Dei Energy News

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πως η ΡΑΕ αλλάζει το παιχνίδι στην αγορά ηλεκτρισμού


Τον οδικό χάρτη των δράσεων που υλοποιούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αναδιοργάνωση των αγορών ενέργειας και την ενοποίησή τους με τις ευρωπαϊκές παρουσίασε στο συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη του ΙΕΝΕ, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Δρ. Νίκος Βασιλάκος.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο μελετών αλλά και συγκεκριμένων εισηγήσεων – αποφάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τόσο τον ηλεκτρισμό όσο και το φυσικό αέριο και έχουν ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη συμμετοχή περισσότερων παικτών και πρωτίστως την αποτελεσματικότερη
διαχείριση και τη μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ επικαλέστηκε μελέτες της ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες μόνο στον ηλεκτρισμό οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν 13 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, εάν τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν από φθηνότερες προσφορές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα αφορά, όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκος, την ολοκλήρωση της μελέτης «Βασικές Αρχές Σχεδιασμού και Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών για την Προσαρμογή της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρισμού στις Απαιτήσεις του TargetModel». Με αυτήν για πρώτη φορά υπάρχει πλέον ένας λεπτομερής χάρτης συγκεκριμένων ενεργειών και χρονοδιαγραμμάτων, νομοθετικών και ρυθμιστικών μέτρων, ανάπτυξης επί μέρους μηχανισμών και διακριτών αγορών, για τη μετάβαση και αποτελεσματική ένταξη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά.
Ειδικά μέτρα
Παράλληλα η ΡΑΕ εφάρμοσε μια σειρά από μέτρα για  την συμμετοχή περισσότερων παικτών προς όφελος του καταναλωτή, τα οποία είχαν ως στόχο τη μείωση του κόστους με την υποκατάσταση μέρους της παραγωγής αερίου από λιγνίτη. Από την εφαρμογή αυτών των μέτρων.Από αυτά τα μέτρα (κατάργηση ΜΑΜΚ, Κανόνα 30%, αναδιάρθρωση ΜΔΕΙ) προκύπτει ένα καθαρό διαφορικό όφελος για τη χρονική περίοδο Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014 περίπου 110 εκατ. €. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και άλλα 100 περίπου εκατ. €/έτος από την πλήρη πλέον κατάργηση του ΜΑΜΚ, από την 01.07.2014. Τέλος, εάν καταργηθεί και ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της (δραματικά υπερφορολογημένης) ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση και αίτημα της ΡΑΕ ήδη από το 2011, τότε θα υπάρξει μία επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. € κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα. Δηλαδή, μιλάμε συνολικά για εξοικονόμηση πόρων πάνω από 300 εκατ. €/έτος για το εθνικό Σύστημα, ανέφερε ο κ. Βασιλάκος.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Βασιλάκος η ΡΑΕ προχωρά στην ποσοστικοποίηση της τελικής πρότασης για τον νέο μηχανισμό Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (ΜΔΕΙ), που όπως είπε θα στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Τη δραστική (πάνω από 50%) μείωση του πυλώνα της διαθεσιμότητας ισχύος και της τιμής των αντίστοιχων ΑΔΙ, με ισότιμη συμμετοχή στον πυλώνα αυτό όλων των κατανεμόμενων μονάδων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
- Την ενσωμάτωση, μέσω κατάλληλου αλγόριθμου, των  υδροηλεκτρικών μονάδων στον πυλώνα της ευελιξίας ισχύος.
- Τη μείωση, κατά τουλάχιστον 20-30% σε σχέση με σήμερα, του συνολικού κόστους του αναμορφωμένου Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (ΜΔΕΙ) για το εθνικό Σύστημα.
Τέλος για το ΝΟΜΕ ο κ. Βασιλάκος τόνισε ότι μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών της ΡΑΕ, μελετών και διαβουλεύσεων, το σύνολο τη αγοράς έχει πεισθεί ότι οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής αποτελούν τη μοναδική, βραχυμεσοπρόθεσμα, λύση για το άμεσο και ουσιαστικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς στον ανταγωνισμό, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του Έλληνα καταναλωτή.
Σε λίγες μέρες, τα αρμόδια πολιτειακά και ευρωπαϊκά όργανα θα έχουν στα χέρια τους μια ολοκληρωμένη και βελτιστοποιημένη πρόταση για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ. Με βάση την πρόταση αυτή, τα συγκεκριμένα θεσμικά όργανα θα κληθούν να αναλάβουν πλέον, εξ ολοκλήρου, την περαιτέρω διαδικασία διαπραγμάτευσης, έγκρισης, νομοθέτησης και υλοποίησης του εν λόγω μηχανισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News