Dei Energy News

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΡΑΕ: Λόγω φόρων η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος



Οι φόροι είναι αυτοί που ανεβάζουν τους λογαριασμούς και όχι
η τιμή του ρεύματος, η οποία είναι χαμηλή, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ν.Βασιλάκος, στην Επιτροπή Θεσμών.
«Δεν είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αυξήθηκε. Εγώ πήρα τον τελευταίο μου λογαριασμό της ΔΕΗ για διαμέρισμα 70 τμ στη Δάφνη και έκανα ανάλυση. Το ρεύμα αντιστοιχεί στο 40% του λογαριασμού και οι όποιες αυξήσεις είναι πολύ χαμηλές. Οι φόροι και τα τέλη είναι το 30% του λογαριασμού μου. Αυτός δεν είναι λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά λογαριασμός ενός
πρακτορείου ό,τι μαζέψουμε. Και δεν έβαλα μέσα τον ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι από τους φόρους επήλθαν οι μεγάλες αυξήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.
«Η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ΡΑΕ προτείνει ως τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο να χρησιμοποιηθούν οι ΑΠΕ. Είναι μια πλούσια ευλογία, που έχουμε, καθαρής ενέργειας. Από το καλοκαίρι του 2010 η ΡΑΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, καθώς βλέπαμε το αδιέξοδο που οδηγούσε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που γινόταν» πρόσθεσε.
Κληθείς από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη να απαντήσει ποιος ο ρόλος της ΡΑΕ στις μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η χώρα, ο κ. Βασιλάκος απάντησε ότι «οι πολιτικές επιλογές για την ηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρά θέμα Βουλής και κυβέρνησης».
Σε άλλη ερώτησή της αν ισχύει ότι η ιδιοκτησία του ενεργειακού δικτύου της Ελλάδας πάει στα χέρια ιδιώτη, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ο νόμος που ψηφίστηκε και ήρθε για να εφαρμόσω, λέει ότι από το 100% θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη κατά κυριότητα το 66%».
«Πουλάμε, δηλαδή, όχι μόνο τη χρήση, αλλά και τα δίκτυα», σχολίασε η κυρία Κανέλλη.
Αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Βασιλάκου, στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, αν είναι γνώστης επιστολής του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, στην οποία αναφέρει ότι ασκούνταν πιέσεις από τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο υπέρ των ιδιοκτητών των δύο εταιριών ενέργειας HELLAS POWER και ENERGA, οι οποίες ελέγχονται από την δικαιοσύνη για υπεξαίρεση πολλών εκατομμύριων σε βάρος του δημοσίου.
Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η σχετική επιστολή του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, στην οποία υποστηρίζει ότι δεχόταν πιέσεις από τον κ. Μπαλτάκο προκειμένου να δεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό τη διαιτησία της ΡΑΕ.
«Πιέστηκε από τον συνήγορο των εταιριών, τον κ. Μπαλτάκο, να γίνει συνάντηση και να πιεστεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό την διαιτησία της ΡΑΕ. Ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ δέχθηκε πυροβολισμό στις 3 Νοεμβρίου και κατόπιν απέστειλε επιστολή. Η ΡΑΕ γνώριζε για αυτή την προσπάθεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού;» ρώτησε ο κ. Πετράκος.
«Είπατε για την επιστολή του κ. Μπαλτάκου. Εγώ από την τηλεόραση το έμαθα. Δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο κ. Μπαλτάκος. Απολύτως καμία γνώση δεν είχαμε επί των διαιτησιών. Σας κάνω κατηγορηματική δήλωση», απάντησε ο κ. Βασιλάκος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News