Dei Energy News

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Greenpeace: Ένοχος ο λιγνίτης για πολλούς θανάτους στην Ελλάδα

Σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία έχει η καύση λιγνίτη για
την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζει η Greenpeace. Σύμφωνα με έκθεση της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης, η ρύπανση από το συγκεκριμένο καύσιμο ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους τον χρόνο στην Ελλάδα!
Η έκθεση με τίτλο «Σιωπηροί δολοφόνοι», που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης για λογαριασμό της Greenpeace, παρουσιάστηκε χθες από τα μέλη της οργάνωσης Τάκη Γρηγορίου και Δημήτρη Ιμπραήμ. Οπως ανέφεραν, η έκθεση ρίχνει φως στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την Greenpeace, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα εκλύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνους τοξικά αέρια και αιωρούμενα μικροσωματίδια που εισχωρούν στους πνεύμονες και το αίμα των ανθρώπων προκαλώντας αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα, κρίσεις άσθματος και άλλες βλάβες στην υγεία. «Συστατικά όπως ο άνθρακας και ενώσεις του θείου, που προκαλούνται και από εκπομπές εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη, έχουν συσχετιστεί με τις επιδράσεις των σωματιδίων στην υγεία» ανέφερε η λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Σαμολή με παρέμβασή της στη συνέντευξη Τύπου. Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι η καύση λιγνίτη ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους και για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως.


Σύμφωνα με την Greenpeace, η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος κοστίζουν έως και 3,9 δισ. ευρώ ετησίως στην εθνική μας οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News