Dei Energy News

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Στις 80-85 χιλιάδες ανά MW τα ΑΔΙ, "μερίδιο" και για τις μονάδες της ΔΕΗ

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα μέχρι την 1η Ιουλίου όταν και
είναι η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού, οι αποφάσεις για την αναμόρφωση των μεταβατικών μηχανισμών θα πρέπει να θεωρούνται ειλημμένες. Έτσι από το πακέτο των αλλαγών αναμένεται να υπάρξει μία σημαντική ελάφρυνση για τη ΔΕΗ η οποία θα ωφεληθεί ως προμηθευτής από τη δραστική περικοπή του cost recovery που λαμβάνουν οι παραγωγοί και ταυτόχρονα θα δει τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος που λαμβάνει ως παραγωγός να ενισχύονται σημαντικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η απόφαση είναι τα ΑΔΙ να διαμορφωθούν στα 80 με 85 χιλιάδες ανά MW, με τη ΔΕΗ να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» τη συνέχιση της καταβολής αποδεικτικών – στο ποσό που σήμερα καταβάλλεται – για το σύνολο των μονάδων. Δηλαδή υπό τις παρούσες συνθήκες έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση της καταβολής των ΑΔΙ ακόμη και για τις παλαιότερες και λιγότερο ευέλικτες μονάδες, οι οποίες τεχνικά δεν μπορούν να καλύψουν αξιόπιστα την αστάθεια που προκύπτει στο σύστημα από τη μεταβαλλόμενη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση των αποδεικτικών για τις πιο σύγχρονες ευέλικτες και οικονομικές μονάδες, χωρίς ωστόσο η αύξηση αυτή να καλύπτει τις απώλειες από το cost recovery για τις μονάδες αερίου.
Έτσι από τη συνέχιση των ΑΔΙ για το σύνολο των μονάδων και την ταυτόχρονη κατάργηση του περιθωρίου στο cost recovery, στα ταμεία της ΔΕΗ αναμένεται να εισρεύσει ένα επιπλέον όφελος της τάξης τουλάχιστον των 140 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που πλέον τίθεται όλο και πιο επιτακτικά από όλες της πλευρές της αγοράς και πρωτίστως από τη βιομηχανία είναι εάν τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους καταναλωτές.
Και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από πηγές της αγοράς, την ώρα που 140 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται, προς όφελος της ΔΕΗ, απαιτούνται μόλις 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η μείωση στο ρεύμα της βιομηχανίας στη μέση τάση και περίπου 50 εκατ. ευρώ για να εφαρμοστεί η διακοψιμότητα που θα δώσει μια διέξοδο βιωσιμότητας για τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης μέχρι τις λιγντικές δημοπρασίες.
Υπό τις συνθήκες αυτές όπως διαμορφώνονται, τονίζουν πηγές της αγοράς, η μοναδική διασφάλιση που μπορεί να δοθεί ότι η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα ωφελήσει τους καταναλωτές, είναι από τον ίδιο το βασικό μέτοχο και το ΥΠΕΚΑ. 

www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News