Dei Energy News

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Προσωρινή «ανάσα» για ΔΕΗ με επιστροφή του φόρου, αντί για δάνειο…

Επείγουσα ένεση επιδιώκεται να δοθεί στα οικονομικά της ΔΕΗ μέσω της επιστροφής του φόρου των 110 εκ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο ως προκαταβολή για τα κέρδη του 2011, ενώ την ίδια στιγμή "εμπλοκή" λόγω τρόικας φαίνεται να υπάρχει με το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών φαίνεται να "κολλάει. Η επιστροφή του φόρου - που κακώς κατέβαλε η ΔΕΗ αφού η χρήση του 2011 έκλεισε τελικά με ζημιές- μοιάζει σαν η μόνη δυνατή αυτή τη στιγμή λύση, αφού η τρόικα φέρεται να έχει βάλει «βέτο» στο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών ύψους 350 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 50 εκ. ευρώ προορίζονταν για τη ΔΕΗ) με το επιχείρημα ότι – ειδικά στη περίπτωση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού- πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Το θέμα της επιστροφής του φόρου απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, και καταβάλλεται προσπάθεια να επισπευσθεί η διαδικασία - ακόμη και εντός της εβδομάδας- ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να τακτοποιήσει μέχρι αύριο, μέρος από τις υποχρεώσεις της προς τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τα 80-90 εκ. ευρώ που -σύμφωνα με πληροφορίες- πρέπει να του εξοφλήσει για αγορές ενέργειας. 
Εκείνο που προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι ότι επιδιώκεται σε συνεννόηση με το υπ. Οικονομικών να επιστραφεί το ποσό αυτό στη ΔΕΗ, προκειμένου και να μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές της προς το διαχειριστή, αλλά και να καταβάλει την εγγυητική επιστολή ύψους 20-21 εκ. ευρώ, που όπως της ζητά η ΡΑΕ, δεν έχει προσκομίσει για τις αγορές ενέργειας που έκανε το τελευταίο εξάμηνο.  
Τα στενά χρονοδιαγράμματα 
Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ δεν καταβάλει μέρος έστω των οφειλών της προς τον ΑΔΜΗΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, ο νόμος τον υποχρεώνει να κινηθεί εναντίον της δικαστικά, ενώ για να τακτοποιήσει την υποχρέωση της στη ΡΑΕ έχει προθεσμία ως τις 15 Μάιου. Σημειώνουμε ότι η ΔΕΗ φέρεται να είναι πρώτη στη λίστα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις 15 εταιρείες προμήθειας που έχουν τις μεγαλύτερες οφειλές στον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, ποσό που αντιστοιχεί για αγορές ενέργειας από το σύστημα. Χθες, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε την επιστολή που όπως έχει γράψει το «Energypress», έχει αποσταλεί σε 15 εταιρείες προμήθειας, ζητώντας τους να έχουν καλύψει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες και να έχουν καταβάλει εγγυητικές επιστολές για αγορές ενέργειας που έκαναν από το σύστημα, το αργότερο μέχρι τις 15 Μάιου, διαφορετικά αντιμετωπίζουν από πρόστιμα μέχρι και τον κίνδυνο ανάκλησης της άδειάς τους. 
 Πρώτη στη λίστα της ΡΑΕ βρίσκεται η ΔΕΗ, με μια συνολική οφειλή άνω των 100 εκ. ευρώ (20-21 εκ. ευρώ για την ευγγητική, και άλλα 80-90 εκ. ευρώ για οφειλές στον διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού). Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι το ΥΠΕΚΑ έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί, έδωσε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία τόσο με το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, το ΔΝΤ (τρόικα), όσο και με όλους τους αρμόδιους ενεργειακούς φορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News