θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία αντικαθιστά το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. 
Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι και φέτος με τις δηλώσεις που θα πρέπει να υποβάλουν όλοι έως το τέλος Ιουνίου, πρέπει να συνυποβληθούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο αποδείξεων τα 15.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η «ποινή» φόρου με συντελεστή 10% για το ποσό που δεν καλύπτεται από την προσκόμιση των αναγκαίων αποδείξεων. Ειδικότερα, οι βασικότερες, μεταξύ άλλων, αλλαγές - προσθήκες στο νέο Ε1 είναι οι εξής: στον πίνακα 2, πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκαν: 
 το σημείο 11: Είστε επιτηδευματίες που φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ; 
 το σημείο 12: Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1950; 
 το σημείο 19: Ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%; 
 στον πίνακα 4Ε, που αφορά εισοδήματα από ακίνητα προστέθηκε το σημείο 7: Ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. καθεμιά (περι. 1α, 2α, 3α), αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφάνειας (περ. 1γ, 1δ, 2α) στον πίνακα 5 με τα στοιχεία προσδιορισμού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες στον πίνακα 8 με τους προκαταβληθέντες - παρακρατηθέντες φόρους προστέθηκε το σημείο 12: Ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 στον πίνακα 9 και στα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενους και τους βαρύνουν θα πρέπει να αναγραφεί και ο ΑΜΚΑ των παιδιών φέτος. 
 Δαπάνες για τη χορήγηση αφορολόγητου 

Οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου είναι οι εξής: - Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. - Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. - Ιδιωτικών σχολείων - Οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κ.λπ. - Σκαφών αναψυχής - Αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων - Δεξαμενών κολύμβησης. Στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες, προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στα 5.000 προκειμένου για συζύγους. Οι δαπάνες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας είναι όσες πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του ΚΦΑΣ, χτίζουν το αφορολόγητο. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση,ηλεκτρισμό, κ.ά. καθώς και για εισιτήρια μεταφοράς. 

 Γιώργος Κούρος, 
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News