Dei Energy News

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«ΜΠΛΟΚΟ» ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μπλόκο» της μεταφοράς των
μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε με το σκεπτικό πως το νερό είναι ανθρώπινο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί «Δυναμίτη στα θεμέλια της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που προγραμματιζόταν εντός του 2014, και της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού δύο επενδυτικά σχήματα -η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας δεκτή την αίτηση ακυρώσεως που είχαν καταθέσει η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού. Οι εργαζόμενοι με ξεχωριστές προσφυγές είχαν στραφεί κατά της μεταφοράς των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιούνιο μαζί με όλες εκείνες που είχαν υποβληθεί κατά της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου στον "κουμπαρά" των δανειστών».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στο ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζαννέ, όπου, μεταξύ άλλων τονίζεται πως: ...«σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε διάσκεψη που έγινε προ ολίγων ημερών στην Ολομέλεια του ΣτΕ, αποφασίστηκε η ακύρωση της μεταβίβασης των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ, με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί». Εάν το ρεπορταζ είναι ακριβές και η απόφαση οριστική,  πράγμα πολύ πιθανόν για συνταγματικούς λόγους,  νομικοί κύκλοι σημειώνουν, ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης. Όπως αναφέρει το blog του ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, «ο αγώνας για δημόσια κοινωφελή ΕΥΔΑΠ περνάει σε καινούργια φάση». Συνεχίζεται ο αγώνας και για τη σωτηρία της ΕΥΑΘ  
Όπως αναφέρει το alterthess.gr: Ο αγώνας ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ και την ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε το περασμένο Μάρτη όταν και δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων SOSτε το νερό, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.  Μετά από διαδηλώσεις, ενημερωτικές εξορμήσεις και μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη παρουσία προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας όπως ο Υπουργός των Πολιτισμών της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, η Αντιδήμαρχος Παρισίου, Anne Le Strat και ο Δήμαρχος από το Δικελί της Τουρκίας Osman Ozguven το Συντονιστικό πολιτών και φορέων θα πραγματοποιήσει τη Πέμπτη στις 18.00 ανοιχτή συνεδρίαση για να καθορίσει την κατελυθυνση και τη συνέχιση της δράσης του.
Πέρα από την ενημέρωση των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση το Συντονιστικό ζητά και τη διενέργεια δημοψηφίσματος σύμφωνα και με την απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Βέβαια οι εν λόγω αποφάσεις μέχρι στιγμής αποτελούν απλά χαρτιά που οι Δήμοι φαίνεται να θέλουν να πετάξουν στο κάδο των αχρήστων. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η άποψη που εκφράζει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μπουτάρης πως δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα έχει τη διαχείριση αλλά για το ποιος θα καθορίζει τη τιμή.  Μάλιστα δεν πέρασε πολύς καιρός και από την συνέντευξη που έδωσε σε ολλανδικό μέσο ενημέρωσης λέγοντας πως «Εγώ πιστεύω ότι πρακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα» και αντιπρότεινε «πέρα από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου» να γίνει ένα γκάλοπ!

 http://prezatv.blogspot.gr/2013/11/blog-post_2639.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News