Dei Energy News

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

"Πώληση υδροηλεκτρικών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα"

Μήνυμα προς τη ΔΕΗ να επανεξετάσει τις αυξήσεις τιμολογίων που είχε προγραμματίσει να κάνει μετά την απελευθέρωση στη μέση και υψηλή τάση έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας ταυτόχρονα τη ΔΕΗ να προσαρμοστεί στις υποδείξεις που της έχει κάνει για το θέμα η ΡΑΕ.
«Για τη μέση και υψηλή τάση, τα τιμολόγια είναι μεν ελεύθερα, ωστόσο θα πρέπει η ΔΕΗ να συνυπολογίσει ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ ανέφερε:
-για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ότι υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και αναμένεται να εκδοθεί από την επιτροπή η τελική απόφαση για τις πωλήσεις τεσσάρων μονάδων, ενώ ταυτόχρονα ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης εξετάζει εναλλακτικές επιλογές που περιλαμβάνουν την πώληση υδροηλεκτρικών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα., με το σενάριο της πώλησης ποσοστού της εταιρείας να απομακρύνεται λόγων αποτιμήσεων στο Χ.Α.
-για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ανακοίνωσε ότι αυτό θα υλοποιηθεί πιθανότατα σε δύο φάσεις. Η πρώτη μέχρι το 2018, με συγκεκριμένη τιμή πώλησης προς την αγορά, όπου θα κατευθύνεται η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και η δεύτερη μετά το 2018, όπου η τιμή θα είναι ελεύθερη. Επίσης είπε ότι θα ξεκινήσει ταχύτερα η υλοποίησης ενός πρώτου πιλοτικού μέρους του έργου, ισχύος αρκετών εκατοντάδων MW.

-για τις ΑΠΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις επιδοτούμενες τιμές, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση και θα ανακοινώσει το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς για την αναμόρφωση του συστήματος στήριξης της «πράσινης ενέργειας».
-για τους υδρογονάνθρακες ανακοινώθηκε ότι έχουν κληθεί οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για τα σεισμικά προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των συμβάσεων και εκτιμάται ότι σε διάστημα 15 ημερών το υπουργείο θα μπορεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Ωστόσο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει και για τις διαδικασίες “open door” (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός).
-για το θέμα της ρευστότητας στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα πρόβλημα ελεγχόμενο και αυτή τη στιγμή γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να παραμείνει ελεγχόμενο. Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα έχει ακουμπήσει όλους, από τη ΔΕΗ μέχρι τους ιδιώτες και παρακολουθείται στενά.


http://www.energypress.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News