Dei Energy News

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νέα εμπλοκή για το φόρο που θα αντικαταστήσει το "χαράτσι"

Τη νέα εμπλοκή που έχει προκύψει όσον αφορά το σχεδιασμό του
Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ καλούνται να λύσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς, μετά από δίμηνη περίπου διακοπή των συζητήσεων, τα σενάρια που έχουν ήδη εκπονηθεί, είναι πλέον ξεπερασμένα από τις εξελίξεις. 
Η λογική της διακομματικής ήταν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, θα αντικαθιστούσε από φέτος κιόλας το ΕΕΤΗΔΕ και τα σενάρια για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και των αγροτεμαχίων, κατέληγαν σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2- 2,2 δισ. ευρώ, με τη λογική ότι τα υπόλοιπα 1-1,2 δισ. ευρώ θα εξασφαλίζονταν από τις «ουρές» φόρων των προηγούμενων ετών ήτοι του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Από τη στιγμή, όμως, που ο Ενιαίος Φόρος θα εφαρμοστεί το 2014, οι «ουρές» αυτές δεν υπάρχουν κι ως εκ τούτου αναζητούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ επιπλέον, με φόντο τη μνημονιακή υποχρέωση εξασφάλισης 2,9 δις ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων. 
Με αυτή τη λογική επανεξετάζονται τα κλιμάκια και οι συντελεστές για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, όπως επίσης η δυνατότητα ή η σκοπιμότητα πρόβλεψης αφορολογήτου. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη πρόβλεψη αφορολογήτου 50.000 ευρώ -που ήταν το βασικό σενάριο- είναι μάλλον μικρό (περίπου 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων, συμπληρώνοντας επίσης ότι το πολιτικό κόστος από τη μη πρόβλεψη αφορολογήτου θα είναι πολύ μεγάλο.
 «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται τα αγροτεμάχια, η πλήρης καταγραφή των οποίων στο τέλος του καλοκαιριού, θα δείξει εάν όντως το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξασφαλίσει 500-600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση τους, με δεδομένο ότι τα κόμματα ζητούν επιεικέστερη μεταχείριση των κατ' επάγγελμα αγροτών. 
Καθοριστικός παράγοντας είναι και οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πρόκειται να αναπροσαρμοστούν εντός του καλοκαιριού, κρύβοντας ενδεχομένως δυσάρεστες εκπλήξεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές παραμένουν υψηλότερες των αντικειμενικών.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News