Dei Energy News

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Παζάρι για τις ημέρες εργασίας και τις συντάξεις

- Χρόνος προειδοποίησης απόλυσης στους 4 από 6 μήνες
- Επιμένουν και για αύξηση των ημερών εργασίας αλλά και αλλαγής προγράμματος των εργαζομένων
- Από 15 στα 21 χρόνια για να μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί 
- Ζήτησαν ακόμη να τελειώνουμε με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού
- Ποιες είναι οι απαιτήσεις της τρόικας που έδωσε στον υπ.Εργασίας

Εξοργισμένη φαίνεται πως έφτασε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας παρά το αντίθετο που διαμηνύει το υπουργείο ότι η όλη συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα.

Η συνάντηση δεν άρχισε και με τον καλύτερο οιωνό αφού έγινε με καθυστέρηση δύο ωρών. Αιτία στάθηκε ο αποκλεισμός της εισόδου του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν για τις προτεινόμενες από τους δανειστές, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό.
Δείτε την σχετική είδηση.
 
Τι έγινε όμως όταν η τρόικα έφτασε στο υπουργείο. Οι τροϊκανοί πήγαν καλά διαβασμένοι αφού γνώριζαν ότι στο τραπέζι θα έπεφταν τα sos δηλαδή αυτά που ζήτησαν στο email που έστειλαν στον υπουργό πριν από μια βδομάδα.

Και είχαν απαντήσεις για όλα. Δεν κάνουν πίσω ούτε στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αλλά ούτε και στις αποζημιώσεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να κοπούν κι άλλο οι αποζημιώσεις ενώ ζήτησαν να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησεις της απόλυσης από έξι σε τέσσερις μήνες.


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν και το θέμα της αύξησης των ημερών εργασίας σε έξι ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις απαιτήσεις τους υπάρχει το θέμα ο εργοδότης να αλλάζει το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου αλλά και τις μέρες εργασίας του ενώ σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται και το σαββατοκύριακο.

 
Πληροφορίες θέλουν την τρόικα να εξετάζει ως ισοδύναμο μέτρο των απολύσεων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Ακόμη φαίνεται πως σε αυτό το κομμάτι θα μπει και η απαίτηση για να μπορέσει κάποιος να πάρει την κατώτατη σύνταξη αντί για 15 χρόνια ένσημα να έχει 21 χρόνια.
 
Η σχετική ρύθμιση -που αν και είχε συζητηθεί τελικά δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό πακέτο- εκτιμάται πως θα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και υπολογίζεται πως θα αποδώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν μετ' επιτάσεως όλα τα ζητήματα που περιέχονται στο e-mail που φερόταν να στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο, με το οποίο ζητούνταν η μείωση αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, η θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με αποδέσμευση του χρόνου εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.

 http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News