Dei Energy News

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στο ρυθμό των παρατηρήσεων της τρόικας ξαναφτιάχτηκαν τα «νέα ΑΔΙ»


Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η πρόταση
της ΡΑΕ για την συνολική αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι επαφές της Αρχής με τα εμπλεκόμενα μέρη έτσι ώστε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου να έχει σταλεί στο ΥΠΕΚΑ η τελική ποσοτικοποιημένη πρόταση της ΡΑΕ και παράλληλα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης
ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Είναι το θέμα που επείγει όσον αφορά τις εκκρεμότητες του ηλεκτρικού τομέα, καθώς το σημερινό προσωρινό καθεστώς έχει, μετά από παρατάσεις, «ημερομηνία λήξεως» στο τέλος του χρόνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι πλευρές, ανεξάρτητα από τις αρχικές επιδιώξεις τους, έχουν αποδεχθεί τις βασικές ρυθμίσεις που προτείνει η ΡΑΕ. Ποιες είναι αυτές;
·         Πρώτον, η δραστική (πάνω από 50%) μείωση του πυλώνα της διαθεσιμότητας ισχύος και της τιμής των αντίστοιχων ΑΔΙ, με ισότιμη όμως συμμετοχή στον πυλώνα αυτό όλων των κατανεμόμενων μονάδων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
·         Δεύτερον, η ενσωμάτωση, μέσω κατάλληλου αλγόριθμου, των  υδροηλεκτρικών μονάδων στον πυλώνα της ευελιξίας ισχύος.
·         Τρίτον, η μείωση, κατά τουλάχιστον 20-30% σε σχέση με σήμερα, του συνολικού κόστους του αναμορφωμένου Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (ΜΔΕΙ) για το εθνικό Σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο σε σχέση με το υφιστάμενο κόστος.

Με τους τρείς αυτούς βασικούς άξονες, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ικανοποιούνται οι παρατηρήσεις που είχε κάνει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας κατά την προηγούμενη προγραμματισμένη συνεργασία του με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ. Το θέμα εξετάστηκε με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας και την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την μονοήμερη επίσκεψη – αστραπή που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είχαν διατυπώσει ενστάσεις για την ενίσχυση, μέσω των «νέων ΑΔΙ», των μονάδων που παρέχουν ευελιξία στο σύστημα. Είχαν αντίθετα υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος. Σε κάθε περίπτωση, βασική ένσταση αποτελούσε η διατήρηση, ανεξάρτητα από την «εσωτερική κατανομή», του συνολικού κόστους του μηχανισμού στα ίδια με το παρελθόν επίπεδα. Οι αλλαγές που επήλθαν στο σχέδιο της ΡΑΕ θεωρείται ότι ανταποκρίνονται στις παρατηρήσεις των δανειστών, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί κατά την έλευσή τους εκ νέου στην Αθήνα για την τελική επιθεώρηση και αξιολόγηση.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Sto-rythmo-twn-parathrhsewn-ths-troikas-xanaftiahthkan-ta-nea-ADI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News