Dei Energy News

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΗ-ΔΕΠΑ: Έκλεισαν τα μέτωπα, ανοίγει ο δρόμος της πώλησης

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο από τα βασικότερα αγκάθια για την πώληση της ΔΕΠΑ, παύουν να αποτελούν πρόβλημα για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Ο λόγος για τις χρονίζουσες εκκρεμότητες της option που διατηρούσε η ΔΕΗ για την απόκτηση ποσοστού έως 30% της ΔΕΠΑ αλλά και της ανανέωσης της σύμβασης προμήθειας αερίου.


Τι αποφασίστηκε;


Καταρχάς για το θέμα της option, τόσο η ΔΕΗ όσο και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν απευθυνθεί σε εξωτερικό σύμβουλο για την αποτίμηση. Χθες στις συνεδριάσεις των δύο Δ.Σ. άνοιξαν οι φάκελοι της Citi που περιείχαν την εκτίμηση του οίκου για την αξία της option στα 32,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό συμφωνήθηκε να εισπραχθεί από τη ΔΕΗ όταν καταβληθεί το τίμημα της πώλησης της ΔΕΠΑ. Για να δοθεί πάντως το τελικό πράσινο φως θα πρέπει πρώτα συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ που θα οριστεί για τις αρχές Οκτωβρίου.


Όσο για το θέμα της σύμβασης, η συμφωνία που επετεύχθη ικανοποιεί το βασικό ζητούμενο για τη ΔΕΠΑ δηλαδή να έχει μεγάλη χρονική έκταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύμβαση θα έχει διάρκεια μέχρι το 2020, γεγονός που προσδίδει σημαντική αξία στη ΔΕΠΑ. Βεβαίως στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ικανοποιήθηκαν σημαντικά ζητούμενα και για τη ΔΕΗ, όπως η μείωση των ετήσιων υποχρεωτικών ποσοτήτων από το 1,4 δισ. κ.μ. στο 1,08 δις κ.μ. για τη διετία 2012 – 2013 με σταδιακή αύξηση των συμβολαιοποιημένων όγκων μέχρι το 2016. Μετά το 2016 και μέχρι το 2020 προβλέπεται νέα μείωση των ποσοτήτων που θα υποχρεούνται να απορροφά η ΔΕΗ (σε διαφορετική περίπτωση θα υπάγεται στη ρήτρα take or pay).


Όμως η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν και ένα ποσό της τάξης των 94 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαιτησίας στην οποία προσέφυγαν οι δύο εταιρείες. Η διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αφορούσε στο διάστημα που η ΔΕΗ προμηθευόταν αέριο μετά τη λήξη της παλιάς σύμβασης με τη ΔΕΠΑ. Μέρος του ποσού θα συμψηφιστεί με το ύψος της εγγυητικής που είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να καταβάλει στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις μέχρι τις αρχές του 2013.


Με τα νέα αυτά δεδομένα, αφενός επιλύεται μια βασική διαδικαστική εκκρεμότητα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αφετέρου η εταιρεία αερίου αποκτά μια σημαντική «προίκα» η οποία και της ανεβάζει σημαντι κά την αξία ενόψει της επόμενης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση.


WWW.CAPITAL.GR


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News