Dei Energy News

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

«Ηλεκτροσόκ» στα ταμεία της επιχείρησης

«Ενεση» ρευστότητας στη ΔΕΗ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης, που έχει αρνητικές συνέπειες σε όλο τον ενεργειακό τομέα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ και στο ίδιο χρονικό διάστημα η εταιρεία έπρεπε να αποπληρώσει περί τα 700 εκατ. ευρώ σε δάνεια, από το σύνολο των περίπου 1,2 δισ. ευρώ δανείων που «ωριμάζουν» φέτος.
Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει καταφέρει να αποπληρώσει περί τα 350 εκατ. ευρώ δανείων, ενώ για τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που υπολείπονται από το πρώτο τρίμηνο βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για τη λήψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 960 εκατ. ευρώ.
Βέβαια ο χρόνος αποπληρωμής έχει λάβει παράταση έως το τέλος Ιουνίου, καθώς για να «τρέξει» το κοινοπρακτικό δάνειο πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η πρωτοφανής οικονομική στενότητα στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ οφείλεται έως ένα βαθμό και στο τέλος ακινήτων, το οποίο έχει αυξήσει δραστικά τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να επιτρέψει στη ΔΕΗ να διακρατήσει ένα μέρος των εσόδων από το Ειδικό Τέλος για δύο τρεις μήνες, προκειμένου να μπορέσει να το διαχειριστεί ώστε να εξυπηρετήσει άλλες οφειλές.


Αγορά ενέργειας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ΛΑΓΗΕ, ο νεοσύστατος οργανισμός για τη διαχείριση των δικτύων, 100% θυγατρικός της ΔΕΗ, στον οποίο όμως η μητρική δεν μπόρεσε να πληρώσει το σύνολο του ποσού για την ενέργεια που αγοράζει και πληρώνει μόνον το μισό.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δανείσει γύρω στα 300-400 εκατ. ευρώ απευθείας στο ΛΑΓΗΕ, προκειμένου αφενός να μη «βουλιάξει» ο νέος φορέας προκαλώντας αλυσιδωτά κραχ σε όλη την ενεργειακή αγορά και αφετέρου να μη διογκωθεί περαιτέρω το ήδη τεράστιο χρέος της ΔΕΗ, που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.
Στην ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας έχει αποτυπωθεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΠΑ, με την οποία η ΔΕΗ πριν από λίγους μήνες έκανε διακανονισμό για την εξόφληση οφειλών, που προέκυψαν από τις αγορές φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν έχει εξευρεθεί ο τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ τα χρέη από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος που έκλεισαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, ενώ οι αυξήσεις από τα νέα τιμολόγια που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του χρόνου, μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να αποδίδουν στα ταμεία της επιχείρησης, αφού οι λογαριασμοί εκδίδονται ανά δίμηνο.
Απλήρωτοι λογαριασμοί 1,1 δισ. ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος. Περί τα 700 εκατ. ευρώ σε δάνεια έπρεπε να αποπληρώσει και στο ίδιο χρονικό διάστημα η εταιρεία. Περίπου 1,2 δισ. ευρώ τα δάνεια που «ωριμάζουν» φέτος.

Πηγή: "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News