Dei Energy News

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Γιαρέντης: Οι ηλεκτρικές υποδομές δείχνουν τον δρόμο για την ανάπτυξη

«Ο ΑΔΜΗΕ δίνει το «παρών» στην αναπτυξιακή προσπάθεια, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις του σε έργα καθοριστικά για την εδραίωση της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ασφαλούς κόμβου μεταφοράς ενέργειας», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο", σε ειδικό αφιέρωμα για το ετήσιο πολυσυνέδριο Capital+Vision, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Γιάννης Γιαρέντης.
Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «έργα τεράστιου βεληνεκούς» που καθιστούν την Ελλάδα σημείο «εισόδου» ενέργειας στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
Το πλήρες άρθρο του κ. Γιαρέντη έχει ως εξής:
«Έπειτα από τα δύο τελευταία χρόνια σκληρής και επίπονης δημοσιονομικής προσπάθειας η ελληνική οικονομία, όπως έχει καταγραφεί τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους οικονομικούς και ελεγκτικούς οίκους, περνά με ασφάλεια στη μεταμνημονιακή
εποχή, με τις προκλήσεις να είναι μεγάλες και συνάμα απαιτητικές. Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ήθελε, αντί για παραγωγή και δουλειά, δανεικά και αγύριστα έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και οι απόψεις περί κρατικού μοντέλου ανάπτυξης και ελλειμμάτων ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Το διακύβευμα, πλέον, είναι η ανάδειξη των εσωτερικών δυνάμεων της οικονομίας, η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και πεδίων δραστηριότητας, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι την ενέργεια, την έρευνα και την τεχνολογία. Πρόκειται για δυναμική που μπορεί να κρατήσει τις νέες γενιές στoν τόπο τους και ταυτόχρονα να μεταλλάξει την αντίληψη του χθες που ήθελε το Δημόσιο να καθορίζει το μοντέλο ανάπτυξης σε ευκαιρία για το αύριο, βάζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για γερά θεμέλια στην οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την αναπτυξιακή προσπάθεια ο ΑΔΜΗΕ, που διπλασιάζει τις ετήσιες επενδύσεις και συνεχίζει επενδύοντας σε έργα καθοριστικά για την εδραίωση της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ασφαλούς κόμβου μεταφοράς ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Ένα έργο τελματωμένο για περίπου 20 χρόνια, που πλέον ξεκινά και ανοίγει νέες προοπτικές για την ολοκληρωμένη ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας.
Με την οικονομία ένα μόλις βήμα πριν περάσει στο στάδιο της ανάκαμψης, ο ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει στην πράξη τον πολλαπλό ρόλο που επιτελεί:
Αφενός, προωθεί τις μεγάλες ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας, με στόχο την ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτρική τροφοδοσία της χώρας.
Αφετέρου, συμβάλλει στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για τους Έλληνες καταναλωτές. Μόνο η εξοικονόμηση που θα επέλθει από τη μείωση των ΥΚΩ σε ετήσια βάση ποσού 100 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Ταυτόχρονα, θέτει την οικολογική αντίληψη να συμπλεύσει με το πρόγραμμα διασυνδέσεων των νησιών, αφού σταματούν τη λειτουργία και τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία οι ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες του καταγάλανου Αιγαίου.
Η σπουδαιότητα των έργων του ΑΔΜΗΕ είναι αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζεται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση νέων υποδομών που αναβαθμίζουν το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θέτει τον ΑΜΔΗΕ σε θέση οδηγού στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ταυτόχρονα, εντάσσονται στο 10ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο έργα μεγαλόπνοα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υπηρεσιών και παράλληλα θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του κομβικού έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, Φάση Β & Γ.
Δεσπόζουσα θέση στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ έχουν η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα και η συμμετοχή εκ μέρους της Ελλάδος στη, μεγίστης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας, κοινή διακρατική προσπάθεια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ένα έργο που έχει ενταχθεί στα PCIs, δηλαδή στα έργα κοινού ενδιαφέροντος.
Αυτά τα δύο έργα αποτελούν από μόνα τους ξεχωριστό κεφάλαιο. Είναι έργα τεραστίου βεληνεκούς, που καθιστούν την Ελλάδα ως σημείο «εισόδου» της ενέργειας στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, πως η συστράτευση και μόνο όλων των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα που θα πορευτεί η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, βάζοντας τις βάσεις για να μην ξανάρθουν ποτέ οι χαλεπές μέρες των τεσσάρων ετών».

(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News